Сјајан мали разговор с творцем Шале ОС-а, Дејаном Петровићем

"Сјајан"? О, да. Колико често за нешто што долази из Србије чујете да је најбоље на свету? Дејан Петровић је одмеренијих речи за своју дистрибуцију ГНУ/Линукс оперативног система, али рецензенти и  корисници, нарочито ми из Србије и класе "Срби сви и свуда", сјајно се осећамо не само када с њим радимо него и када се спомене Шале ОС.


Дејане, није реткост да се на линуксашким форумима наиђе на мишљење да треба бити опрезнији у популаризацији бесплатних оперативних система, посебно ГНУ/Линуксових. Уосталом, у последње време се појавише неки чудни вируси и упади на странице за преузимање... Шта мислите, да ли се и Ваш рад може наћи на удару злонамерних, анонимних али са прилично очигледним мотивима? И уопште, колико су ГНУ/Линукс оперативни системи данас безбедни?

Сваки оперативни систем има својих мана и багова. Свака апликација исто. Величати један систем изнад другог у мери да се стекне утисак непобедивости је једноставно нереално. ChaletOS није сигурнији од других убунту система. Али само то што је линукс, је довољно да будемо мало опуштенији него када би користили онај 'други' систем.


Постоје ли изгледи да системи као што су Шале ОС, Сербиан, Зорин ОС и слични освоје бар део трижишта које данас у Србији заузима Онај други ОС?

Мислим да не, макар не у скорој будућности. Али сам уверен да пројекти као што је линукс никада неће умрети. Увек ће бити појединаца који ће се њима бавити.
Веома волим линукс, једна од ствари по којој је карактеристичан су нон-стопне промене у изгледу, стандардима и новотаријама. Иако су те промене разлог због чега га многи воле, баш због њих сумњам да ће икада бити популаран. Људи су лењи, воле да се навикавају на то како ствари функционишу и не воле промене. Честе промене у линукс свету су уједно и његова најбоља страна а и највећа мана. Из тог разлога се многи устручавају да га пробају или користе као сталан систем.

Које је предуслове, по Вашем мишљењу, потребно испунити?

Стандардизација, уједињење пројеката и спорије промене како би се људи навикли на постојећа решења. Убунту је одличан пример, направио је револуцију на подручју употребе десктоп линукса, донео сјајни ppa и још доста тога, али да ли заиста требамо нову верзију сваких шест месеци? За обичног корисника је довољно да програми раде и да се ништа не мора дирати. Разумем да то пркоси жељи других корисника који би да често виђају новотарије или оних других који воле да пробају по једну или две нове дистрибуције сваке недеље, али цена која се плаћа је да су нови корисници збуњени. Знам да ће неки рећи да је за нове кориснике LTS али тада је константно присутан осећај да 'тераш' стари оперативни систем. Џунгла дистрибуција је права ноћна мора за новог корисника. Свестан сам да је пројакат ChaletOS управо демант онога што сам малочас навео, али спреман сам да одустанем од њега зарад неке друге дистрибуције која испуњава оно што нуди ChaletOS. Немојте ме погрешно разумети, ја ChaletOS не видим као боље решење од неког другог, то је само пројекат који испуњава моје потребе (чини се и потебе других). Али уколико би се неколико пројеката ујединило то би било сјајно и ја се слажем да се зарад веће користи угасе други мањи пројекти као што је ChaletOS.

Сарађују ли међусобно наши ИТ стручњаци, они који производе програме за које треба платити и ви који сте лојални отвореном коду и бесплатном производу?

 Не знам.

Да се вратимо Вашем раду. Развијате ли даље Great Little Radio Player, Great Little Book Shelf и Microsoft online apps?

Готово сваки пројекат који сам радио је био резултат личне потребе за неким решењем. Радио плејер (Great Little Radio Player) је био одговор на потребу да неко други уместо мене прави листу песама за репродукување. Полица електронских књига (Great Little Book Shelf) је требалo да уведе ред у моје електронске публикације. Микрософт онлајн апликације (Microsoft Online Apps) су имале као циљ да замене канцеларију и преместе је у облак. Гугл онлајн апликације (Google Online Apps) је требало да постигну исти посао али са другом компанијом. Пошто сваки од њих ради онако како ми је потребно, не видим велики разлог за унапређивањем. Наравно, сваки пројекат треба неки рад... иначе је мртав. Али радити промене само због саме промене, нема смисла. На крају крајева, немам времена за бацање. С друге стране, ако се треба нешто поправити и има се слободног времена, онда се то и треба урадити. Што се тиче горе наведених пројеката, од када је QT прешао на верзију 5, цео радио плејер се поново мора написати и тестирати јер су се стандарди за мултимедијалне апликације променили. Како је то огроман посао, чекам на нека боља времена.

Какви су планови за Шале ОС? Слушате ли кориснике и шта кажу на форуму?

Форум нисам основао ја, већ један корисник. Он га одржава у животу. Ја имам толико много обавеза у животу да не стигнем да се тиме бавим. Уђем понекад али углавном нисам тамо. Мало чешће посетим Гугл плус заједницу али и тамо ме нема често.

ChaletOS нема конкретне планове. Живеће докле год има смисла да живи. Мислим, лепо је имати нешто наше, нешто што прија и оку и не троши ресурсе, али има и других пројеката у линукс свету који су једнако симпатични као и овај а можда и симпатичнији. Није баш да ће многима недостајати ако се и пројекат угаси.
Шта то значи конкретно? Ништа.
Ова верзија је ту... користимо је. Ако после ње буде још нека, лепо. Ако не буде, опет лепо јер увек постоји нешто друго. Неки ће ме након овога назвети неозбиљним и неодговорним, у реду је. Не треба изгубити једну чињеницу из вида, никада нисам обећавао константност, нисам најављивао непрекидно излажење верзија, нисам нудио личну подршку нити сам тражио да људи заволе овај ОС. Он је почео као лични пројекат који сам желео да поделим са светом.
Наравно, ствари у повезаности са овим системом су ту за и друге кориснике а не само за моје потребе. Али сваку помоћ или подршку треба посматрати као једнократну услугу а не најаву сталне подршке. Сваки чланак, видео снимак или било који форум одговор долази од заједнице корисника. То значи да ће овај пројекат живети докле год живи и заједница корисника.
ChaletOS је био и желим да та тако и остане, један леп лични пројекат који још неко осим мене користи.



Питања су постављена и одговорено је електронском поштом. Нисам од Дејана тражио да ми предложи које или какве да буду илустрације за Шале ОС, већ сам изабрао видео снимке, али не само због "српско, најбоље", него и да скренем пажњу на њихову практичну, употребну вредност, нарочито ако мислите да инсталирате Шале ОС. У том случају, предлажем да кренете од How to... - ChaletOS.

И да пратите "шта има ново", на пример:



Александар Јовановић / Ћирилизовано
Дејан Петровић, ChaletOS, dekiseka.petrovic@gmail.com

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!