Потврђује се још једна "теорија завере": Асанж наводи на закључак да је убијени службеник америчког Демократског националног комитета Сет Рич био "звиждач" Викиликса

Убијени службеник ДНЦ-а  Сет Рич и оснивач Викиликса Џулијан Асанж

Службеник Демократског националног комитета Сет Рич убијен је 12. јула ове године у четири сата ујутро, наводно на путу до куће. Иако је као могући разлог убиства наведена пљачка, код Рича су били и новчаник и сат када је стигла полиција. Убиство - једно од пет у вези са Клинтоновима само у последњих шест недеља - се десило усред скандала с процурелом е-поштом, у који су умешани Хилари Клинтон, Демократски национални комитет и Викиликс.

Новинари алтернативних медија су одмах посумњали да нешто није у реду, јер полиција није имала сведока, осумњичених, нити јасан мотив убиства. То је довело до "теорије" да је Рич, који је био задужен за податке о повећању броја бирача, можда убијен да би се нешто прикрило. Каснији извештаји су чак сугерисали да је Рич убијен не на путу до куће, него до Федералног истражног бироа где је требало да да изјаву у оквиру "текућег судског поступка".

Али такви извештаји су сместа одбачени као "теорија завере". Једина особа која је могла да потврди да је Рич био "звиждач" сада је то и учинила: сам Џулијан Асанж је у интервјуу за Nieuwsuur рекао да Викиликс истражује убиство Сета Рича и довео у везу, иако енигматично, Рича и своју организацију.

Иако Асанж није отворено признао да је Рич био извор, можда и зато што ни сам неће знати његов прави идентитет све док доток материјала не престане и испостави се да је контакт прекинут, дао је да се закључи да је убиство Сета Рича политичке природе, атентат:




Асанж: Звиждачи улажу приличан труд да нам доставе материјал и често се при томе излажу озбиљној опасности. Једном 27-годишњаку који је радио за Демократски национални комитет пуцано је у леђа...убијен је ... из непознатих разлога, док је ишао вашингтонском улицом.

Новинар: али то је била само пљачка, зар не?

Асанж: Не. За то нема доказа.

Новинар: Ви кажете, шта?

Асанж: Ја кажем да наши извори ризикухју и да постају забринути када виде да се овако нешто дешава.

Новинар: Да ли је онда Рич био један од Ваших извора?

Асанж. Ми не коментаришемо ко су наши извори.

Новинар: Али зашто наговештавате?

Асанж: Зато што се мора схватити колики су улози у Сједињеним Америчким Државама и да се наши извори суочавају са озбиљним опасностима...и да нам се зато обрате, да би смо могли да заштитимо њихову анонимност.

Новинар: И алудирати да је неко починио убиство је озбиљна ствар, а то је оно што радите.



Аутор: Мак Славо
Извор: BREAKING: Julian Assange Suggests MURDERED DNC STAFFER Seth Rich Was Wikileaks Source: "We Have To Understand How High The Stakes Are In the United States"
Превод: Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!