Јерменија врви од западњачких НВО

Тактика упошљавања невладиних организација (НВО) за припрему "обојених револуција" у Северној Африци, на Блиском истоку и једном броју бивших совјетских држава је, као modus operandi САД и њених сателита, детаљно размотрена у више чланака New Eastern Outlook -а.

Занимљиво је да ове невладине организације, које су углавном под покровитељством Вашингтона, у акцију крећу управо у тренутку када нека држава почне да се опире притиску тзв. Западног света. Овај отпор се често манифестује као оклевање да се подржи неки пројекат што га заговара Вашингтон.

Ако говоримо о постсовјетским регионима, све западне невладине организације, а посебно америчке, иако су током последњих неколико година покушале да покрену "обојене револуције" у већини тамошњих држава, нарочиту активност показују у Средњој Азији и кавкаским државама.

И у Јерменији, недавно (чланак је од 25.06.2016. - прим. прев.). Јерменија је највернији руски савезник у региону Кавказа. Настојећи да понове украјински сценарио у Јерменији и да ову земљу отргну од Русије, прозападне НВО су покушавале да злоупотребе минорне бриге становништва, да га, уз помоћ огромних "грантова", увуку у демонстрације и немире.

На пример,  Истраживачки центар Америчко-јерменског универзитета последњих пет година спроводи широк спектар различитих програма. Апсолутна већина запослених на Универзитету су странци (имигранти из Сједињених Америчких Држава и Европе), или јерменски грађани који су дипломирали на овом универзитету или су се делимично образовали у Сједињеним Америчким Државама. "Бољи" део њихових програма има за циљ смањење коришћење руског језика у Јерменији и разарање совјетске историје и наслеђа. Вашингтон је уверен да ће му те мере, већ испробане у Украјини, омогућити да унесе раздор и између Русије и Јерменије.

Према различитим извештајима, па и извештају УН, НВО које оперишу у Јерменији - у областима као што су "социјална једнакост", "слобода говора" и "заштита људских права" - има више од 200 (двеста). Истовремено, америчка амбасада активно подржава локалне медијске изворе, између осталих и "Глас Јерменије." Процењује се да више од 60% свих медија у Јерменији добија "финансијску подршку" Амбасаде САД у Републици Јерменији, а све у нади да ће то САД омогућити да снажно утичу на перцепцију јавности о ситуацији у земљу, и ограниче присуство Русије и Ирана у Закавказју.

Али амерички "трустови мозгова" покушавају да оду и корак даље, тако што систематски нарушавају традиционалне вредности Јермена, пре свега морал и  традицију породице. Овај циљ се спроводи кроз стварање безбројних верских секти, које се у Јерменији појављују бар по једна сваке недеље. Из неког чудног разлога, седиште свих тих секти увек је у Сједињеним Америчким Државама, без обзира који секташи били у питању - бахајци, Харе Кришна, Јеховини сведоци, мормони или какви други.

Занимљиво, и насупрот томе, секта Јеховини сведоци је у истински демократској Француској законски забрањена као "култ".

Мормонску секту, која се прва појавила у Јерменији почетком 90-их, основали су представници америчких тајних служби и војне индустрије. Није никаква тајна да ЦИА ствара такве секте у државама за које САД планирају државни удар и успостављање марионетске владе.

Такозвана Сајентолошка црква има сличне циљеве, што није чудо, воде је амерички професионални агенти. Зато је и логично, јер угрожава им се безбедност државе, што је већина земаља законски забранила деловање Сајентолошке цркве. Али ова секта у САД ужива потпуну слободу, Вашингтон је чак прећутно подржава. За такав парадокс постоји добар разлог: директор ЦИА-е Ален Далс је 1959. године постигао договор са оснивачем секте, Роном Хабардом, по коме ће ЦИА дозволити да Сајентолошка црква слободно делује у САД а за узврат добити подршку у операцијама у иностранству и безуслован приступ информацијама које сајентолози прикупе у страним државама.

Горе изнете чињенице можда дају и одговор на питање зашто се у Јерменији налази једна од највећих америчких амбасада у свету, упркос томе што је ова земља релативно мала у односу на друге државе. Како год, Сједињеним Америчким Државама треба и преко пет хиљада "енгеооваца" да подржавају њихове операције, за шта се годишње утроши око четврт милијарде долара.


New Eastern Outlook

Аутор: Владимир Платов
Фотографија: Једна од руина у средњовековном јерменском граду Анију Извор: Armenia is Swarmed by Western NGOs | New Eastern Outlook
Превод: Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!