Кина протерује САД са Тихог океана


Дична америчка морнарица бесни већ неколико дана. Док амерички генерали прете Русији и обећавају да ће поцепати Башара ал-Асада и европске јежиће утерати у ред ширењем НАТО-а по периферији ЕУ, америчка морнарица млати... најосетљивије место људког тела.

Покривени украјинско-сиријском буком, Кинези мирно распоредише своје најновије ловце Ј-11 и ЈХ-7 на острво Вуди крај мореуза Малака, острво које је до јуче сматрано спорном територијом. Блиставаа америчка обавештајна служба је тамо уочила и нешто ракетних одбрамбених система и високофреквентних радара.

Размере таквог чина биће јасне кад се подсетимо да је мореуз Малака за светско бродарство од истог значаја као што су Панамски и Суецки канал. Кроз Малаку води главни двосмерни поморски пут из Индијског до Тихог океана. туда сваке године прође око 50,000 пловила - четвртина укупног светског поморског саобраћаја. Стога је очигледан војно-стратешки значај мореуза, сада под контролом уважених кинеских пилота и ракеташа.

"Кина мења оперативну слику региона",рече командант Пацифичке флоте САД адмирал Хари Харис. Преведено, то значи да Кина може не само да неутралише сва непријатељска дејства америчких савезника на Пацифику, већ и да смањи ефикасност "велике и страшне" америчке Ратне морнарице, и то у мери јадној за државу што тежи светској доминацији.

Плус, ако имамо у виду да су обавештајне службе исте сорте известиле да су кинески системи противваздушне одбране размештени и на коралне гребене Гавен и Хјуз архипелага Спартли, свако ко баци поглед на карту, без бојазни да ће погрешити, закључиће да је америчка флота осуђена на смрт ако се усуди да дубље зађе у Јужно кинеско море.

Самопроглашена најјача војна сила на свету, Америка не може допустити да шамарчина Ратној морнарици САД прође тек тако. Али, испоставља се да је једино на шта се усудила дипломатски протест због дрскости Кинеза, што ови хладно игноришу.

Само либерали који никада нису служили војску мисле да ако се број америчких авиона носача помножи са бројем њихових авиона добијате непобедиву војну силу. Стручњаци врло добро знају да је морнаричка авијација инфериорна у односу на ону са базама на копну. Стога се таква памет може продавати једино Украјини, која је као старо гвожђе одавно продала и свој последњи авион. Најновији кинески ратни авиони су по основним својствима надмоћнији од америчких и, под заштитом обалских система одбране, практично непобедиви од авијације нападача.

Што је најзанимљивије, САД немају прихватљив излаз из описане ситуације. Ако инцидент игноришу и ограниче се једино на бес Стејт департмента, Кинези ће клопнути добар део Пацифика, без и да штуцну. Војни аналитичари зато предвиђају поновно уједињење Кине не само са Тајваном, већ и са јапанским Сенкаку острвима. То ће нашим савезницима омогућити потпуну контролу над јужнокинеским и Источнокинеским морем, и зауставити америчку војну силу далеко иза Јапана.

Ако се Американци одлуче да се заиста супротставе Кинезима мораће да своје снаге повуку са руског и блискоисточног фронта. Али ни то није лако. Свако зна да морају да пазе на Путина. Ако санкције олабаве ма и на тренутак, једино што ће успети је да изазову референдум за повратак у окриље Русије - у Кијеву, али и Варшави и Хелсинкију. За шта ће гласати 103%.


Препорука: China to raise defence budget by 7-8% | The BRICS Post

Изворни текст на руском: Китай изгоняет США из Тихого океана » Политикус - Politikus.ru
Превод на енглески: Оли Ричардсон
Извор: Fort Russ
Превод: Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!