Казахстан угушио "Мајдан" и спречио преврат (ВИДЕО)

Полиција Казахстана је 21. маја спречила покушај антивладиних протеста против измена и допуна Закона о земљишту (догађај који је Правда.Ру практично антиципирала са Украјински сценарио за Казахстан - прим. прев.)


Фотографија из архиве Правда.Ру

Како пише Независимаја газета (Независимая газета), ухапшено је око 40 организатора, као и новинари, међу њима и руски. У Управи полиције МУП-а Казахстана тврде да су ове акције предузете због очекиваних провокација. Стручњаци верују да се власт осигуравала, због страха од народног протеста.
Речено је да су власти знале унапред за предстојеће протесте. Јуче је јављено да су у Алма Ати нађена скровишта оружја, шипки, "молотовљевих коктела". Претресом неколико станова је нађено "неколико комада ватреног оружја, укључујући пиштоље 'Макаров' и ТТ, пушке сачмарице, неколико десетина комада муниције и четири ручне бомбе." Као и пет милиона тенги (мало мање од 15,000 $; рус. казахстанский тенге –тенге... казахстанска валута - прим.прев.), пише Тенгри њуз (Tengri news)."
Према радио станици Азатик (Азаттык), два дана пре одржавања митинга у Републици Казахстан је покренут талас "превентивних" хапшења, посебно активиста који су се истакли на друштвеним мрежама позивајући људе на незаконите акције.
Подсетимо, први талас протеста у Казахстану је одржан 24. априла. Учесници митинга су протестовали против владиних планова за измену Земљишног закона који су подразумевали приватизацију великих површина пољопривредног земљишта и дугорочни закуп земљишта од стране странаца.
Председник Нурсултан Назарбајев је позив на протесте назвао делом "провокатора" и наредио мораторијум о изменама и допунама Земљишног закона, који би требало да ступи на снагу 1. јула. Формирао је и Комисију за аграрну реформу чији је председник први заменик премијера Казахстана Бакитжан Сагинтајев.
Треба напоменути да су масовни сукоби у 2006. године у делу Алма-Ате Шанирак такође избили због земљишта, исто као и сукоб полиције са радницима нафтног постројења 2011. године у Жанаозену.
Новинарка Правда.ру је замолила заменика премијера - министра Института земаља ЗНД КонстантинаЗатулина да прокоментарише ситуацију у Казахстану.
По мишљењу стручњака, није реч само о Закону о земљишту. Република Казахстан трпи потешкоће, као и Русија, због санкција, иако формалне санкције Казахстану нису наметнуте. Затулин сматра да:
"Међузависност привреда Русије и Казахстана је веома висока. Уз опште тешкоће на тржишту сировина, како због пада цена нафте, природног гаса, тако и последица смањења промета у апсолутном обиму,и ранији проблеми привреде Казахстана, који нису били толико видљиви, сада избијају на површину."
Проблеми утицаја спољних сила на ситуацију у земљи нису нови - ​​познате су последице мајданских политичких решења. На пример, Украјина сада трпи последице идеолошког избора да прекине све везе са Москвом, која је кроз целу своју историју била главни трговински партнер и главни инвеститор у Украјини.
Данас је животни стандард у Украјини преполовљен; национална валута је "изгубила 350% своје вредности" (још једна бесмислена Порошенкова изјава, када је говорио о све неповољнијем односу гривна-долар, а о чему више овде - прим. прев.), а инфлација достигла 43%. Како пише Гардијан (Guardian), влада упорно наставља са својом " самоубиственом политиком". У овом контексту не чуди што је Кина тамошњи "Мајдан" сасекла у корену. Време је да и Казахстан направи избор.

За Ћирилизовано превео: Мирослав Младеновић

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!