Космичко лансирање "Војводе" ће се вршити без Украјинаца

Цивилну модификацију борбене ракете ће преименовати из "Дњепра" у "Бајкал"

Фото: REUTERS/Stephane Corvaja/European Space Agency/Handout
Након објављивања налога владе о могућности употребе бојевих ракета путем њихове конверзије у космичке носаче, компанија "Космотрас" намерава да настави своју кампању лансирања ракета "Дњепар", што је модификација интерконтиненталних балистичких ракета, "Војвода" (према класификацији NATO - SS-18 Satan). За то време, док траје мораторијум на лансирање ракета "Дњепар" (последњи пут извршено 26. марта 2015. године), процес њихове припреме и опслуживања је промењен на такав начин да се може вршити без украјинских стручњака. Истовремено је одлучено да се промени назив ракете - сада ће се звати "Бајкал".
Ракете РС-20Б (Р-36М УТТХ, по договору СТАРТ-1: РС-20Б) дњепропетровскижмаш" серијски је производио од 1979. до 1984. године. Од 1999. године, њена конвертована варијанта под називом "Дњепар" се користи као ракета носач лаке класе. Лансирања се изводе из силоса 13. ракетне дивизије у области Оренбург.
Пре погоршања односа са Украјином, представници украјинских компанија - "Ижмаш" и "Хартрон" (где се израђује систем контроле ракета) – дошли су да обезбеде кампању лансирања. Затим је Министарство одбране одлучило да посете украјинских стручњака руским војним јединицама нису пожељне, и лансирни програм је замрзнут.
Као што је изјавио за новине "Известија" Серкин Александер, директор "Космотрас"-а који изводи лансирање "Дњепра", компанија је у протеклих годину и по дана успела да оптимизује поступак комплетирања и припреме за лансирање на такав начин да искључи учешће украјинских стручњака и компоненти.
Прорачун задатка лета за систем контроле ракета планирамо да пренесемо на инжењере научно производних института машиноградње“ - рекао је Александар Серкин. Опслуживање и припрему ракета ће вршити стручњаци Ракетног центра Макејев. Будући да се програм појављује у новом светлу, одлучили смо да ракети дамо ново име - "Бајкал". Можемо видети да је тржишту потребна ракета носач те класе - имамо наручен програм за пет лансирања, као и велико интересовање потенцијалних купаца. Иако су због мораторијума неки купци одустали од наших услуга, на пример, SkyBox је наруџбу дао Индијцима, Европљанима и Американцима – сада ће његове сателите изнети носачи тих земаља.
Бивши "Дњепар" је потребан клијентима због тенденције смањења величине и тежине сателита. На пример, "Дњепар" је у новембру 2013. једним лансирањем изнео у орбиту 32 сателита, од којих је већина величине играчке - конвенционалне ракете такве уређаје не узимају.
Сада је у Русији остало 11 ракета РС-20Б - гарантни рок ће им омогућити да се користе до 2020. године. Након тога, као космичке ракете могу да се користе касније модификације ракете "Сатана" - РС-20В, које су произвођене до 1992. године. Као што је раније изјавио представник Министарства одбране, у руској војсци је остало више од 50 ракета РС-20В. Од 2018. године ће бити замењене најновијим ракетним комплексом "Сармат", односно, скидањем са дежурства ракете ће морати да се разоружају и користе за лансирање сателита.
По мишљењу Андреја Јонина, дописног члана Руске академије космонаутике "Циолковски", одсуство украјинских стручњака при лансирању може да проузрокује проблеме при осигурању сателита, који ће бити ношени ракетом.
“Ако је ракета је на борбеном дежурству, онда је можете лансирати и без икаквог учешћа представника произвођача, каже Јонин. Ако се наручиоци сложе са новом шемом припреме, онда неће бити проблема. Али од стране осигуравајућих друштава ће бити питања, јер ако се, не дај Боже, нешто деси, без учешћа произвођача биће тешко утврдити зашто је дошло до ванредне ситуације“.


АуторИван Чеберко



Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!