DEBKAfile: Италијанско-британске снаге упале у заседу Исламске државе у Либији

Извор: Ministry of Defence reveal 9 British soldiers die in training every year

Борци Исламске државе су у среду 27. априла разбили италијанске и британске специјалне јединице, у првој бици ове врсте у Либији - сазнаје ДЕБКАфајл из својих војних и обавештајних извора. Ова битка ће за последицу имати одлагање планираног напада на Либију, јер је њен исход показао да европске снаге нису спремне за ову врсту герилског ратовања. Извори такође кажу да су планери инвазије били изненађени великим ратним умећем бораца Исламске државе.

Наши извори јављају следеће:

Конвој састављен од италијанских маринаца, британских специјалаца и либијских војника се кретао из северозападног либијског града Мисурата према Сирти, упоришту Исламске државе на 273 километара југоисточно, када су га из заседе напале и разбиле снаге ИД.

Међу убијенима и рањенима су италијански војници, али о британским губицима нема информација. Неки извештаји говоре да је Исламска држава заробила известан број војника западних снага, што тек треба да буде потврђено, јер је могуће да сви заробљени припадају Националној војсци Либије, милицији којом командује генерал Калифа Хафтар, Либијац држављанин САД.

Здружени штаб који се састоји од официра из Велике Британије, Француске, Италије, Немачке и САД, и који је одговоран за планирање напада на Либију, и италијанско и британско министарство одбране, су наметнули медијски мук у вези ове битке.

Здружени штаб сазван у немачком граду Хановеру је у понедељак, два дана пре сукоба, одлучио да због погоршања безбедносне ситуације убрза припреме за инвазију Либије.

Према информацијама из наших извора, возила накрцана експлозивом су се кретала уз конвој који је превозио италијанске и британске војнике, а када су експлодирала, уследили су самоубилачки напади бомбаша, док су други борци ИД конвој засипали минобацачком и ватром из тешких митраљеза. Војници западних земаља су успели да побегну тек после интервенције италијанских и француских јуришних авиона и хеликоптера.

Прошле недеље, 22. априла, италијанска 1. ваздухопловна бригада за специјалне операције је завршила деветнаестодневну вежбу у ваздухопловној бази Цервиа - симулацију борби против снага Исламске државе из Либије које су се искрцале на обалу да нападну стратешке италијанске објекате удаљене 200 км.

Војни извори ДЕБКАфајл-а истичу да је метод напада какав је Исламска држава применила у заседи од среде веома сличан оном који користе њене филијале на Синајском полуострву против египатских снага. Овај поступак обухвата аутомобиле-бомбе, самоубице, бомбе поред пута и тешку артиљерију.

Наши извори такође јављају да је један дан након битке, 28. априла, италијански министар спољних послова Паоло Ђентилони у парламенту у Риму саопштио да "Италија не планира да пошаље војне јединице у Либију без захтева Владе националног јединства коју подржавају Уједињене нације".

Ђентилонијево саопштење је уследило после вести италијанске новине "Коријере де ла сера" да је Рим спреман да у Либију ради заштите тамошњих нафтних поља и постројења пошаље између 600 и 900 војника.

Међутим, европски војни извори кажу да у Либију треба да стигну много веће снаге - италијанских 6,000 и 1,000 британских војника.

Амерички секретар за одбрану Ештон Картер и шеф Здруженог генералштаба генерал Џозеф Данфорд су четвртак пред Одбором за оружане снаге Сената изјавили да су снаге које имају подршку САД оствариле напредак у рату против Исламске државе у Ираку и Сирији, али су чланови одбора према томе били скептични. Картер и Данфорд ни реч нису рекли о догађајима у Либији.


Сродно: Ћирилизовано: Либија отерала америчке специјалце

Извор: Italian-British force ambushed by IS in Libya
Превод: Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!