Запањујуће признање америчких специјалаца да је руска авијација претња "нашим прокси елементима" у Украјини

Да Американци на украјинске усташе гледају као на своју продужену руку уопште није изненађење, јер тако се понашају и једни и други, знало се и ко главосече у Ираку и Сирији снабдева оружјем, па и лаким преносним ракетним системима, али да се то јавно призна...није баш најпаметније. Запањујуће је што су пословичну америчку осионост овог пута исказали ветерани специјалних снага САД. Енглески збирни назив за све што припада обавештајној делатности је intelligence, али уредништво веб-сајта SOFREP - trusted news and intelligence from spec ops veterans је овим примером доказало да име/назив ипак није увек и судбина (Nomen est omen). Још једном: пратити медије непријатеља неупоредиво је интересантније (и корисније) него пратити шта пишу и говоре сопствени и медији пријатеља.


Украјина, у пракси,  остаје зона забране летења - захваљујући краткодометним ракетним системима

 


Дипломатски разговори са Русијом се гасе. Речи и прича више нису битни, финални преговори ће се водити акцијом. Циљ што га треба остварити на бојном пољу је отклањање руске ваздушне претње, која је и претња нашим прокси елементима и стоји иза хуманитарне кризе.

Прошло је више од две године од када је руска земља-ваздух ракета оборила путнички авион изнад Украјине. Данас је украјински ваздушни простор практично зона забране летења, што јасно говори о бруталности последица када се на ратиште уведу краткодометни ракетни системи (MANPADS). По сличном сценарију сада се ради и у Сирији. Стејт департмент САД је малочас саопштио да ће прекинути дипломатске преговоре са Русијом, јер су Руси у неколико наврата прекршили прекид ватре и показали се некооперативним. Свет ће мало попричекати да дипломатија проради.


 Извор: Ukraine remains a de-facto no fly zone, why MANPADS matter | SOFREP
Приредио: Александар Јовановић / Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!