Турски "Хуријет" о "руском клеветању васељенског патријарха"

Александар Јовановић / Ћирилизовано: Пратите ли турске изворе? Ево превода једног чланка који добро илуструје како се невешта пропаганда дочекује на волеј. Опет је неки пропагандистички геније прибегао измишљању и кривотворењу уместо да се позабави обиљем стварно постојећих компромитујућих података, овај пут о деловању васељенског патријарха.

За пропагандисте би требало да важи што и за официре: најбољи су интелигентни и лењи, средњаци су мање-више интелигентни и лењи, а шкарт је глупав али вредан. Ових последњих је увек превише, а нарочито су опасни у предратно доба, као што је садашње.


Папа "Фрања", како му тепају овдашњи ватиканоиди, и несрећни васељенски патријарх Вартоломеј (Фотографија: Тони Ђентиле / Ројтерс)


Руско клеветање васељенског патријарха


Једна од турских најзилотскије провладиних новина, "Акшам", 30. августа је објавила чланак под бизарним насловом "Савез Патријаршије, ЦИА-е и Гулена".

Прича каже да пропали турски пуч нису закували само гуленистички елементи у војсци - што сада знају скоро сви Турци - него и ЦИА, на коју Турчин одмах посумња, па чак и истанбулска Васељенска патријаршија, духовно вођство око 300 милиона православних хришћана широм света. Још се вели да је  "вест" заснована на ваљаном извору, тексту Артура Хјуза, бившег америчког амбасадора у Јемену.

Кад прочитах будалаштину, прво помислих да се "Акшам" опет заглибио у неетичност и измишљотине, као када је скоцкао сличну причу одмах после пуча, сатанизујући научни скуп на истанбулским Принчевским острвима као "штаб државног удара". (Хенри Барки, научник који је био главна мета глупаве клевете, недавно је за "Њујорк тајмс" написао добар чланак-одговор: "Зашто ме Турска оптужује за планирање државног удара?")

Али убрзо сазнадох да прави извор ове каљуге није "Акшам, него московски веб-сајт "Оријентал ривју" (Oriental Review), који је објавио "чланак" Артура Хјуза (Arthur Hughes) у коме се кривица за преврат приписује Васељенској патријаршији, због пријатељских односа између Фетулаха Гулена и Његове светости васељенског патријарха Вартоломеја.

Ступио сам у додир са пензионисаним амбасадором Хјузом, који је у Вашингтон Ди Сију члан управног одбора "Фондације за мир на Средњем истоку". "С тим чланком немам ништа. Нисам га написао, нити инспирисао или послао. То је потпуна измишљотина", рекао ми је. А у писму додао:

"Господин Андреј Фомин, оснивач и уредник "Оријентал ривју"-а ми је у е-писму признао да није проверио да ли сам заиста ја послао чланак, и рекао да му је због свега жао и да је чланак уклонио са сајта. Међутим, и поред мог више пута поновљеног захтева, "Оријентал ривју" није објавила изјаву која указује да су моје ауторство и сам спорни чланак заиста измишљотина."

Међутим, у Турској је штета већ била начињена. Читаоци дневника "Акшам", и сви ти силни заверама опседнути Турци по друштвеним мрежама, могадоше да својим предрасудама о Васељенској патријаршији, "хришћанима" и Западу придодају још једну - али не и о Русији, јер је у срамном акшамерском 'новинском извештају' брижно истакнуто да је војни пуч био покушај "саботирања зближавања Турске са Русијом".

О чему се, у ствари, ради?

По мени, о руској пропаганди. Руској пропаганди чији је један од циљева да Турци буду још више настројени против Запада. Али хтело се и да се сатанизује Васељенска патријаршија као ЦИА-ин "тројански коњ", да се Турцима још мало отежа живот, а рекао бих да се осећа и напетост унутар православља, јер није никаква тајна да Руска православна црква одавно гунђа на Цариградску патријаршију.

Али да се вратимо у стварни живот. Смешно је ма и помислити да би са свих страна притиснута патријаршија са маленом заједницом верника могла учествовати у ма каквом комплоту у Турској. Тачно, патријарх јесте раније имао добре односе с гуленистима, али само зато што су ови љупко наглашавали потребу за "међуверским дијалогом", што је била нека врста ПР-а без суштине.

Турци би требало да бране своју патријаршију - да, то је наша патријаршија - од бесрамних клевета из иностранства.


Аутор: Мустафа Акјол
Извор: The Russian libel against the Ecumenical Patriarch - MUSTAFA AKYOL
Приредио и превео: Александар Јовановић / Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!