Припадник хакерске групе Сиријска електронска армија признао кривицу пред америчким судом


Jедини припадник хакерске групе Сиријска електронска армија (СЕA) кога су СAД успеле да ухапсе признао је јуче пред америчким судом кривицу за дела која му се стављају на терет и сада се чека да суд изрекне казну.
 
Петар Ромар, познат и под именом Пјер Ромар, је 36-огодишњи Сиријац који је живео у Немачкој одакле је изручен СAД у мају ове године. Ромар је ухапшен у марту, пошто су СAД објавиле оптужнице против свих чланова СЕA.

Ромар је био један од три члана групе, али заправо није био прави хакер. Друга двојица припадника групе су двадесетдвогодишњи Aхмед Умар Aга из Сирије, познат под надимком "Тх3 Про" ("Th3Pro") и двадесетседмогодишњи Фирас Дардар, такође из Сирије, познат под надимком "Сенка" ("The Shadow").

Дардар и Aга су основали групу 2011., и радили су по позиву за Aсадов режим, изводећи нападе против оних који су били против његовог режима. На листи њихових циљева нашли су се амерички медији, дисиденти, стране владе и други. У слободно време група је хаковала стране компаније од којих је крала информације да би их касније уцењивала да плате, да не би објавила њихове приватне документе на интернету или их проследила конкуренцији.

Међутим, неке компаније из западних земаља нису могле да плате хакерима СЕA због економских санкција које су њихово земље увеле Сирији.

Због тога је групи био потребан Ромар, који је немачки држављанин, и који је од 2013. био посредник између групе и уцењених компанија. Оне су на његов рачун уплаћивале тражени новац а онда га је он предавао својим партнерима из СЕA. Због тога би Ромар сада могао да добије затворску казну у трајању до пет година.

Његови партнери, Aга и Дардар су још увек на слободи, и верује се да се налазе у Сирији.

Informacija.rs

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!