Пређи на главни садржај

Казахстан угушио "Мајдан" и спречио преврат (ВИДЕО)

Полиција Казахстана је 21. маја спречила покушај антивладиних протеста против измена и допуна Закона о земљишту (догађај који је Правда.Ру практично антиципирала са Украјински сценарио за Казахстан - прим. прев.)


Фотографија из архиве Правда.Ру

Како пише Независимаја газета (Независимая газета), ухапшено је око 40 организатора, као и новинари, међу њима и руски. У Управи полиције МУП-а Казахстана тврде да су ове акције предузете због очекиваних провокација. Стручњаци верују да се власт осигуравала, због страха од народног протеста.
Речено је да су власти знале унапред за предстојеће протесте. Јуче је јављено да су у Алма Ати нађена скровишта оружја, шипки, "молотовљевих коктела". Претресом неколико станова је нађено "неколико комада ватреног оружја, укључујући пиштоље 'Макаров' и ТТ, пушке сачмарице, неколико десетина комада муниције и четири ручне бомбе." Као и пет милиона тенги (мало мање од 15,000 $; рус. казахстанский тенге –тенге... казахстанска валута - прим.прев.), пише Тенгри њуз (Tengri news)."
Према радио станици Азатик (Азаттык), два дана пре одржавања митинга у Републици Казахстан је покренут талас "превентивних" хапшења, посебно активиста који су се истакли на друштвеним мрежама позивајући људе на незаконите акције.
Подсетимо, први талас протеста у Казахстану је одржан 24. априла. Учесници митинга су протестовали против владиних планова за измену Земљишног закона који су подразумевали приватизацију великих површина пољопривредног земљишта и дугорочни закуп земљишта од стране странаца.
Председник Нурсултан Назарбајев је позив на протесте назвао делом "провокатора" и наредио мораторијум о изменама и допунама Земљишног закона, који би требало да ступи на снагу 1. јула. Формирао је и Комисију за аграрну реформу чији је председник први заменик премијера Казахстана Бакитжан Сагинтајев.
Треба напоменути да су масовни сукоби у 2006. године у делу Алма-Ате Шанирак такође избили због земљишта, исто као и сукоб полиције са радницима нафтног постројења 2011. године у Жанаозену.
Новинарка Правда.ру је замолила заменика премијера - министра Института земаља ЗНД КонстантинаЗатулина да прокоментарише ситуацију у Казахстану.
По мишљењу стручњака, није реч само о Закону о земљишту. Република Казахстан трпи потешкоће, као и Русија, због санкција, иако формалне санкције Казахстану нису наметнуте. Затулин сматра да:
"Међузависност привреда Русије и Казахстана је веома висока. Уз опште тешкоће на тржишту сировина, како због пада цена нафте, природног гаса, тако и последица смањења промета у апсолутном обиму,и ранији проблеми привреде Казахстана, који нису били толико видљиви, сада избијају на површину."
Проблеми утицаја спољних сила на ситуацију у земљи нису нови - ​​познате су последице мајданских политичких решења. На пример, Украјина сада трпи последице идеолошког избора да прекине све везе са Москвом, која је кроз целу своју историју била главни трговински партнер и главни инвеститор у Украјини.
Данас је животни стандард у Украјини преполовљен; национална валута је "изгубила 350% своје вредности" (још једна бесмислена Порошенкова изјава, када је говорио о све неповољнијем односу гривна-долар, а о чему више овде - прим. прев.), а инфлација достигла 43%. Како пише Гардијан (Guardian), влада упорно наставља са својом " самоубиственом политиком". У овом контексту не чуди што је Кина тамошњи "Мајдан" сасекла у корену. Време је да и Казахстан направи избор.

За Ћирилизовано превео: Мирослав Младеновић

Коментари

Популарни постови са овог блога

Гилад Ацмон: Вакси нација - изабрана нација

  Нетањаху: Моја основна мисија као премијера је да обезбедим 36 милиона вакцина против Короне у следећој години Пише: Гилад Ацмон Премијер Нетањаху је  изјавио  да је Израел спреман да обезбеди или произведе 36 милиона вакцина у следећој години. Ако се питате зашто нацији од девет милиона људи, која је половини свог становништва већ дала две дозе  Фајзерове вакцине  треба 36 милиона вакцина, одговор је поражавајући: масовна кампања вакцинације може помоћи Нетањахуу да обезбеди победу на предстојећим изборима, али је дугорочни утицај на здравље нације у најмању руку „непознат“. Да будемо мало реалнији, вероватно је катастрофалан. Током конференције за штампу Нетањаху је признао, „што се тиче вакцина које имамо, нико не зна колико трају ... Морамо се припремити за најгори сценарио. Најгори сценарио је да се морамо вакцинисати (два пута) сваких пола године “, што значи набавку чак 36 милиона вакцина, под претпоставком да се за свих 9 милиона Израелаца требују две дозе вакцина сваких шес

Стопа смртности експерименталним вакцинама за старије Израелце 40 пута је већа него од КОВИД-19

  Фотографија: Шатерсток Лајф сајт њуз је направио опсежну страницу о дешавањима у вези са вакцинама за КОВИД-19.  Погледајте овде   1. март 2021. ( Лајф сајт њуз ) -  Иако је група независних лекара у јануару закључила да експерименталне КОВИД-19 вакцине „нису сигурније“ од самог вируса, нова анализа стопе смртности због вакцина у Израелу показује да је заиста могуће да се случај подигне на драматичан ниво.  Поновна анализа података објављених од стране израелског Министарства здравља и др Хервеа Селигмана са Медицинског факултета за инфективне и тропске болести универзитета Екс-Марсеј и инжењера Хаима Јатива, укратко открива да је експериментална вакцина против мРНК из компаније Фајзер убила „око 40 пута више (старијих) људи него што би их сама болест убила“ током недавног петонедељног периода вакцинације.  Бројке истовремено показују да је стопа смртности код млађих људи 260 пута већа од оне коју би вирус КОВИД-19 изазвао у датом временском оквиру. Иако се пуна математичка анализа

Who is the Saker?

Almost a year ago to the day, I had the distinct displeasure of meeting the man who calls himself the Saker. Our professional relationship lasted less than a month, for reasons I will outline below. We parted on rancid terms and I swore to him that I would make his identity and ideological shortcomings public. I have waited until now due to milestone events in my own life and because, frankly, I was waiting to see what the loon would come up with next. As of the end of last year, I had been following the Saker blog for several years to get news of events in Donbass and when I learned he was looking for volunteers for a Serbian sister site, I applied for the job. My original idea was to contribute some translations on an ad hoc basis but Saker had just had a major falling out with the whole Serbian team and sacked the previous team leader, Aleksandar Jovanovic. He described Mr. Jovanovic as ,,a talented translator with paranoid psychotic tendencies". I didn't delve too de