Пређи на главни садржај

Израелски "Дебкафајл": Израелска авијација бомбардовала погрешног - гранате пале у Израел испалили побуњеници


Процењује се да је у Израел пало осам граната за исто толико претходних дана сиријског рата на Голану, на шта је одговорено са три напада израелске авијације на положаје сиријске војске, а што све лоше звучи, као да је опет у питању вечито израелско "мило за драго" према Хамасу који влада Појасом Газе, одмазда без обзира ко је испалио ракете на Израел.

Последња рунда таквих "узвратних удараца" збила се 13. септембра увече, дан после ступања на снагу крхког примирја у сиријском рату.

Према војним изворима "Дебкафајла", израелски ваздушни напад на батерију сиријске артљерије изведен је на погрешан циљ. Јер гранате које су пале на израелску територију су испалили побуњеници.

Али, можда је министар одбране Авидор Либерман те залутале гранате искористио као изговор да нападне положаје сиријске војске и јединице проиранског Хезболаха размештене у Кунеитри уз границу са Израелом.

Што се тиче борби, наши војни извори кажу да их је пре пет дана покренуо сиријски огранак Ал каиде, побуњеничка Џабат Ал Нусра, сада ребрендована у Џабат Фатах ал Шам. Циљ народне војске (militia) је био успостављање мостобрана између својих снага размештених јужно од Кунеитре и јединица северно од тог кључног града, тако што ће се од сиријске војске преотети Тел ал Амар.

У жару борбе, гранате побуњеника су залутале преко границе, на Голан.

Односи Израела са различитим сиријским побуњеничким групама које држе положаје  или се боре у близини израелске границе имају и своје успоне и падове. Главни проблем је у томе што кад год су околне насеобине Друза - тренутно окружене побуњеничким снагама - у опасности, посебно када је у питању Ал Хадар, њихове сиријске и израелске главешине од Израела траже да им притекну у помоћ и спасу их.

Али Израел се увек одупирао њиховом притиску.

Да је побуњеничка народна војска заузела Тел ал Ахмар на само пет километара од израелске границе, остварила би контролу над стратешки значајним Црвеним брдима која доминирају над Кунеитром, градом на сиријском Голану, и аутопутем који повезује јужну Сирију и Дамаск.

Али побуњеничка офанзиова је пропала. Ал Шам је имао знатне губитке, а неки рањеници су евакуисани у Израел на лечење.

Међутим, неке друге реакције Израела су збуњујуће.

Иако су гранате залутале на израелску страну границе испалили побуњеници, израелска авијација је у уторак 13. септембра свој напад усмерила североисточно од Кунеитре, на Абу Каук, одакле сиријска артиљерија даје подршку својој војсци која брани стратешки важан Тел ал Ахмар.

Међутим, Нетањахуова влада следи политику која подразумева да је влада сваке државе одговорна за ма какав агресиван чин потекао са територије њене државе - иако Асадов режим не влада великим делом Сирије, па ни, као у овом случају, појасом између Кунеитре и израелске границе на Голану.

Такође, тешко се да разумети зашто је портпарол Израелских одбрамбених снага изјавио да су Сиријци испалили ракете С-200 на авионе израелске авијације који су напали сиријске положаје - и промашили. Дамаск је раструбио лажну причу да је оборио израелски авион и беспилотну летелицу. Уместо да сместа порекну измишљени инцидент или га бар игноришу, Израелске одбрамбене снаге су тако сроченим саопштењем Асадовом режиму дале подршку у његовој, преко му потребној, појачаној пропаганди.


Извор: Failed Syrian rebel drive spills shells on Golan


Александар Јовановић / Ћирилизовано: Израелски (дез)информативни медиј признаје грешку своје војске и самим тим грешку државе Израел према "Асадовом режиму"?! Посипа се пепелом по глави?! Тешко.

