Пређи на главни садржај

Честитка, пар обавештења и молба

Честитка

Дебијан слави 23 рођендан. О томе можете прочитати овде.

Рођендан мог омиљеног - више од оперативног система - Дебијана, прославићу уз пиво и дотерујући два његова спина која користим, Бунсен и MX Linux, а све мислећи на Debian Srbija: Сербиан Openbox, који је и крив за моју нову зависност.

Није тешко заљубити се у Линукс. Линукс је као Слобода или Жена, даје али још више захтева. Линукс тражи да се са њим играте и учите, и трошите, па вам та навика постане страст, морални императив и... остави ме мало на миру.

Само да не прође као моја супруга или српска кафана.Обавештење 1.

Почео сам да правим сајт о чачанском солитеру у коме живим. Сервисне информације, углавном оно што јесте или треба да буде на огласној табли на улазу. Комшије и ја имамо среће што су се умешни, поштени и вредни људи до сада прихватали да нам воде заједничку кућу.... Али ко од млађих станара гледа шта пише на табли.

Мени је ово и као продуценту изазов, хоћу да докажем да и сервисни блог може да се самоодржава, да интернет медији и на микро нивоу могу да зарађују, да "веб" није куга за старије медије (које обједињава). Али и тако мала ствар захтева време. У наредних петнаест дана. на "Ћирилизовано" ће бити само један прилог или превод  дневно - ако не "крене" српско-руска Новорусија, јер она је увек приоритет.


Обавештење 2.

Стални корисници "Ћирилизовано" знају због чега не могу преводити америчко шпијунче и сараднике Степске свраке. Али то не значи да их не читам. Шта више, препоручио бих и вама да, с посебном пажњом, пратите Andrew Korybko | Katehon think tank. Geopolitics & Tradition...Уверите се како млади стручњак пише, на пример: Финска и Шведска раде на војном савезу против Русије. Али труде се и Украјина, Пољска и Литванија. Исто као што говори; у обимом скромној реченици, "на изволите" пружа чињенице и увиде за које, највероватније, не знате.

Зашто под "Обавештење"? Зато што вам овакви стручњаци (а не "експерти") помажу да антиципирате догађаје. И зато што је наша блогородна сорта дужна да упућује на ауторе таквог калибра, без обзира свиђале нам се њихове везе или не.


Обавештење и молба

Иако пратим стотине извора - што није тешко уз одговарајући алат, мој је Ино ридер - дешава се да ми промакну битне ствари, бар оне за које ја мислим да су важне. И пошто знам (читам статистике) да огромна већина корисника интернета до информација долази на нерационалан начин, скакућући од једног до другог сајта и арчећи време на бирање шта тамо има за њега, одлучио сам да обновим рубрику коју сам водио на Магацину, овај пут под називом "Предлози за читање".  За разлику од раније, ограничићу се само на "стратешке" текстове, анализе.

Али то су само "енглески" текстови. Замолићу читаоце који прате медије на другим језицима да додају своје предлоге.

Толико. На здравље! Живео Дебијан!


Александар Јовановић / Ћирилизиовано

Коментари

 1. Нек Вам је СРЕЋНО!!!

  ОдговориИзбриши
 2. Хвала. Најискреније.

  Али за Линукс не треба срећа. Што неко рече, "срећа прати припремљен ум". Ум који не пристаје да служи - ни као заморче Мајкрософта - него тражи свој пут, иако зна да је захтеван (а Линукс јесте).

  Успут, драго ми је што је пингвиниста - читалаца "Ћирилизовано" све више, Блогер каже 6-8%. Иначе нас међу "светском популацијом" корисника десктопа сада има 2,3%, док је у јуну било 1,7%.

  Има разлога да не желимо да се ширимо, али то за Србе и Русе не важи. Мајкрософт је за нас опосебно опасан... Дуга прича...за после пет пива.

  Хвала на лепим жељама, надам се да се и Ви дружите с пингвинима :)

  ОдговориИзбриши
 3. Ма није Линукс тежак, чак уме да буде и забаван али опет све зависи од самог корисника.
  Сербиан Опенбокс је добар и једноставан докле год одговарају поставке које је припремио аутор, Сербиан (КДЕ) је већ сав у графичком окружењу и нема потребе за било каквим озбиљнијим учењем (осим привикавања на другачију механику рада).
  Али за оне који желе да науче мало више, то јесте цео нов свет...
  Како било препорука за Сербиан.... :)

  ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Гилад Ацмон: Вакси нација - изабрана нација

  Нетањаху: Моја основна мисија као премијера је да обезбедим 36 милиона вакцина против Короне у следећој години Пише: Гилад Ацмон Премијер Нетањаху је  изјавио  да је Израел спреман да обезбеди или произведе 36 милиона вакцина у следећој години. Ако се питате зашто нацији од девет милиона људи, која је половини свог становништва већ дала две дозе  Фајзерове вакцине  треба 36 милиона вакцина, одговор је поражавајући: масовна кампања вакцинације може помоћи Нетањахуу да обезбеди победу на предстојећим изборима, али је дугорочни утицај на здравље нације у најмању руку „непознат“. Да будемо мало реалнији, вероватно је катастрофалан. Током конференције за штампу Нетањаху је признао, „што се тиче вакцина које имамо, нико не зна колико трају ... Морамо се припремити за најгори сценарио. Најгори сценарио је да се морамо вакцинисати (два пута) сваких пола године “, што значи набавку чак 36 милиона вакцина, под претпоставком да се за свих 9 милиона Израелаца требују две дозе вакцина сваких шес

Стопа смртности експерименталним вакцинама за старије Израелце 40 пута је већа него од КОВИД-19

  Фотографија: Шатерсток Лајф сајт њуз је направио опсежну страницу о дешавањима у вези са вакцинама за КОВИД-19.  Погледајте овде   1. март 2021. ( Лајф сајт њуз ) -  Иако је група независних лекара у јануару закључила да експерименталне КОВИД-19 вакцине „нису сигурније“ од самог вируса, нова анализа стопе смртности због вакцина у Израелу показује да је заиста могуће да се случај подигне на драматичан ниво.  Поновна анализа података објављених од стране израелског Министарства здравља и др Хервеа Селигмана са Медицинског факултета за инфективне и тропске болести универзитета Екс-Марсеј и инжењера Хаима Јатива, укратко открива да је експериментална вакцина против мРНК из компаније Фајзер убила „око 40 пута више (старијих) људи него што би их сама болест убила“ током недавног петонедељног периода вакцинације.  Бројке истовремено показују да је стопа смртности код млађих људи 260 пута већа од оне коју би вирус КОВИД-19 изазвао у датом временском оквиру. Иако се пуна математичка анализа

Who is the Saker?

Almost a year ago to the day, I had the distinct displeasure of meeting the man who calls himself the Saker. Our professional relationship lasted less than a month, for reasons I will outline below. We parted on rancid terms and I swore to him that I would make his identity and ideological shortcomings public. I have waited until now due to milestone events in my own life and because, frankly, I was waiting to see what the loon would come up with next. As of the end of last year, I had been following the Saker blog for several years to get news of events in Donbass and when I learned he was looking for volunteers for a Serbian sister site, I applied for the job. My original idea was to contribute some translations on an ad hoc basis but Saker had just had a major falling out with the whole Serbian team and sacked the previous team leader, Aleksandar Jovanovic. He described Mr. Jovanovic as ,,a talented translator with paranoid psychotic tendencies". I didn't delve too de