Пређи на главни садржај

Космичко лансирање "Војводе" ће се вршити без Украјинаца

Цивилну модификацију борбене ракете ће преименовати из "Дњепра" у "Бајкал"

Фото: REUTERS/Stephane Corvaja/European Space Agency/Handout
Након објављивања налога владе о могућности употребе бојевих ракета путем њихове конверзије у космичке носаче, компанија "Космотрас" намерава да настави своју кампању лансирања ракета "Дњепар", што је модификација интерконтиненталних балистичких ракета, "Војвода" (према класификацији NATO - SS-18 Satan). За то време, док траје мораторијум на лансирање ракета "Дњепар" (последњи пут извршено 26. марта 2015. године), процес њихове припреме и опслуживања је промењен на такав начин да се може вршити без украјинских стручњака. Истовремено је одлучено да се промени назив ракете - сада ће се звати "Бајкал".
Ракете РС-20Б (Р-36М УТТХ, по договору СТАРТ-1: РС-20Б) дњепропетровскижмаш" серијски је производио од 1979. до 1984. године. Од 1999. године, њена конвертована варијанта под називом "Дњепар" се користи као ракета носач лаке класе. Лансирања се изводе из силоса 13. ракетне дивизије у области Оренбург.
Пре погоршања односа са Украјином, представници украјинских компанија - "Ижмаш" и "Хартрон" (где се израђује систем контроле ракета) – дошли су да обезбеде кампању лансирања. Затим је Министарство одбране одлучило да посете украјинских стручњака руским војним јединицама нису пожељне, и лансирни програм је замрзнут.
Као што је изјавио за новине "Известија" Серкин Александер, директор "Космотрас"-а који изводи лансирање "Дњепра", компанија је у протеклих годину и по дана успела да оптимизује поступак комплетирања и припреме за лансирање на такав начин да искључи учешће украјинских стручњака и компоненти.
Прорачун задатка лета за систем контроле ракета планирамо да пренесемо на инжењере научно производних института машиноградње“ - рекао је Александар Серкин. Опслуживање и припрему ракета ће вршити стручњаци Ракетног центра Макејев. Будући да се програм појављује у новом светлу, одлучили смо да ракети дамо ново име - "Бајкал". Можемо видети да је тржишту потребна ракета носач те класе - имамо наручен програм за пет лансирања, као и велико интересовање потенцијалних купаца. Иако су због мораторијума неки купци одустали од наших услуга, на пример, SkyBox је наруџбу дао Индијцима, Европљанима и Американцима – сада ће његове сателите изнети носачи тих земаља.
Бивши "Дњепар" је потребан клијентима због тенденције смањења величине и тежине сателита. На пример, "Дњепар" је у новембру 2013. једним лансирањем изнео у орбиту 32 сателита, од којих је већина величине играчке - конвенционалне ракете такве уређаје не узимају.
Сада је у Русији остало 11 ракета РС-20Б - гарантни рок ће им омогућити да се користе до 2020. године. Након тога, као космичке ракете могу да се користе касније модификације ракете "Сатана" - РС-20В, које су произвођене до 1992. године. Као што је раније изјавио представник Министарства одбране, у руској војсци је остало више од 50 ракета РС-20В. Од 2018. године ће бити замењене најновијим ракетним комплексом "Сармат", односно, скидањем са дежурства ракете ће морати да се разоружају и користе за лансирање сателита.
По мишљењу Андреја Јонина, дописног члана Руске академије космонаутике "Циолковски", одсуство украјинских стручњака при лансирању може да проузрокује проблеме при осигурању сателита, који ће бити ношени ракетом.
“Ако је ракета је на борбеном дежурству, онда је можете лансирати и без икаквог учешћа представника произвођача, каже Јонин. Ако се наручиоци сложе са новом шемом припреме, онда неће бити проблема. Али од стране осигуравајућих друштава ће бити питања, јер ако се, не дај Боже, нешто деси, без учешћа произвођача биће тешко утврдити зашто је дошло до ванредне ситуације“.


АуторИван ЧеберкоКоментари

Популарни постови са овог блога

Гилад Ацмон: Вакси нација - изабрана нација

  Нетањаху: Моја основна мисија као премијера је да обезбедим 36 милиона вакцина против Короне у следећој години Пише: Гилад Ацмон Премијер Нетањаху је  изјавио  да је Израел спреман да обезбеди или произведе 36 милиона вакцина у следећој години. Ако се питате зашто нацији од девет милиона људи, која је половини свог становништва већ дала две дозе  Фајзерове вакцине  треба 36 милиона вакцина, одговор је поражавајући: масовна кампања вакцинације може помоћи Нетањахуу да обезбеди победу на предстојећим изборима, али је дугорочни утицај на здравље нације у најмању руку „непознат“. Да будемо мало реалнији, вероватно је катастрофалан. Током конференције за штампу Нетањаху је признао, „што се тиче вакцина које имамо, нико не зна колико трају ... Морамо се припремити за најгори сценарио. Најгори сценарио је да се морамо вакцинисати (два пута) сваких пола године “, што значи набавку чак 36 милиона вакцина, под претпоставком да се за свих 9 милиона Израелаца требују две дозе вакцина сваких шес

Стопа смртности експерименталним вакцинама за старије Израелце 40 пута је већа него од КОВИД-19

  Фотографија: Шатерсток Лајф сајт њуз је направио опсежну страницу о дешавањима у вези са вакцинама за КОВИД-19.  Погледајте овде   1. март 2021. ( Лајф сајт њуз ) -  Иако је група независних лекара у јануару закључила да експерименталне КОВИД-19 вакцине „нису сигурније“ од самог вируса, нова анализа стопе смртности због вакцина у Израелу показује да је заиста могуће да се случај подигне на драматичан ниво.  Поновна анализа података објављених од стране израелског Министарства здравља и др Хервеа Селигмана са Медицинског факултета за инфективне и тропске болести универзитета Екс-Марсеј и инжењера Хаима Јатива, укратко открива да је експериментална вакцина против мРНК из компаније Фајзер убила „око 40 пута више (старијих) људи него што би их сама болест убила“ током недавног петонедељног периода вакцинације.  Бројке истовремено показују да је стопа смртности код млађих људи 260 пута већа од оне коју би вирус КОВИД-19 изазвао у датом временском оквиру. Иако се пуна математичка анализа

Who is the Saker?

Almost a year ago to the day, I had the distinct displeasure of meeting the man who calls himself the Saker. Our professional relationship lasted less than a month, for reasons I will outline below. We parted on rancid terms and I swore to him that I would make his identity and ideological shortcomings public. I have waited until now due to milestone events in my own life and because, frankly, I was waiting to see what the loon would come up with next. As of the end of last year, I had been following the Saker blog for several years to get news of events in Donbass and when I learned he was looking for volunteers for a Serbian sister site, I applied for the job. My original idea was to contribute some translations on an ad hoc basis but Saker had just had a major falling out with the whole Serbian team and sacked the previous team leader, Aleksandar Jovanovic. He described Mr. Jovanovic as ,,a talented translator with paranoid psychotic tendencies". I didn't delve too de