Пређи на главни садржај

Украјински сценарио за Казахстан


Председник Нурсултан Назарбајевј упозорио је народ Казахстана да ће сваки покушај да се понове догађаји који су изазвали украјинску кризу бити сурово сузбијен.

Али казашки председник је на власти од 1989. године Где је погрешио?


Протести због аграрне реформе

"Народ Казахстана не жели да се у нашој земљи понови Украјина. Знам то, па нека чују сви. Против оних који то покушају применићемо најтеже мере - да не кажу после да их нисам упозорио" - рекао је председник Нурсултан Назарбајев на састанку владе 5. маја.

На том истом састанку, Назарбајев је издао декрет о мораторијуму на амандмане Закона о земљишту Казахстана, по којима би странцима било допуштено да закупе земљиште на 25 година. Закон је требало да ступи на снагу 1. јула. Дакле, казахстански председник је јасно указао да су недавни немири у неколико места били директно узроковани изменама закона.

Људи су протествовали из страха да ће земљишна реформа омогућити кинеским предузетницима да покупују велике комаде земље. Али казахстански председник је на споменутом састанку владе прихватио оставку лица задуженог за земљишну реформу, министра привреде Ерболата Досајева, и одредио нову комисију за рад на Закону о земљишту, уз коментар да ако народ не жели такве промене, онда ни држави не требају.

Но,  демонстранте је назвао провокаторима. По казашкој ТВ, протесте су организовали "спољашњи непријатељи". Међутим, стручњаци сматрају да су ти протести једноставно израз економских потреба и захтева становништва - пише "Комерсант".

Недавне спонтане демонстрације ставиле су Казахстан пред највећи изазов од 2011. године, када је у сукобима са полицијом убијено 16 радника нафтног постројења у граду Жанаозен.


Да ли је Казахстан заиста савезник Русије?

"На читавом постсовјетском простору теку процеси консолидације ултралибералних и националистичких снага. Либералистичким ултрашима су заједнички прозападни ставови, а нациналистима не толико антируски погледи колико величање свог народа. Казахстанска власт покушава да балансира, иако националисти, а нарочито либерали у интелектуалним круговима, веома успешно пласирају своје идеје" - каже Дмитриј Александров, стручњак Руског института за стратешка истраживања.

Александра Докучајева, руководилац Одељења за дијаспору и миграцију Института земаља ЗНД, сматра да све постсовјетске државе своју независност граде на независности од Русије:

"Није било борбе за национално ослобођење код народа СССР-а. Дакле, није било разлога за пропаст државе СССР. Али треба оправдати своју независност, а онда му антируска платформа дође врло згодна. Ипак, има и нечег што им и није тако црно - на учешће у Великом отаџбинском рату тамо гледају као на борбу за слободу државе. Али је туга што су два последња покољења Казахстанаца одрасла учећи да је Русија колонизатор, и да се према њој односе као бившој империји која је угњетавала њихов народ."

Ми би смо додали да је "Кримско пролеће" подстакло националистичку настројеност, што се види по казашким медијима. Има Казахстанаца који и данашњу Русију сматрају за агресора. На тој основи, Сорошева фондација, УСАИД и друге експозитуре ЦИА-е би лако могле да оркестрирају још једну "револуцију достојанства", овај пут у Казахстану.

"Земља је у Казахстану светиња", каже казахстански политиколог Едуард Полетајев. "Али одредбе Закона о земљишту ипак нису толико опасне као што се мисли, тачније, како их емотивно доживљавају. Тврдити да закон омогућава да странци или богаташи сву земљу покупују и обичне Казахе оставе без ичега - о томе нема говора... Разумевање амандмана на Закон о земљишту је погрешно. Но, казахстански сценарио заиста јесте сличан украјинском: папири. Тамо је почело са Споразумом о придруживању Европској унији, а овде зато што је Скупштина усвојила и одобрила Закон о земљишту. То је учињено пре много времена, а протести кренули недавно. Што значи да је било, морало бити, спољашњег или унутрашњег фактора дестабилизације."

А опет, гледајући с лепше стране и оптимизмом, да напоменемо да је председник Казахстана Нурсултан Назарбајев дошао у Москву да 9. маја на Дан победе присуствује војној паради, и да је свима честитао "празник свих".


Аутор: Љуба Љулко
Изворни текст на руском: Украинский сценарий для Казахстана уже написан
Извор: Ukrainian scenario now ready for Kazakhstan - PravdaReport
Превод: Ћирилизовано

Коментари

Популарни постови са овог блога

Гилад Ацмон: Вакси нација - изабрана нација

  Нетањаху: Моја основна мисија као премијера је да обезбедим 36 милиона вакцина против Короне у следећој години Пише: Гилад Ацмон Премијер Нетањаху је  изјавио  да је Израел спреман да обезбеди или произведе 36 милиона вакцина у следећој години. Ако се питате зашто нацији од девет милиона људи, која је половини свог становништва већ дала две дозе  Фајзерове вакцине  треба 36 милиона вакцина, одговор је поражавајући: масовна кампања вакцинације може помоћи Нетањахуу да обезбеди победу на предстојећим изборима, али је дугорочни утицај на здравље нације у најмању руку „непознат“. Да будемо мало реалнији, вероватно је катастрофалан. Током конференције за штампу Нетањаху је признао, „што се тиче вакцина које имамо, нико не зна колико трају ... Морамо се припремити за најгори сценарио. Најгори сценарио је да се морамо вакцинисати (два пута) сваких пола године “, што значи набавку чак 36 милиона вакцина, под претпоставком да се за свих 9 милиона Израелаца требују две дозе вакцина сваких шес

Стопа смртности експерименталним вакцинама за старије Израелце 40 пута је већа него од КОВИД-19

  Фотографија: Шатерсток Лајф сајт њуз је направио опсежну страницу о дешавањима у вези са вакцинама за КОВИД-19.  Погледајте овде   1. март 2021. ( Лајф сајт њуз ) -  Иако је група независних лекара у јануару закључила да експерименталне КОВИД-19 вакцине „нису сигурније“ од самог вируса, нова анализа стопе смртности због вакцина у Израелу показује да је заиста могуће да се случај подигне на драматичан ниво.  Поновна анализа података објављених од стране израелског Министарства здравља и др Хервеа Селигмана са Медицинског факултета за инфективне и тропске болести универзитета Екс-Марсеј и инжењера Хаима Јатива, укратко открива да је експериментална вакцина против мРНК из компаније Фајзер убила „око 40 пута више (старијих) људи него што би их сама болест убила“ током недавног петонедељног периода вакцинације.  Бројке истовремено показују да је стопа смртности код млађих људи 260 пута већа од оне коју би вирус КОВИД-19 изазвао у датом временском оквиру. Иако се пуна математичка анализа

Who is the Saker?

Almost a year ago to the day, I had the distinct displeasure of meeting the man who calls himself the Saker. Our professional relationship lasted less than a month, for reasons I will outline below. We parted on rancid terms and I swore to him that I would make his identity and ideological shortcomings public. I have waited until now due to milestone events in my own life and because, frankly, I was waiting to see what the loon would come up with next. As of the end of last year, I had been following the Saker blog for several years to get news of events in Donbass and when I learned he was looking for volunteers for a Serbian sister site, I applied for the job. My original idea was to contribute some translations on an ad hoc basis but Saker had just had a major falling out with the whole Serbian team and sacked the previous team leader, Aleksandar Jovanovic. He described Mr. Jovanovic as ,,a talented translator with paranoid psychotic tendencies". I didn't delve too de