Започето с премештањем дела кинеске индустрије у Казахстан

Кина планира да део својих производних капацитета вредних више од 26,2 милијарди долара премести у Казахстан, изјавио је у данашњем разговору са представницима кинеских медија казахстански председник Нурсултан Назарбајев. "Владе наших земаља су направиле програм трансфера, како би кинески производни капацитети били премештени у Казахстан", рекао је Назарбајев.

"На садашњем списку је 51 пројекат из хемијске индустрије, рударског и металуршког сектора, машиноградње, инфраструктуре, енергетике, пољопривреде, лаке индустрије, за прераду нафте, производњу грађевинског материјала и информационе технике", рекао је Назарбајев, додајући да су два пројекта, за производња полипропиленског праха и аутомобила, већ покренута - пише ТАСС.

Поред наведеног, Казахстан развија сарадњу са Кином и у области саобраћаја. Конкретно, на казахстанско-кинеској граници покренута је прва фаза "суве луке" за претовар терета.

Сарадња са Кином ће бити корисна за Казахстан,  пренео је своје уверење дописнику "Весника Кавказа" директор Центра за источну Азију и Форума Шангајске организације за сарадњу у организацији Московског државног института за међународне односе Министарства спољних послова Руске Федерацијеије, Алекандер Лукин:

"Пренос надлежности је инвестиција, односно Кина ће инвестирати у развој производње у Казахстан. За сваку земљу је корисно да се у њој развија производња, обучавају раднике и отварају нова радна места. Предузећа плаћају порезе, који доносе приходе буџету."


Напомена преводиоца: : Корисно јесте, ако је с мером. А да ли има мере у овоме проценићете сами: Between_East_and_West.pdf. Може се десити да "мултивекторска политика" Назарбајева толико покинешчи Казахстан да и тамо "чије овце тога и планина" постане стварност, као што се нама десило с Косметом. А и Руси се играју ватром: Русија Кини изнајмљује 115,000 хектара у Сибиру?!

Извор: Chinese Projects Move to Kazakhstan | Vestnik Kavkaza
Превео и приредио: Александар Јовановић / Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!