Украдени тајни подаци о француским подморницама за Индију

Подморница у бродоградилишту фирме ДЦНС (Фото Ројтерс)

ПАРИЗ - Осетљиви подаци о подморницама „скопрен”, намењеним за индијску ратну морнарицу, процурили су из француске компаније ДЦНС, која прави бродове за војске широм света, јавља АП. Француске власти истражују колико је података исцурило, њихову важност и зашто се то догодило, саопштила је ДЦНС. Индијски министар одбране Манохар Парикар је рекао новинарима да је од команданта морнарице затражио да утврди који су подаци откривени.


Индија већ користи подморнице типа "скопрен" (Фото Ројтерс)

Медији тврде да су исцуриле информације о фреквенцијама које подморнице користе приликом прикупљања података, где посада може безбедно да разговара и спецификације система за лансирање торпеда. Аустралијска влада је у априлу потписала уговор са ДЦНС о куповини 12 подморница и оценила је да афера не би требало да утиче на те бродове.


Фонет / Политика


Александар Јовановић / Ћирилизовано:


Види богати, "процурело". Као за ново телефонче, рекламе ради, да драшка потенцијалне купце? Пре ће бити да је "Политикин" наслов тачнији, да је жабољубе неко покрао.

Cui bono од ове француске бруке? Индија се сместа бацила на утврђивање штете настале овим "цуркањем", India investigates damage caused by French submarine data leak | Reuters, па се може десити да резултати истраге - мада је довољна и сама чињеница да су подаци сада на располагању другоме а не само произвођачу и купцу - покажу да је, рецимо, паметније одустати од куповине француских "рафала"...

(6) Why did India opt for Rafale aircrafts over other fighter jets? - Quora

Ко би се онда окористио? Кандидата има више, није ту само МиГ-35. Али...Да не нагађамо, ово је врло, врло озбиљан блог. Али онај ко га води није. Ова вест ми улепша дан...Пратићу шта се догађа и ако нађем још нешто "лееепо" на ову тему превешћу, да се још једном, и надам се опет заједно, обрадујемо што ... има правде, бре.

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!