РТС, старајући се о вашем праву да не будете узнемиравани: "Албански студенти настављају протесте испред Храма Христа Спаса у Приштини"

Карикатура: Иван Максимовић, КМ Новине / 2016

Александар Јовановић / Ћирилизовано: Шиптарски студенти у ствари захтевају да се Храм Христа Спаса "функцинализује и претвори у читаоницу", о чему имате овде, а "менаџмент универзитета каже да очекује да ће се институције позабавити овим проблемом путем политичких и правних средстава, с циљем да се универзитету врати његова имовина и да му се омогући да настави путем напретка академског образовања" - Church built during Milosevic’s period sparks reactions and tension in Kosovo | Independent Balkan News Agency.

Али то би могло да вас узнемири, па РТС дотерује вест, само што не каже - ето, дечица опет била мало несташна (или "кошкала се", али Новости су биле брже). Од подгузог сервиса сваке и свакакве власти истинитост се и не може очекивати, али да ли неко од уредника "патриотских" медија, оних што се убише бусајући се родољубљем, чита штампу непријатеља? Боже сачувај. "Нема се времена."


Албански студенти настављају протесте испред Храма Христа Спаса у Приштини

У присуству неколико десетина полицајаца који су направили кордон испред главног улаза у цркву, студенти су одржали час читања своје литературе.

Час на отвореном албанских студената испред Храма Христа Спаса у Приштини:



Инцидената није било, а студенти су најавили нова окупљања како би демонстрирали своје противљење намери Српске православне цркве.

Албански студенти су у суботу на металним вратима цркве окачили натпис "Овај објекат је окупирао имовину Универзитета, изграђен је у време шовинистичког режима Милошевића". Полиција је уклонила натпис.

Претходно је привела неколицину студената, али је их је убрзо и пустила.

Непозната лица провалила су у петак 9. септембра у недовршени српски православни Храм Христа Спаса у центру Приштине и подметнула ватру.

Монаси, монахиње, свештеници и верници започели су акцију чишћења унутрашњости, као и кошење траве и корова око неограђене порте цркве.

Владика рашко-призренски Теодосије поручио је тада свима који су чишћење посматрали са чуђењем да ће храм бити стављен у богослужбену функцију.

Наставак чишћења забранила је локална инспекција а реаговали су и албански студенти Природно-математичког факултета у Приштини, који су иразилу чуђење "што црква још није срушена".

Извор, да простите: РТС
Приредио: Александар Јовановић / Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!