Израелским медијима је законски онемогућена стварна критичност према власти, својој држави и војсци. Држава Израиља врло креативно схвата појам медијских слобода и докле су им границе, тако да не верујем да је "Дебкафајлу" могуће да се протегне преко задатог губера. Али шта ако је Нетањаху одлучио да послуша савет вазалних Сједињених Америчких Држава (или можда Путинов), да "спусти мало лопту" док се не развије игра "прекида непријатељстава" у Сирији? То би био разуман потез, јер очигледно је да су напади израелске авијације озбиљно ометали представу. А онда, зашто не искористити прилику па оплести мало по архиривалу Либерману...

Гилад Ацмон је добро нањушио, Биби јесте гуштер, и то опасан. Али не од камелеонске, него од сорте тираносаурус-рекс. Увек агресиван.

Суштински, то је и овај чланак, мада на први поглед делује збуњујуће, чак и охрабрујуће.
Коментари

Популарни постови са овог блога

Гилад Ацмон: Вакси нација - изабрана нација

  Нетањаху: Моја основна мисија као премијера је да обезбедим 36 милиона вакцина против Короне у следећој години Пише: Гилад Ацмон Премијер Нетањаху је  изјавио  да је Израел спреман да обезбеди или произведе 36 милиона вакцина у следећој години. Ако се питате зашто нацији од девет милиона људи, која је половини свог становништва већ дала две дозе  Фајзерове вакцине  треба 36 милиона вакцина, одговор је поражавајући: масовна кампања вакцинације може помоћи Нетањахуу да обезбеди победу на предстојећим изборима, али је дугорочни утицај на здравље нације у најмању руку „непознат“. Да будемо мало реалнији, вероватно је катастрофалан. Током конференције за штампу Нетањаху је признао, „што се тиче вакцина које имамо, нико не зна колико трају ... Морамо се припремити за најгори сценарио. Најгори сценарио је да се морамо вакцинисати (два пута) сваких пола године “, што значи набавку чак 36 милиона вакцина, под претпоставком да се за свих 9 милиона Израелаца требују две дозе вакцина сваких шес

Стопа смртности експерименталним вакцинама за старије Израелце 40 пута је већа него од КОВИД-19

  Фотографија: Шатерсток Лајф сајт њуз је направио опсежну страницу о дешавањима у вези са вакцинама за КОВИД-19.  Погледајте овде   1. март 2021. ( Лајф сајт њуз ) -  Иако је група независних лекара у јануару закључила да експерименталне КОВИД-19 вакцине „нису сигурније“ од самог вируса, нова анализа стопе смртности због вакцина у Израелу показује да је заиста могуће да се случај подигне на драматичан ниво.  Поновна анализа података објављених од стране израелског Министарства здравља и др Хервеа Селигмана са Медицинског факултета за инфективне и тропске болести универзитета Екс-Марсеј и инжењера Хаима Јатива, укратко открива да је експериментална вакцина против мРНК из компаније Фајзер убила „око 40 пута више (старијих) људи него што би их сама болест убила“ током недавног петонедељног периода вакцинације.  Бројке истовремено показују да је стопа смртности код млађих људи 260 пута већа од оне коју би вирус КОВИД-19 изазвао у датом временском оквиру. Иако се пуна математичка анализа

Who is the Saker?

Almost a year ago to the day, I had the distinct displeasure of meeting the man who calls himself the Saker. Our professional relationship lasted less than a month, for reasons I will outline below. We parted on rancid terms and I swore to him that I would make his identity and ideological shortcomings public. I have waited until now due to milestone events in my own life and because, frankly, I was waiting to see what the loon would come up with next. As of the end of last year, I had been following the Saker blog for several years to get news of events in Donbass and when I learned he was looking for volunteers for a Serbian sister site, I applied for the job. My original idea was to contribute some translations on an ad hoc basis but Saker had just had a major falling out with the whole Serbian team and sacked the previous team leader, Aleksandar Jovanovic. He described Mr. Jovanovic as ,,a talented translator with paranoid psychotic tendencies". I didn't delve too de