Нема бежања: Русија направила "загон" за НАТО подморнице

Нова бомба у суштини обавља функцију противподморничког авиона („загон“ на руском значи тор или обор, али и хајка - прим. прев.)

Када ће САД и њени савезници престати да покушавају да заплаше Русију демонстрацијом оружја и силе - то никуда не води. Сваки отров има противотров. Поставише америчке ракете у Европу, а Русија, као одговор, сличан систем на западне границе државе.
Американци се хвале како праве савремено наоружање, које, наводно, нема конкуренцију. Потпуно несхватање ситуације. Волим рекламни шоу наших противника.
Међутим, руски научници из ОА НИИИ (Открытое Акционерное Общество Научно-исследовательский инженерный институт - Научно истраживачки инжењерски институт - прим. прев.) још једном срушише пусте снове Американаца. Домаћи инжењери су развили корективну авио бомбу, која је конструисана да уништи непријатељске подморнице на дубинама до 600 метара. Ово је значајан продор у области противподморничких оружја. У основи, подморнице су неприметне када су зароњене у велике дубине, где је свим доступним оружјима и средствима трагања веома тешко да ефикасно уништавају циљеве.
За откривање подморнице која вреба из дубине авијацијским средствима морате знати унапред карактеристике воде у области претраге, као и њену дубину и густину. Након тога, сати лета изнад места претраживања, слушајући сигнале из плутајућих бова које су постављене унапред. На такву потрагу троше се огромна средства и још више времена.

У циљу смањења трошкова и повећања ефикасности авионских противподморничких комплекса, направљена је противподморничка корективна авио-бомба "загон-2Е". Конструктори новог оружја кажу да је њихов производ у стању да открије и уништи подморницу у сваком подводном положају: било на дубини перископа, било да лежи на дну. Готово је немогуће утећи од "загона".

Генерално, противподморничка авијација се сматра најопаснијим противником од кога нема увек адекватне заштите. Новоразвијене авио бомбе у суштини обављају функцију противподморничког авиона.
"Загон-2Е" је корективна морска противподморничка авио бомба. Избацује се из авиона или хеликоптера. Након одвајања од авиона не пада слободним падом у воду већ се спушта падобраном. Током пада струја ваздуха надувава коморе који се налазе на њеном трупу.

Након пада на површину воде, захваљујући коморама, бомба се одржава на површини неко време. Због тајности, тачни подаци нису познати.
Из података које су дали инжењери значајна карактеристика "загон 2" је њена способност да буде бешумна и на површини све док не открије циљ. Тражење подводне мете се врши помоћу акустичке главе самонавођења. Акустичка станица претражује дубине мора на принципу радара. Другим речима, она емитује сигнал, који ће се, ако наиђе на објекат под водом, одбити од њега до главе самонавођења.
Дакле, док је на површини, "загон-2" прави неку врсту заседе на подморнице. Након пријема информације о подводном циљу, бомба почиње да се наводи на њега. Пошто нема мотор, ово авио средство за уништење је бешумно. Ка циљу се креће под сопственом тежином и врло великом брзином, скоро 18 м / с. Можете замислити какво је изненађење за непријатеља, када му бомба падне на главу, у правом смислу те речи.
Ове особине чине бомбу опаснијом од торпеда или ракете. Бојева глава бомбе "загон-2" је кумулативна, високо експлозивна, еквивалент 35 кг тротила. То је довољно за уништење подморнице једном бомбом. Бојева глава има електромеханички упаљач. Рок трајања уређаја је десет година.
А ако се циљ не открије у одређеном року, шта онда? У том случају, предвиђен је систем самоуништења.
Наравно, може се поставити питање о томе колико је тело бомбе заштићено од продирања морске воде. Бомба је апсолутно херметизована, јер су све компоненте тестиране у комори под притиском који достиже и до 400 атмосфера. А таквом испитивању подвргавају сваку бомбу и све делове посебно.
Универзалност оружја се огледа и у томе што се може користити на авионима далекометне противподморниче авијације - ИЛ-38, Ту-142М, и хеликоптера Ка-27ПЛ. Климатски услови нису битни, "загон-2" може да се користи у свим деловима светског океана.

Тактичко техничке карактеристике:
Тип: корективна, противподморничка, пливајућа
Тежина, кг - 120
Дужина мм - 1500
Калибар, мм - 232
Бојева глава – кумулативно фугасна
Тежина експлозива еквивалент ТНТ кг - 35
Упаљач - електромеханички
Систем навођења (корекција подводне путање) - активна хидроакустичка
Даљина детекције циља, м до - 450
Време задршке, мин - 4
Вероватноћа уништења подморнице серијом од 6 КАБ ПЛЕ при грешки циљања σ = 200 м - 0,6
Гарантовани рок трајања, година - 10
Аутор: Василиј Прохоров
Извор: Некуда бежать: Россия создала «Загон» для подводных лодок НАТО
За Ћирилизовано превео мајор авијације у пензији Мирослав Младеновић, пилот




Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!