"Дан победе у Русији - прослава совјетске носталгије"

"Мирор", огледало британске штампе: "Putin's female fighters parade in knee-high black boots and miniskirts that will shock." Фотографија: TASS / Barcroft Media
Дан победе је "кључни елемент националног идентитета" за Русију - по коментаторима стране штампе. Западни медији су посветили посебну пажњу руској прослави 9. маја. По њима, парада на Црвеном тргу је била упућена не само домаћој већ и међународној јавности, између осталог и у контексту сукоба са НАТО и руске операције у Сирији.
Портпарол Пентагона Питер Кук годишњицу победе није честитао никоме. На питање новинара о војној паради у Москви, Кук је одговорио: "Ништа посебно. Нисам гледао, али сам схватио да је то била представа великих размера." Међутим, западни медији се не слажу са формулацијом Вашингтона ("ништа посебно"). Уместо тога, указали су на неколико фактора које је "било немогуће не приметити."

Више од параде

Русија више слави победу над нацистима него било која друга земља, пише Њујорк тајмс (TheNew York Times), подсећајући да је прва велика парада Победе одржана 1945. године, под Стаљином, а затим је ритуал обновљен 1965., за време совјетског председника Леонида Брежњева.
Након распада СССР-а 1995., параду поново уводи Борис Јељцин, али "тек под Путином та церемонија задобија ново значење - показати препород руске војне моћи и националног поноса после хаоса 90-их", истичу америчке новине.
У прилог тој тврдњи, новине истичу демонстрирање војних авиона коришћених у Сирији. Њујорк тајмсу је запала за око "модернизована верзија противавионског система 'Бук'", којим је, према холандским истраживачима, 2014. године са неба источне скинут малезијски "боинг" Украјине". Новине подсећају да "Русија негира било какву умешаност у несрећу, али за њене аргументе "нема доказа", уверавају нас новинари Њујорк тајмса.
Да је Парада победе у Русији више од параде, слаже се и британски Би-Би-Си (BBC): тешки бомбардери и хеликоптери надлетали су Црвени трг, представљена је најновија војна опрема, као што су ракетни комплекси РС-24 "Јарс" и борбени тенк нове генерације Т-14 "Армата". Поред тога, на паради су учествовале јединице новоосноване руске националне гарде, која ће бити задужена за борбу против тероризма и организованог криминала, истиче лист.
9. мај Кремљу помаже да пробуди патриотска осећања грађана Русије, јер подсећа на жртве Другог светског рата, примећује Би-Би-Си: "Поред тога, Русија улаже милијарде долара у модернизацију својих оружаних снага због напетих односа са НАТО-ом због сукоба у Украјини. Исто тако, годишња парада демонстрира руску војну силу и међународној јавности" - истиче Би-Би-Си.
"Модернизованој војној техници" представљеној на Црвеном тргу, дивио се и Телеграф (TheTelegraph), који је на првом месту приметио напредне системе противваздушне одбране који се користе за заштиту руске базе у Сирији, а такође указао на авионе укључене у сиријски сукоб.
"Чврсти лидер - руски председник, чија је армија анектирала Крим и сада помаже армији Башара Асада, са задовољством је гледао хиљаде својих војника како пролазе уз звуке марша" - истиче Телеграф.
"Дан победе је кључни елемент националног идентитета у Русији...Властима је потребан за дизање патриотског духа, као и да нагласи значај јаке војне заштите граница државе...Осим тога, парада омогућава да се демонстрира како милијарде и милијарде долара уложених у програм модернизације мењају облик руске армије" - пише Телеграф и подсећа да је слична, мада скромнија парада одржана у руској бази у Сирији.

