Пређи на главни садржај

Пољски заменик министра одбране: Французи су народ који је пре неколико векова од нас научио да једе виљушком

Повод спора: Eurocopter EC725

Варшава, Пољска (АП) - Заменик министра одбране Пољске је Французе у среду описао као "народ који је пре неколико векова од нас научио да једе виљушком", али је и оповргао да су две земље у дипломатском рат због пропалог посла око оружја.

Иако је одбацио тврдње да између Француске и Пољске постоје озбиљне несугласице, заменик министра одбране Бартош Ковнацки је у интервјуу за приватну телевизијску станицу ТВН24 (TVN24) рекао да су се Французи после пропалог посла компромитовали и открили каквој "класи" припадају.

"То је народ који је пре неколико векова од нас научио да једе виљушком. Можда је то разлог зашто се сада овако понашају", рекао је Ковацки, који припада конзервативној владајућој Партији закона и правде.

Пољска влада и представници француског произвођача авиона "Ербаса" су ове недеље разменили оптужбе за пропаст посла од више милијарди долара, у коме је Пољска од те компаније требало да купи 50 војних хеликоптера.

Пољаци кажу да је посао за Пољску био лош, док из "Ербаса" тврде да је пољска влада све време заваравала компанију и да ће "Ербас" због тога тражити одштету.

Пољска опозициона странка Грађанска платформа је "Ербасове" хеликоптере изабрала на тендеру пре него што је власт преузела Партија закона и правде. Када је посао са "Ербасом" поништен, Грађанска платформа је изнела захтев да се формира парламентарна комисија која ће испитати зашто је донета таква одлука, а у среду од владе захтевала да Ковнацког сместа разреши дужности због његове опаске на рачун француског народа.

"Он је понизио француски народ, наше савезнике из НАТО-а", рекао је посланик и гласноговорник странке Јан Грабјец, и додао:

"Заменик министра Ковнацки не само да не познаје историју, него не зна ни основне чињенице, а такође ни основна правила дипломатије."

Гласноговорница владајуће странке Беата Мазурек је речи Ковнацког назвала "несрећним" и "не баш дипломатским".


Повезано (ваљда): Ћирилизовано: Натоизација Србије: Министарство одбране потписало Меморандум о сарадњи са компанијом "Ербас"


Извор: Polish official: French 'learned to eat with a fork from us' - Washington Times
Превод: Ћирилизовано

Коментари

Популарни постови са овог блога

Гилад Ацмон: Вакси нација - изабрана нација

  Нетањаху: Моја основна мисија као премијера је да обезбедим 36 милиона вакцина против Короне у следећој години Пише: Гилад Ацмон Премијер Нетањаху је  изјавио  да је Израел спреман да обезбеди или произведе 36 милиона вакцина у следећој години. Ако се питате зашто нацији од девет милиона људи, која је половини свог становништва већ дала две дозе  Фајзерове вакцине  треба 36 милиона вакцина, одговор је поражавајући: масовна кампања вакцинације може помоћи Нетањахуу да обезбеди победу на предстојећим изборима, али је дугорочни утицај на здравље нације у најмању руку „непознат“. Да будемо мало реалнији, вероватно је катастрофалан. Током конференције за штампу Нетањаху је признао, „што се тиче вакцина које имамо, нико не зна колико трају ... Морамо се припремити за најгори сценарио. Најгори сценарио је да се морамо вакцинисати (два пута) сваких пола године “, што значи набавку чак 36 милиона вакцина, под претпоставком да се за свих 9 милиона Израелаца требују две дозе вакцина сваких шес

Стопа смртности експерименталним вакцинама за старије Израелце 40 пута је већа него од КОВИД-19

  Фотографија: Шатерсток Лајф сајт њуз је направио опсежну страницу о дешавањима у вези са вакцинама за КОВИД-19.  Погледајте овде   1. март 2021. ( Лајф сајт њуз ) -  Иако је група независних лекара у јануару закључила да експерименталне КОВИД-19 вакцине „нису сигурније“ од самог вируса, нова анализа стопе смртности због вакцина у Израелу показује да је заиста могуће да се случај подигне на драматичан ниво.  Поновна анализа података објављених од стране израелског Министарства здравља и др Хервеа Селигмана са Медицинског факултета за инфективне и тропске болести универзитета Екс-Марсеј и инжењера Хаима Јатива, укратко открива да је експериментална вакцина против мРНК из компаније Фајзер убила „око 40 пута више (старијих) људи него што би их сама болест убила“ током недавног петонедељног периода вакцинације.  Бројке истовремено показују да је стопа смртности код млађих људи 260 пута већа од оне коју би вирус КОВИД-19 изазвао у датом временском оквиру. Иако се пуна математичка анализа

Who is the Saker?

Almost a year ago to the day, I had the distinct displeasure of meeting the man who calls himself the Saker. Our professional relationship lasted less than a month, for reasons I will outline below. We parted on rancid terms and I swore to him that I would make his identity and ideological shortcomings public. I have waited until now due to milestone events in my own life and because, frankly, I was waiting to see what the loon would come up with next. As of the end of last year, I had been following the Saker blog for several years to get news of events in Donbass and when I learned he was looking for volunteers for a Serbian sister site, I applied for the job. My original idea was to contribute some translations on an ad hoc basis but Saker had just had a major falling out with the whole Serbian team and sacked the previous team leader, Aleksandar Jovanovic. He described Mr. Jovanovic as ,,a talented translator with paranoid psychotic tendencies". I didn't delve too de