Честитка, пар обавештења и молба

Честитка

Дебијан слави 23 рођендан. О томе можете прочитати овде.

Рођендан мог омиљеног - више од оперативног система - Дебијана, прославићу уз пиво и дотерујући два његова спина која користим, Бунсен и MX Linux, а све мислећи на Debian Srbija: Сербиан Openbox, који је и крив за моју нову зависност.

Није тешко заљубити се у Линукс. Линукс је као Слобода или Жена, даје али још више захтева. Линукс тражи да се са њим играте и учите, и трошите, па вам та навика постане страст, морални императив и... остави ме мало на миру.

Само да не прође као моја супруга или српска кафана.



Обавештење 1.

Почео сам да правим сајт о чачанском солитеру у коме живим. Сервисне информације, углавном оно што јесте или треба да буде на огласној табли на улазу. Комшије и ја имамо среће што су се умешни, поштени и вредни људи до сада прихватали да нам воде заједничку кућу.... Али ко од млађих станара гледа шта пише на табли.

Мени је ово и као продуценту изазов, хоћу да докажем да и сервисни блог може да се самоодржава, да интернет медији и на микро нивоу могу да зарађују, да "веб" није куга за старије медије (које обједињава). Али и тако мала ствар захтева време. У наредних петнаест дана. на "Ћирилизовано" ће бити само један прилог или превод  дневно - ако не "крене" српско-руска Новорусија, јер она је увек приоритет.


Обавештење 2.

Стални корисници "Ћирилизовано" знају због чега не могу преводити америчко шпијунче и сараднике Степске свраке. Али то не значи да их не читам. Шта више, препоручио бих и вама да, с посебном пажњом, пратите Andrew Korybko | Katehon think tank. Geopolitics & Tradition...



Уверите се како млади стручњак пише, на пример: Финска и Шведска раде на војном савезу против Русије. Али труде се и Украјина, Пољска и Литванија. Исто као што говори; у обимом скромној реченици, "на изволите" пружа чињенице и увиде за које, највероватније, не знате.

Зашто под "Обавештење"? Зато што вам овакви стручњаци (а не "експерти") помажу да антиципирате догађаје. И зато што је наша блогородна сорта дужна да упућује на ауторе таквог калибра, без обзира свиђале нам се њихове везе или не.


Обавештење и молба

Иако пратим стотине извора - што није тешко уз одговарајући алат, мој је Ино ридер - дешава се да ми промакну битне ствари, бар оне за које ја мислим да су важне. И пошто знам (читам статистике) да огромна већина корисника интернета до информација долази на нерационалан начин, скакућући од једног до другог сајта и арчећи време на бирање шта тамо има за њега, одлучио сам да обновим рубрику коју сам водио на Магацину, овај пут под називом "Предлози за читање".  За разлику од раније, ограничићу се само на "стратешке" текстове, анализе.

Али то су само "енглески" текстови. Замолићу читаоце који прате медије на другим језицима да додају своје предлоге.

Толико. На здравље! Живео Дебијан!


Александар Јовановић / Ћирилизиовано

3 коментара:

  1. Нек Вам је СРЕЋНО!!!

    ОдговориИзбриши
  2. Хвала. Најискреније.

    Али за Линукс не треба срећа. Што неко рече, "срећа прати припремљен ум". Ум који не пристаје да служи - ни као заморче Мајкрософта - него тражи свој пут, иако зна да је захтеван (а Линукс јесте).

    Успут, драго ми је што је пингвиниста - читалаца "Ћирилизовано" све више, Блогер каже 6-8%. Иначе нас међу "светском популацијом" корисника десктопа сада има 2,3%, док је у јуну било 1,7%.

    Има разлога да не желимо да се ширимо, али то за Србе и Русе не важи. Мајкрософт је за нас опосебно опасан... Дуга прича...за после пет пива.

    Хвала на лепим жељама, надам се да се и Ви дружите с пингвинима :)

    ОдговориИзбриши
  3. Ма није Линукс тежак, чак уме да буде и забаван али опет све зависи од самог корисника.
    Сербиан Опенбокс је добар и једноставан докле год одговарају поставке које је припремио аутор, Сербиан (КДЕ) је већ сав у графичком окружењу и нема потребе за било каквим озбиљнијим учењем (осим привикавања на другачију механику рада).
    Али за оне који желе да науче мало више, то јесте цео нов свет...
    Како било препорука за Сербиан.... :)

    ОдговориИзбриши

Пишите српски, ћирилицом!