Пређи на главни садржај

Ноћ музеја – без ћириличне рекламе?

БЕОГРАД – Занимљиве историјске приче, интригантне поставке савремене уметности, програми намењени најмлађима, све подељено у неколико тура, очекује посетиоце 13. „Ноћи музеја“ у Београду, која ће бити одржана 21. маја од 17 часова па до сат иза поноћи.

Директорка манифестације Ана Јовановић најавила је у изјави Танјугу 65 локација, колико је описано у билтену, уз још пет-шест о којима заинтересовани могу прочитати на сајту, са стотинак програма.

„Ове године отварамо 11 нових локација, поред којих свакодневно пролазимо, а не знамо да могу бити музеји, да чувају вредне колекције и крију необичне приче“, истакла је Јовановић.

Неиспричане приче доносе Анатомски музеј факултета ветеринарске медицине, Управна зграда Железнице, Шеик Мустафино турбе, Београдска надбискупија, Докторова кула, Веспа музеј Србије, Арте галерија, Јавни акваријум и тропикаријум, Палата Србије, Институт за судску медицину, Заједница института Србије и Институт економских наука.

Музеј Југословенске кинотеке представиће се изложбом „Плави анђели филмског платна“ – од Мерилин Монро и Грејс Кели до Милене Дравић и Бебе Лончар, посетиоцима ће се представити најпознатије плавуше из света филма, фаталне лепотице које су сијале у најразличитијим улогама, од Бондових девојака до Хичкокових хероина.

„Арте галерија“ на Андрићевом венцу ће отворити досије Мустафе Голубовића, тајног агента, хероја балканских и светских ратова, човека са небројено много легитимација, заводника највећих светских лепотица.

Изложбом „Из легата Железничког музеја“, овај музеј ће представити дела Миће Поповића, Боже Илића, Стане Кумар, Петра Лубарде и других великана српске уметности и испричати бројне авантуре железнице и њених најзначајнијих актера.

То ће уједно бити прилика да посетиоци завире у нову сталну поставку Железничког музеја, а своја врата те вечери први пут широм отвара и зграда Железнице Србије – грандиозно здање у коме постоји више од 600 просторија, где су снимани многи домаћи филмови и где и даље ради један од најстаријих лифтова у Београду, „Патер Ностер“, један од неколико преосталих у Европи.

У Легату Петра Лубарде најмлађи посетиоци, узраста од шест до 12 година ће учити како да праве нацрте за гоблене инспирисане Лубардиним сликама, израђене на гобленском платну, а сав приход прикупљен њиховом продајом биће дониран Универзитетској дечјој клиници у Тиршовој.

Архитекта, академик Брана Митровић представиће у згради некадашње Јадранско-подунавске банке избор од 10 скулптура и споменика са улица и из паркова Београда, који на прави начин дочарава уметничке и историјске вредности престонице.

Музеј науке и технике свим посетиоцима дочараће како то звучи музички судар Баха и „Пинк флојда“, удруженим снагама оргуља и стаклене харфе, а у Музеју Српског лекарског друштва биће постављена изложба о феномену здравља и лепоте у првим деценијама 20. века.

Љубитељи аутомобила, али пре свега прича које круже око ових четвороточкаша, пронаћи ће свој кутак у Медија центру „Одбрана“, где ће их у „Ноћи музеја“ дочекати „Мајстор за аутомобиле и људске душе – Драгиша Крунић“, док ће Музеј афричке уметности посетиоце повести на путовање у крај народа Јоруба из Нигерије, који има највећу стопу рађања близанаца на свету.

Најава прoгрaма бeoгрaдскe „Ноћи музеја“ нa кoнфeрeнциjи зa нoвинaрe у Дoму Вojскe

Стамбол капија на Београдској тврђави одшкринуће врата средњег века кроз изложбу средњевековних одаја са оружјем, одеждама и опремом, док ће Велики барутни магацин дочарати причу о путу једног жртвеника из трећег века, који је откривен тек 1927. године.

Београђане очекује још много тога 21. маја, а улазнице могу се купити по претпродајној цени од 400 динара, док ће на дан манифестације коштати 450 динара.

Извор: ТанјугВијести о…: И ове године, српска културна манифестација – без српског писма? Зашто? Ко је финансира? Да ли овако треба да је финансира?

Извор: Вијести о...

Коментари

  1. Анониман16. мај 2016. 01:29

    Па куд ћирилицом ако хоћеш да си "ко је ко у колонији Србији"?

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Гилад Ацмон: Вакси нација - изабрана нација

  Нетањаху: Моја основна мисија као премијера је да обезбедим 36 милиона вакцина против Короне у следећој години Пише: Гилад Ацмон Премијер Нетањаху је  изјавио  да је Израел спреман да обезбеди или произведе 36 милиона вакцина у следећој години. Ако се питате зашто нацији од девет милиона људи, која је половини свог становништва већ дала две дозе  Фајзерове вакцине  треба 36 милиона вакцина, одговор је поражавајући: масовна кампања вакцинације може помоћи Нетањахуу да обезбеди победу на предстојећим изборима, али је дугорочни утицај на здравље нације у најмању руку „непознат“. Да будемо мало реалнији, вероватно је катастрофалан. Током конференције за штампу Нетањаху је признао, „што се тиче вакцина које имамо, нико не зна колико трају ... Морамо се припремити за најгори сценарио. Најгори сценарио је да се морамо вакцинисати (два пута) сваких пола године “, што значи набавку чак 36 милиона вакцина, под претпоставком да се за свих 9 милиона Израелаца требују две дозе вакцина сваких шес

Стопа смртности експерименталним вакцинама за старије Израелце 40 пута је већа него од КОВИД-19

  Фотографија: Шатерсток Лајф сајт њуз је направио опсежну страницу о дешавањима у вези са вакцинама за КОВИД-19.  Погледајте овде   1. март 2021. ( Лајф сајт њуз ) -  Иако је група независних лекара у јануару закључила да експерименталне КОВИД-19 вакцине „нису сигурније“ од самог вируса, нова анализа стопе смртности због вакцина у Израелу показује да је заиста могуће да се случај подигне на драматичан ниво.  Поновна анализа података објављених од стране израелског Министарства здравља и др Хервеа Селигмана са Медицинског факултета за инфективне и тропске болести универзитета Екс-Марсеј и инжењера Хаима Јатива, укратко открива да је експериментална вакцина против мРНК из компаније Фајзер убила „око 40 пута више (старијих) људи него што би их сама болест убила“ током недавног петонедељног периода вакцинације.  Бројке истовремено показују да је стопа смртности код млађих људи 260 пута већа од оне коју би вирус КОВИД-19 изазвао у датом временском оквиру. Иако се пуна математичка анализа

Who is the Saker?

Almost a year ago to the day, I had the distinct displeasure of meeting the man who calls himself the Saker. Our professional relationship lasted less than a month, for reasons I will outline below. We parted on rancid terms and I swore to him that I would make his identity and ideological shortcomings public. I have waited until now due to milestone events in my own life and because, frankly, I was waiting to see what the loon would come up with next. As of the end of last year, I had been following the Saker blog for several years to get news of events in Donbass and when I learned he was looking for volunteers for a Serbian sister site, I applied for the job. My original idea was to contribute some translations on an ad hoc basis but Saker had just had a major falling out with the whole Serbian team and sacked the previous team leader, Aleksandar Jovanovic. He described Mr. Jovanovic as ,,a talented translator with paranoid psychotic tendencies". I didn't delve too de