Moon of Alabama: Америка, Куба и "људска права" као оружје

Друга Куба у белом (Фотографија: Ернесто Мастраскуза / ЕПА)
Ова реченица јесте типично "гардијановско" њањање о стању људских права на Куби, али ме ипак остави у чуду:

"Хапшен сам и премлаћиван безброј пута", каже Ералидис Фромета Поланко, један од активиста који су на демонстрације излазили потпуно обучени у бело, и сваког петка мирно ходили 5. авенијом, протестујући због непостојања слободе говора и изражавања." - 'The oppression is high': Cuban police break up protest ahead of Obama's visit | World news | The Guardian

Какву то слободу говора и изражавања немају? Очигледно им не недостаје слободе да демонстрирају сваке седмице. Шта је у питању?

Рекао бих да се овде ради о агитаторлуку, руљи што спада у сваки амерички покушај "промене режима". Промовишући такву сорту, "Гардијан" пропагира претварање људских права у оружје. "Промена режима", хаос и злочини су дозвољени ако су офарбани пробраним људским правима, као што је слобода говора и изражавања. У ствари, америчка влада "људска права" користи као изговор за недела.

А шта је са људским правом на рад, људским правом на једнаке зараде, људским правом на адекватан животни стандард или људским правом на бесплатно образовање? Куба је шампион у остваривању тих права, док Сједињене Америчке Државе не хају низакаква људска права када им тако одговара. Када су Хјуман рајтс воч или "Гардијан" последњи пут тражили економска и социјална права? Да ли би икада подржали "умерене побуњенике" који се за то боре?


Пар коментара читалаца:


jfl

Надам се да су Кубанци у контакту са Иранцима и да упоређују белешке. И сматрам да су се увалили у опасност кад су се отворили САД. Само треба погледати шта Сједињене Америчке Државе управо сада чине по Средњој и Јужној Америци.

 
Formerly T-Bear

Tреба склонити сребрни есцајг.

 
Hoarsewhisperer
Куба је ваљда последња земља на свету што ће поверовати јенкијевској слаткоречивости. Пошто знам какав може бити план игре Великог Сатане за Кубу, много више ме занима како ће кубански играчи одговорити АмериКККи. Рекао бих да ће их направити будалама, ако Јенкији, по ко зна који пут, покушају с ножем у леђа или буду провоцирали.


Извор: M of A - How Do Weekly Demonstrations Indicate A Lack Of Free Speech?
Превод: Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!