Асад пренео Путинове речи, "Нећемо дозволити да изгубите"


Британски посланик Дејвид Дејвис после састанка са сиријским председником Башаром Асадом, саопштио је детаље разговора између сиријског вође и руског председника Владимира Путина.
Према Дејвису, који се позива на речи Асада, Путин је након смањења групе Ваздушно космичких снага РФ наводно рекао сиријском колеги, "Нећемо дозволити да изгубите." Дејвис је то схватио као обећање Москве да неће дозволити да Асад изгуби грађански рат. При том у речима сиријског председника, представљених као директан цитат, нема речи "грађански рат".
По речима Дејвиса, у разговору са Асадом, сиријски председник је говорио о својим утисцима о аргументима Путиновог решења да повуче неке делове групе ВКС из Сирије. "Питао сам га зашто је Путин њу (групу) смањио. Он (Асад) је рекао: "Зато што су Русију критиковали за одлагање преговора"- открива Дејвис садржај свог разговора са Асадом, а како преноси РИА "Новости".
"Али онда је изненада изашао из те теме и убацио скоро лежерно рекао: "Путин је изјавио да неће дозволити да изгубимо. У извесној мери, за мене је то најважнија изјава за све време посете", рекао је Дејвис.
По његовом мишљењу, то значи да постоје само две опције: победа Асада или решење конфликта преговорима. У вези тога, Дејвис је изразио мишљење да је Запад са своје стране дужан да Дамаску понуди економску помоћ - "Маршалов план за Сирију", да би га убедио у неопходност мирног решења сукоба.
Русија је више пута изјавила да својим поступцима у Сирији не подржава лично председника Асада, и не учествује у борби са опозицијом у току унутарсиријског сукоба, већ помаже сиријском народу да се супротстави терористичким групама, посебно Исламској држави.
Западне земље траже оставку сиријског председника Башара Асада, а самим тим су против пружања било какве помоћи његовом "режиму". Са своје стране, Русија је у више наврата позивала међународну коалицију да сарађује са сиријским властима под окриљем Савета безбедности УН у борби са ИД.
Почетком марта, Асад је поново изразио спремност да напусти положај, али само ако је то жеља сиријског народа. По њему, у Сирији се сада води рат за независност државе.
За Ћирилизовано превео: Мирослав Младеновић

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!