Пређи на главни садржај

Гилад Ацмон: Ко воли а ко не воли Ердогана


Многи моји пријатељи и турске колеге уметници и интелектуалци не воле Ердогана и његов режим, за који сматрају да је диктаторски и да им угрожава основна права. Разумем их. Кад коментаришу Турску, види се да ни многе колеге овде на Западу не воле Ердогана - критикују његов приступ Сирији и Асаду, не воле што је исказао агресивност према Русији и што шурује са Израелом.

Ипак, упркос оштрој осуди на коју наилази у интелектуалним и уметничким круговима, турски председник је у Турској изузетно омиљен. Јутрос се турски народ одазвао његовом позиву преко веб-камере да изађе на улице и сломи добро организовани војни удар.

Што је спектакуларан развој догађаја, захтева пажњу.

О чему се ради код Турака? Да ли су то делије способне да војску победе голим рукама или прости егземплари онога што Теодор Адорно назва ауторитарном личношћу (особен склоп црта личности, ставова и вредности, типичан за појединца апсолутно послушног према ауторитету). Да ли се став јеврејског расисте Адорна може применити и на народне покрете? Или је можда могуће да да масе које су јуче спасиле Турску виде своју владау и свог председника као продужетак свог "правог Ја"? Можда је могуће да им Ердоган оличава њихово отоманско наслеђе и ослобађање Турака од псеудозападног идентитета који им је пре једног века наметнуо Кемал Ататурк, по многима - Јеврејин? Да ли је то Ердоган омогућио Турцима да поврате свој статус поносног народа? Чињеница је да се Турска од извора јефтине радне снаге са периферије Европе трансформисала у регионалну суперсилу и да је сада "кључни играч" иако има озбиљних проблема.

Ноам Чомски не одобрава трансформацију Турске у велику силу. Сорошу се не свиђа што је Турска постала кључни играч. Ни израелски лоби не љуби Ердогана. Зашто, питање је сад?


Напомена преводиоца: Верујем да већини читалаца овог блога није непознато да је Кемал Ататурк био Јеврејин. За мањину, за почетак: Truth About Masonic Jewish Gay Dictator Mustafa Kemal Ataturk Exposed. Али Ноам Чомски некако није под лупом ни најтврђих антициониста, иако се Мајлс Матис баш потрудио да докаже да Ноам Чомски јесте и увек је био шпијунчина - Noam Chomsky is and always has been A SPOOK.

Аутор: Гилад Ацмон
Извор: Military Coup Defeated By The People — Gilad Atzmon
Превео и приредио: Александар Јовановић / Ћирилизовано

Коментари

Популарни постови са овог блога

Гилад Ацмон: Вакси нација - изабрана нација

  Нетањаху: Моја основна мисија као премијера је да обезбедим 36 милиона вакцина против Короне у следећој години Пише: Гилад Ацмон Премијер Нетањаху је  изјавио  да је Израел спреман да обезбеди или произведе 36 милиона вакцина у следећој години. Ако се питате зашто нацији од девет милиона људи, која је половини свог становништва већ дала две дозе  Фајзерове вакцине  треба 36 милиона вакцина, одговор је поражавајући: масовна кампања вакцинације може помоћи Нетањахуу да обезбеди победу на предстојећим изборима, али је дугорочни утицај на здравље нације у најмању руку „непознат“. Да будемо мало реалнији, вероватно је катастрофалан. Током конференције за штампу Нетањаху је признао, „што се тиче вакцина које имамо, нико не зна колико трају ... Морамо се припремити за најгори сценарио. Најгори сценарио је да се морамо вакцинисати (два пута) сваких пола године “, што значи набавку чак 36 милиона вакцина, под претпоставком да се за свих 9 милиона Израелаца требују две дозе вакцина сваких шес

Стопа смртности експерименталним вакцинама за старије Израелце 40 пута је већа него од КОВИД-19

  Фотографија: Шатерсток Лајф сајт њуз је направио опсежну страницу о дешавањима у вези са вакцинама за КОВИД-19.  Погледајте овде   1. март 2021. ( Лајф сајт њуз ) -  Иако је група независних лекара у јануару закључила да експерименталне КОВИД-19 вакцине „нису сигурније“ од самог вируса, нова анализа стопе смртности због вакцина у Израелу показује да је заиста могуће да се случај подигне на драматичан ниво.  Поновна анализа података објављених од стране израелског Министарства здравља и др Хервеа Селигмана са Медицинског факултета за инфективне и тропске болести универзитета Екс-Марсеј и инжењера Хаима Јатива, укратко открива да је експериментална вакцина против мРНК из компаније Фајзер убила „око 40 пута више (старијих) људи него што би их сама болест убила“ током недавног петонедељног периода вакцинације.  Бројке истовремено показују да је стопа смртности код млађих људи 260 пута већа од оне коју би вирус КОВИД-19 изазвао у датом временском оквиру. Иако се пуна математичка анализа

Who is the Saker?

Almost a year ago to the day, I had the distinct displeasure of meeting the man who calls himself the Saker. Our professional relationship lasted less than a month, for reasons I will outline below. We parted on rancid terms and I swore to him that I would make his identity and ideological shortcomings public. I have waited until now due to milestone events in my own life and because, frankly, I was waiting to see what the loon would come up with next. As of the end of last year, I had been following the Saker blog for several years to get news of events in Donbass and when I learned he was looking for volunteers for a Serbian sister site, I applied for the job. My original idea was to contribute some translations on an ad hoc basis but Saker had just had a major falling out with the whole Serbian team and sacked the previous team leader, Aleksandar Jovanovic. He described Mr. Jovanovic as ,,a talented translator with paranoid psychotic tendencies". I didn't delve too de