Још једна "саобраћајка" нуклеарних подморница британске Краљевске ратне морнарице

Нуклеарна подморница ХМС "Ембуш" (Фотографија: Дени Лосон / ПА)

Подморница на нуклеарни погон Краљевске ратне морнарице је морала да пристане у луку Гибралтар после судара са трговачким бродом.

Пошто је ХМС "Ембуш" (HMS Ambush) доживела судар тј "очешала" се о друго пловило док се зароњена кретала дуж Гибралтарске обале, моментално је покренута истрага - саопштила је Краљевска ратна морнарица.

Подморница класе "Естјут" је претпрпела "нека површинска оштећења", али у инциденту нико од чланова посаде није повређен. Неоштећен је и нуклеарни реактор јуришне подморнице - тврди Краљевска ратна морнарица.

У саопштењу објављеном на веб сајту Министарства одбране се наводи, да је:

" Данас, у среду око 13,30 часова по локалном времену, ХМС "Ембуш", подморница класе "Естјут", док је зароњена спроводила вежбу, имала је мањи судар (енг. glancing collision: "чешање" - прим. прев.) са једним трговачким бродом који се кретао дуж обале Гибралтара.

У контакту смо с трговачким бродом, први подаци указују да није претрпео никакву штету. Подморница јесте претрпела нека спољашња оштећења, али нема апсолутно никаквог оштећења нуклеарног постројења и ниједан члан посаде није повређен.

Истрага је одмах покренута. Подморница ће пристати у Гибралтар касније вечерас, да би се спровеле даље провере. Нема безбедносних проблема у вези са ХМС 'Ембуш'."

"Етјут" класа је највећа, најнапреднија и најмоћнија класа јуришних подморница која је икада била у саставу Краљевске ратне морнарице. Али до судара је дошло и поред тога што је ХМС "Ембуш" била опремљена "најбољим сензорима на свету" -како их хвали Краљевска ратна морнарица.

Ове подморнице од 7,400 тона које коштају преко милијарду фунти свака, носе противбродска/противподморничка торпеда и крстареће ракете "томахавк".


Напомена преводиоца: Добро, "shit happens", да употребим речник у складу с догађајем и актерима, али некадашња најмоћнија ратна морнарица на свету у последње време има баш "покварен стомак". Само неколико примера:

- Лондон: Насукала се нуклеарна подморница | Свет | Novosti.rs
- Ћирилизовано: War News Updates: Британска нуклеарна подморница озбиљно оштећена док је пратила руска пловила
- Ћирилизовано: Новим британским разарачима смета топла вода (ВИДЕО)
- Ћирилизовано: Регрути британске Краљевске ратне морнарице "више нису вољни да гину за Ујка Сама" (видео и један сјајан коментар)

Извор: Nuclear-powered Royal Navy submarine involved in collision | UK news | The Guardian
Превео и приредио: Александар Јовановић / Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!