Вучић: МиГ-ове не добијамо на поклон

Битније да буду "поклон" или да се коначно нађу на стајанци Батајнице? / Фото: Жарко

Шест МиГ-ова 29, једноседи и пар оних најбитнијих за РВ – УБ верзије. Неколико ПВО система, ракетних система земља-земља. МиГ-ове би или добили на поклон или платили само део „пакета“ у виду додатне опреме за одржавање. Или би платили њихов ремонт и ограничену модернизацију или би то са све ПВО системима био један велики контигент војне помоћи која би први пут дошла у Србију после периода хладног рата.

У претходна три месеца фреквенција гласина и медијских навода да „стижу“ авиони и друго оружје била је упадљиво већа него до сада. До сада незабележена истовремена посета начелника Генералштаба и министра одбране Москви и свесна пуштања информација од стране запослених у министарству одбране само су потврда да се заиста нешто дешава.

Међутим, вулгарна пласирања проширене листе жеља Србије када је у питању РВ и ПВО опрема од стране таблоида и упечатљиво одсуство државе да на разне суптилне начине ту хистерију спречи (макар због одржавања перцепције стила и доброг укуса који не зависе од материјалне моћи) додатно су збуњивали.

Да је ситуација хитна не мора се посебно наглашавати, да неке од гласине имају смисла (довољан број УБ верзија за преко потребан озбиљнији наставак обуке пилота-ловаца) стоји. Aли до данас и даље немамо кредибилну потврду до ког су стадијума стигли преговори са Русијом.

Ипак није поклон?


Председник Владе Србије Aлександар Вучић јуче је у великом интервјуу дневним новинама Курир дао неколико одговора и када је питање набавке МиГ-ова 29 у питању. Једноставна и за ширу јавност атрактивна верзија да је у питању „поклон“ овим је, за сада чини се, престала да живи.

На питање односа са Русијом Вучић је одговорио да су они „веома важни и да није дао да се сруше“. Рекао је и да су „вероватно најбољи од 1945. године наовамо“.

На конкретно питање уредника Курира да ли је тачно да добијамо наоружање и војну помоћ од Русије, авионе МиГ 29 и ПВО системе, председник Владе одговорио је:

– Није питање војне помоћи. Разговарамо да нешто од тога купимо. Aко добијемо повољну цену толико боље.

„Дакле, то ипак није бесплатно?“ питао је даље Курир:

– То су сувише велике ствари да би биле на поклон. За све што би нам учинили рекао бих им „Хвала велико!“. Србија не сме да дозволи да буде лака мета и мора да заштити своју територију и своје грађане, а надам се да то никада неће морати да употреби. – одговорио је Вучић.

Месеци пред нама даће одговор на питање да ли велике силе и коме данас поклањају уз озбиљно отварање теме концепта противуслуге која прати сваки „поклон“. До тада остаје нада да ће углед и самопоштовање Министарства одбране и Војске Србије бити макар мало сачувани од свођења озбиљног процеса набавке новог оружја на дневнополитички циркус који приличи пијаци а не људима од струке.

Које је ваше мишљење?


Аутор: Петар Војиновић
Извор: Vučić: MiG-ove ne dobijamo na poklon | Tango Six

Александар Јовановић / Ћирилизовано:

На сајту "Танго сикс" с којег је преузет овај чланак можете своје мишљење изразити и у виду одговора на анкету, кликнувши на један од два понуђена одговора: "Добићемо их на поклон" или "Платићемо их".

Лично, мислим да би Вучић најрадије да их добијемо по тако ниској цени као да су нам поклоњени, да окупатору може да каже да се само понаша рационално... Али шта ако му коњокрадице доскоче с неким својим половњацима на поклон или за багателу? У сваком случају, наша авијација ће се још начекати.

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!