Пређи на главни садржај

Гилад Ацмон: Да Биби није гуштер?


Нетањахуов видео о етничком чишћењу даје нам спектакуларан увид у политику јеврејског идентитета и лакоћу с којом Јевреји клизе између идеологије и политичког става. У видео снимку испод, Нетањаху оптужује Палестинце и њихове присталице за склоност етничком чишћењу зато што као предуслов мира истичу да се Израел мора повући из нелегално подигнутих насеља на палестинској територији.Немам намеру да овде расправљам о Нетањахуовим бесмислицама. Потпуно се слажем са Гидеоном Левијем и другима који упорно доказују да је Израел једини "етнички чистач" између реке Јордан и мора.

Али ако се једино Израел У Палестини бави етничким чишћењем, онда је то чиме се сам Биби бави напросто пројекција, односно приписивање сопствених расистичких симптома Палестинцима. Нисам ја неки нарочит љубитељ Фројда, још мање фројдовске терминологије, али нам Зиги заиста јесте помогао да разумемо Јеврејина или, да тако кажемо, природу јеврејске психологије. Како се чини, пројекција је у сржи јеврејске психе. Јевреји посвуда виде расизам, али само зато што сопствени расизам приписују другима. Дакле, Нетањахуово оптуживање других за етничко чишћење је пројектовање сопствених симптома на Палестинце.

Али то није све. Има још. Брига да људи не буду етнички почишћени је људски, саосећајни став, који се обично повезује са левичарском и прогресивном мишљу - потпуно супротно од Lebensraum-а, расистичке идеологије којом се воде ционисти чији је Нетањаху верни следбеник.

Питате се како Бибију успева да од тиранина трансцендира у жртву? Како му полази од руке да се од практичара Lebensraum-а зачас претвори у "глас прогресивности"? Одговор је поражавајуће једноставан. Промена стране, преображај тврдокорног десничара у поетичну левичарску душу и обрнуто, Јеврејину представља само лагану вербалну вежбицу. Метаморфоза је уграђена у политику јеврејског идентитета, на шта нас је, колико се сећам, Кафка први упутио.

Дакле, уз малу помоћ Бењамина Нетањахуа, Израелцима успева да истовремено буду и тлачитељи и жртве. Али да ли су антиционисти баш толико различити?

Колико је Максу Блументалу требало времена да се од задртог ционисте и ловца на нацисте преобрази у симпазитера Палестинаца, који, истина, покаткад испоље мржњу према Немцима, али само зато што су ови белци? А исто што за Блументала важи и за практично сваку јеврејску левичарску и антиционистичку организацију. Све проповедају антирасизам својих вазда најпросвећенијих и најпрогресивнијих идеологија, али у исто време, саме делују кроз форму расно инклузивних политичких ћелија.

Такозвани антисемити, они што Јевреје мрзе зато што су Јевреји, имају обичај да за њих говоре да су камелеони. Антисемити једноставно не разумеју непостојање интегритета у срцу јеврејске политике. Не да им се да схвате како Јеврејима успева да очас промене савезнике.

А и ја сам се гледајући овај  видео ипак чудио лежерности с којом Нетањаху компулзивно лаже пред камером. Али шта бива када се Биби јутром суочи са собом испред огледала? Кога (или шта) види пред собом? Председника Ликуда? Прогресивног хуманисту? Или гуштера, камелеона у непрестаном преображавању?

Можда Дејвид Ајк зна одговор?


Аутор: Гилад Ацмон
Извор: Is Bibi A Lizard? — Gilad Atzmon
Превод Ћирилизовано

Коментари

Популарни постови са овог блога

Гилад Ацмон: Вакси нација - изабрана нација

  Нетањаху: Моја основна мисија као премијера је да обезбедим 36 милиона вакцина против Короне у следећој години Пише: Гилад Ацмон Премијер Нетањаху је  изјавио  да је Израел спреман да обезбеди или произведе 36 милиона вакцина у следећој години. Ако се питате зашто нацији од девет милиона људи, која је половини свог становништва већ дала две дозе  Фајзерове вакцине  треба 36 милиона вакцина, одговор је поражавајући: масовна кампања вакцинације може помоћи Нетањахуу да обезбеди победу на предстојећим изборима, али је дугорочни утицај на здравље нације у најмању руку „непознат“. Да будемо мало реалнији, вероватно је катастрофалан. Током конференције за штампу Нетањаху је признао, „што се тиче вакцина које имамо, нико не зна колико трају ... Морамо се припремити за најгори сценарио. Најгори сценарио је да се морамо вакцинисати (два пута) сваких пола године “, што значи набавку чак 36 милиона вакцина, под претпоставком да се за свих 9 милиона Израелаца требују две дозе вакцина сваких шес

Стопа смртности експерименталним вакцинама за старије Израелце 40 пута је већа него од КОВИД-19

  Фотографија: Шатерсток Лајф сајт њуз је направио опсежну страницу о дешавањима у вези са вакцинама за КОВИД-19.  Погледајте овде   1. март 2021. ( Лајф сајт њуз ) -  Иако је група независних лекара у јануару закључила да експерименталне КОВИД-19 вакцине „нису сигурније“ од самог вируса, нова анализа стопе смртности због вакцина у Израелу показује да је заиста могуће да се случај подигне на драматичан ниво.  Поновна анализа података објављених од стране израелског Министарства здравља и др Хервеа Селигмана са Медицинског факултета за инфективне и тропске болести универзитета Екс-Марсеј и инжењера Хаима Јатива, укратко открива да је експериментална вакцина против мРНК из компаније Фајзер убила „око 40 пута више (старијих) људи него што би их сама болест убила“ током недавног петонедељног периода вакцинације.  Бројке истовремено показују да је стопа смртности код млађих људи 260 пута већа од оне коју би вирус КОВИД-19 изазвао у датом временском оквиру. Иако се пуна математичка анализа

Who is the Saker?

Almost a year ago to the day, I had the distinct displeasure of meeting the man who calls himself the Saker. Our professional relationship lasted less than a month, for reasons I will outline below. We parted on rancid terms and I swore to him that I would make his identity and ideological shortcomings public. I have waited until now due to milestone events in my own life and because, frankly, I was waiting to see what the loon would come up with next. As of the end of last year, I had been following the Saker blog for several years to get news of events in Donbass and when I learned he was looking for volunteers for a Serbian sister site, I applied for the job. My original idea was to contribute some translations on an ad hoc basis but Saker had just had a major falling out with the whole Serbian team and sacked the previous team leader, Aleksandar Jovanovic. He described Mr. Jovanovic as ,,a talented translator with paranoid psychotic tendencies". I didn't delve too de