"Руски хеликоптери повредили ваздушни простор Пољске" (АЖУРИРАНО)

Руски хеликоптери. (Ален Вилсон /
Flickr.com
Flickr.com
Flickr)
Три руска хеликоптера су прошле недеље ушла у ваздушни простор пољске, прелетевши границу са руском енклавом Калињинградна североистоку - пишу пољске новине у понедељак.

Тип хеликоптера о којима пишу новине Gazeta Polska Codziennie није наведен, али се каже да су летели ниско и у формацији, и да су зашли неколико километара у пољску територију.

"Недуго затим су се вратили преко границе" - цитирају новине једног званичника, који је такође рекао да је пољска погранична стража убрзо стигла на место догађаја.

Овај инцидент је уследио после низа контроверзних маневара руских ловаца над Балтиком, које су осудили пољски и амерички функционери.

Последњи пут, 11. априла, руски ловци су прелетели амерички ратни брод "Доналд Кук", када се на њему увежбавало слетање хеликоптера на палубу, у чему је учествовао и један пољски хеликоптер.

Извор: Gazeta Polska Codziennie


Gazeta Polska Codziennie
Ћирилизовано:

Шупље и неубедљиво?

Да, али треба некако оправдати "апсолутно бесмислену и опасну" (како, можда превише благо, оквалификова Дајана Џонстон) изјаву пољског министра спољних послова Витолда Вашчиковског, да је Русија већа егзистенцијална претња од Исламске државе: "Имамо егзистенцијалне и неегзистенцијалне претње. Наравно, руска активност је једна врста егзистенцијалне претње јер таква активност може да уништи државе...И имамо неегзистенцијалне претње као што су тероризам и велики таласи избеглица."

Због чега би требало разумети и оправдати, је ли, што је "Пољска: Нови пут за кријумчарење оружја Исламској држави?" - Poland: A New Route for ISIS Weapons Smuggling Operations? | New Eastern Outlook.

А што је, укупно узевши, тек апортирање на Сорошево још из фебруара месеца: "Путин је већа претња егзистенцији Европе него што је то Исламска држава" - Putin is a bigger threat to Europe’s existence than Isis | George Soros | Opinion | The Guardian.

Дакле, јадно.

--------------------
 19.04. у 17:30

Испаде да је још јадније:

Polish Forester Puts Radars to Shame, 'Sees' Russian Choppers Coming

Што ће рећи, или је неки пољски шумар гуцнуо мало више, или напросто хтео својих пет минута славе, па је зато јавио о руским хеликоптерима и "постидео радаре", или су пољске намесничке власти увиделе да им је прича шупља, па је сад приписују анонимном шумару.


Извор: Radio Poland
Превео и приредио: Александар Јовановић / Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!