"Заједљива алузија на Запад, а посебно САД"
Асошијетед прес (The Associated Press) своје конзументе подсећа да је Дан победе најважнији руски празник не само због могућности демонстрације војне силе, већ и због "огромног страдања које је поднео народ". Совјетски Савез је, према неким проценама, имао губитке од 26 милиона погинулих грађана, од којих су само 8 милиона били војници, подсећа новинска агенција, уз запажање да је "у поподневним сатима у оквиру шетње "Бесмртни пук" огроман број грађана, којих је по грубој процени било више од 400,000, пронео фотографије својих рођака – учесника у Великом отаџбинском рату".
Иако је шеф руске државе највише говорио о важности победе над нацизмом, у његовим речима је био и низ сигнала Западу, указују медији. Посебно, да је Путин рекао да је Русија отворена за рад са другим земљама у борби против "глобалне опасности" - тероризма, истиче Њујорк тајмс. АП је, пак, нагласио Путинове речи да је Русија спремна да помогне у стварању међународног система безбедности "који излази из оквира војних блокова". Тако је Путин подсетио на руско противљење НАТО-у, додаје Би-Би-Си. 

Осим тога, била је и једна "заједљива алузија на Запад, нарочито САД", пише Њујорк тајмс, уз цитирање Путина: "Другови, лекције из историје нас уче да се мир на Земљи не ствара сам од себе ... треба бити опрезан..., двоструки стандарди, као и кратковидо попуштање онима који смишљају криминалне планове, нису допуштени." Ова примедба се јасно односи на подршку Вашингтона групама устаника у Сирији, које Русија сматра терористичким организацијама" - истиче Њујорк тајмс.
Тврдње о "поменутим двоструким стандардима" и позив на "ванблоковски систем међународне безбедности" Русија, по правилу, упућује Западу и НАТО-у, сагласан је и АП. Телеграф, међутим, појашњава да је Путин само говорио "о неопходности борбе против глобалног тероризма и сарадње са другим земљама у том погледу".

"Традиционално, није споменуо ни једног савезника Совјетског Савеза током рата"
У закључку, Њујорк тајмс истиче да је Дан победе у Русији "прослава совјетске носталгије". Владимир Путин је поздравио војнике називајући их "другови", грађани су ишли са "шапкама Црвене армије" (рус. пилотки – прим. Взгляд; титовке - прим. прев.), неки потпуно обучени у униформе, а државна телевизија је приказивала углавном ратне филмове и кадрове са параде.
"Наши војници и официри су доказали да су достојни наследници јунака Великог отаџбинског рата и да су спремни да часно бране интересе Русије" - рекао је Путин. По традицији, руски председник није споменуо ни једног главног савезника његове земље током рата, ни Сједињене Америчке Државе, ни Велику Британију - запажа Њујорк тајмс.
Чињеницу да Русија веома ретко помиње савезнике у Другом светском рату, примећује и Би-Би-Си, у чланку под насловом "Знају ли Московљани ко су били совјетски савезници у Другом светском рату?", истовремено констатујући да сада "једни олако набрајају савезнике и непријатеље СССР, а другима то питање није тако једноставно". Британски јавни сервис је своју публику обавестио и да је у централном Лондону у понедељак први пут одржана руска акција "Бесмртни пук:" На шетњи се окупило неколико стотина људи.
Прослава Дана победе је заинтересовала и британски таблоид Дејли мирор (TheDaily Mirror). Упркос чињеници да су на Црвеном тргу представљени и ловци и противавионски ракетни системи и нуклеарно оружје, "сва пажња је била усмерена на жене које су марширале и лоше изгледале", истиче лист. Таблоид информише да су жене које су марширале носиле црне чизме до колена, црвенкасте хулахопке, уштиркано беле униформе ... ", али главно што је упадало у очи биле су њихове кратке мини сукње - у оштром контрасту са униформама женских батаљона већине западних армија, укључујући и оружане снаге Велике Британије и Сједињених Америчких Држава", наглашава Дејли мирор. Тако је Путин, на "сексистичкој војној паради",свету демонстрирао своју "војску у мини сукњама", сазнадоше читаоци те новине. 
 "Жене су ишле у правилним редовима стројевим кораком, сунце је јарко сијало, и било је очигледно да се бруталном руском лидеру допада тај призор."
Аутор: Марина Балтачева
За Ћирилизовано превео: Мирослав Младеновић

1 коментар:

  1. Анониман11. мај 2016. 19:50

    Кисело грожђе "западењци", а?
    Цркосте од зависти!
    Пааа... можете само да пукћете... од муке!!!

    ОдговориИзбриши

Пишите српски, ћирилицом!