Шеф израелске војне шпијунадије најавио подршку државе Израел Исламској држави

Шеф израелске војне обавештајне службе генерал-мајор Херци Халеви је у свом говору на Херцлијској конференцији дао ново значење дугогодишњем израелском ставу "боље Исламска држава него сиријска влада", отворено рекавши да Израел не жели пораз Исламске државе у садашњем рату.

Цитиран на веб сајту на хебрејском језику NRG, који се, пак, позива на израелске новине "Маарив", генерал-мајор Халеви је изразио забринутост због недавних офанзива на територију Исламске државе, рекавши да се та исламистичка група последња три месеца суочава са "најтежом ситуацијом" од свог настанка и проглашавања калифата.

Израелски званичници и иначе изјављују да их не брине помисао да Исламска држава може заузети целу Сирију, и говоре да је и то боље него опстанак владе која је у савезништву са Ираном, али никада нису овако отворено подржали Исламску државу и њен опстанак.

Халеви је такође изразио забринутост да би пораз Исламске државе могао значити одлазак "суперсила" из Сирије, што би Израел ставило "у тешку ситуацију", пошто се толико противио опстанку сиријске владе.

На крају, Халеви је изјавио да "ћемо учинити све што је у нашој моћи да се не нађемо у таквој ситуацији", стављајући до знања да израелска војска на подрку Исламској држави гледа као на политичко, а не реторичко питање.


Џејсон Диц - Israeli Intel Chief: We Don’t Want ISIS Defeated in Syria -- News from Antiwar.com


Александар Јовановић / Ћирилизовано

Ову вест сам прво прочитао на Novorossia Today. И згрануо се. Али не због тога што овакав чланак значи да је тамошњем руководству (ратно је доба, званична информативна агенција не би овакав чланак објавила на своју руку) најзад синуло ко стоји иза рата у који су утерани, него због одважности у исказивању става драстично другачијег од става руске државе и Путина - изражених у безброј прилика, о чему неколико сведочанстава имате и овде: Ћирилизовано: Израел.

С друге стране, није ме изненадило што српско-руска браћа из Донбаса настављају да крију од кога преписују. Али било је лако наћи. А затим је, када сам се мало информисао о томе шта је Херцлијска конференција и пошао тим трагом, уследило изненађенце. Јер када се прочита говор израелског председника Ривлина са прошлогодишње Херцлијске конференције насловљен са "Ка Новом израелском поретку" постаје јасно да је сиријски рат вишдимензионалнији него што се пише и говори чак и по алтернативним медијима, то јест, да служи не само експанзионизму него и учвршћавању Израела као најрасистичкије државе на свету.

Извол'те (нема на чему): Welcome to the Institute for Policy and Strategy and The Herzliya Conference, односно, PresidentSPEECH.pdf

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!