Петро Порошенко објаснио ко данас "брани" Украјину (ВИДЕО)

Данас, говорећи на Владимировом брду у Кијеву, украјински председник је рекао да потомци Малиновског и Шухевича заједно бране савремену Украјину.
Фотографија: АП
По обичају, прво је беседио како се његова земља "две године брани од руске агресије". На скупу посвећеном, како је одлучено да се сада зове, победи над нацизмом у Другом светском рату, Порошенко је публици објаснио ко данас представља праве "бранитеље Украјине". Показало се да су то потомци легендарног црвеног команданта Родиона Малиновског и бандеровца Романа Шухевича који се заједно боре против "агресивне Русије".
Монструозно је и само поређење двоструког Хероја Совјетског Савеза и истакнутог совјетског војсковође са украјинским националистом.
"Данас, потомци оних који су ишли ​​у напад под командом Малиновског или под руководством Шухевича, заједно штите Украјину од агресије Руске Федерације. За две године овог рата, ми смо доказали свету да непријатеља не зауставља само снага оружја украјинских војника већ и духовна снага и јединство народа" - рекао је Порошенко у свом говору у Кијеву.
Подсетимо се да је Малиновски родом из Одесе и двоструки херој Совјетског Савеза, да је у Великом отаџбинском рату командовао Јужним, 3. украјинским и 2. украјинским фронтом, и 1944. постао маршал Совјетског Савеза.
Роман Шухевич - командант Украјинске устаничке Армије (УПА Украи́нская повстанческая а́рмия рус. - Українська повстанська армія укр.) био је један од вођа "Организације украјинских националиста", познате и као "Бандерин покрет". У првим годинама Великог отаџбинског рата служио је у јединицама Трећег рајха.
Јуче је Порошенко "заблистао" са још једном изјавом: Украјински председник је назвао дрскошћу изјаве да је победа у Другом светском рату била могућа без Украјинаца. При том украјински лидер није прецизирао ко је "имао дрскости" да тако нешто изјави.
Честитајући ветеранима, Порошенко је рекао да су се Украјинци борили против нациста у совјетским партизанским одредима и редовима УПА. Онда је упоредио борбу коју је отпочела украјинска армија у Донбасу са Великим отаџбинским ратом и рекао да се "војници АТО" угледају на своје претке који су ратовали 41-45. године.
Напомињемо да је влада Украјине већ покренула иницијативу да се званична прослава Дана победе премести са 9. маја на 8. мај како би били у складу са европском традицијом. Украјина је прошле године одредила 8. мај као Дан сећања и помирења у част жртава Другог светског рата 1939-1945, али је и 9. мај у Украјини још увек празник. Тако се свечани скупови одржавају два дана.


Напомена преводиоца: Украјинског поглавника, којег и "бранитељи" зову "Отворен прозор", ваљда због сувислости изјава, треба и чути и видети, да би се поверовало. Први видео је с његовог јучерашњег наступа, док други, због обраћања олигарху Вадиму Новинском са "Сука, православная", осликава стварни карактер Поркија (још један Порошенков надимак), али и подвлачи верски аспект украјинског сукоба...

Выступление Порошенко ко Дню Победы над нацизмом, 09.05.2016

 

 

Порошенко "Креста на тебе нет! Сука, православная, бл..дь! Пошел наах.й!"" 

 

   

За Ћирилизовано превео и приредио: Мирослав Младеновић

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!