Пређи на главни садржај

"Тау" или "корнет" - са чим су погодили амерички "абрамс" у Ираку?
Борци у Русији забрањене терористичке групе Исламска држава су у Ираку разнели амерички тенк "абрамс". Судбина посаде је непозната, а званични Багдад није потврдио губитак оклопног возила. Јуче се на интернету појавио видео снимак запаљеног тенка, а касније је постављен и видео који приказује сам тренутак напада.

Судећи по коментарима, инцидент се догодио код моста Асмид северно од града Баиџи (Baiji) у провинцији Салахудин у северном Ираку. Можда је тенк био у операцији за ослобађање Мосула од терориста ИД. Прва вест је била да су терористи погодили тенк са противтенковском вођеном ракетом (ПТВР) америчке производње.

Касније је било разјашњено да је "абрамс" погођен из "тау"-а (TOW), америчког тешког против тенковског ракетног система (ПТРС), који се налази у наоружању америчке армије од 1970. године. Ова врста ПТРС се сматра једним од најраспрострањенијих у свету.

"Амерички 'тау' уништава амерички 'абрамс'. Најзад су се срели"- прокоментарисао је овај инцидент један од корисника.

Најзад су се срели!

Овде је најинтересантније – како је "тау" пао у руке терориста ИД. Могућа су два начина. Први – борци су заробили ПТРС у борби са армијом ирачке владе, коју, као што знамо, наоружава, обучава, и надзире САД.

Други начин је можда заобилазни. САД су 'тау' дали такозваној "умереној опозицији" у Сирији. И даље по истој шеми - устаници су у некој борби били поражени од Исламске државе и америчко оружје је пало у руке терориста. Или, а још непријатније за Американце је, "умерени" испадоше не баш тако умерени како су рачунали у Пентагону. Примивши америчко оружје, ти "умерени" су приступили Исламској држави - и почели да са великим задовољством из америчких ПТРС-а пуцају на америчке тенкове.

Ево неких (углавном злурадих и вулгарних) коментара видео снимка догађаја:

- То никада није било а сад се понавља.

- Како можете да уништите "абрамс"? Он је нерањив?

- А укопавању те мороне у тенку не уче?

- Просто не знам да ли да се радујем или жалим.

- Одлично гори!

- Слева позади су стајала три човека. Можда је то био део посаде тенка. Јасно је да су Американци сами стали на грабуље, које су распоредили по целом региону. А гледати у сваком случају је грозно и не изазива радост. Људи горе ...

Итд.

Али, има и детаљнијих анализа инцидента:

"Ако тенковима приђеш отпозади, онда војска ради нешто погрешно. "Абрамс" је нормалан тенк, по нечему нешто бољи, по нечему нешто гори од руског Т-90, али сваки тенк у свету, као што је Т-90, као и немачки Леопард, итд ће се растурити од погодка ПТВР-а отпозади. А то што "абрамс" нема динамичку заштиту, па, нека је ставе, Америка је богата земља. То што нема фотографија уништених "абрамса" говори само о томе да се нико озбиљно није сукобио са њима"- пише Павел Иванов.

"Ја бих испитивао наше савремене ПТРС-е на савременим "абрамсима". У оквиру тестова, а не борбених дејстава. Али, очигледно, до тога ће доћи током борбених дејстава" - предвиђа други корисник.

Фотографија: army.mil

"О уништавању тенкова из ДШК (велико калибарских митраљеза – прим. ур.) писало је у западним изворима још 90-их година. И то није било у Авганистану, већ током операције "Пустињска олуја" у Персијском заливу 1990-1991, у току операције мултинационалних снага за ослобођење Кувајта и уништавање ирачке армије. Тамо је "абрамс" заиста избачен из строја након поготка из тешког митраљеза. Запалио се помоћни уређај за напајање, фиксиран иза тенка, а затим се запалио мотор" - каже Сергеј Шербаков.

Имајте на уму да је, на пример, у Сирији, "умерена опозиција", коју, понекад, чак и под микроскопом не можете разликовати од терориста, већ наоружана са америчким оружјем којим могу да униште тенкове и авионе, то су рекли стручњаци већ неколико пута.

"Испоруке америчког оружја терористима у Сирији се већ врше, прича се да су борци сиријске опозиције добили америчке портабл противавионске системе. Раније је примећено коришћење противтенковских ракетних система америчке производње у борби терориста против армије владе Сирије"- рекао је у интервјуу за Федералну агенцију новости војни стручњак Игор Коротченко.

"Тау" или "корнет"?

Фотографија: army.mil / PD

Међутим, прича о погођеном "абрамсу" има и друго објашњење. Неки коментатори тврде да је амерички тенк уништен не са америчким "тау"-ом, већ из другог оружја. Тачније, из ПТРС "корнет" - руског противтенковског ракетног система развијеног у Тулском конструкторском бироу за инструменте а што се производи се у АД "Дегтјарев" ("ЗиД") у Коврову.

"Траг дима је тамнији него код америчког "тау"-а, и окреће се у виду спирале око своје осе. Типичан изглед лета пројектила "корнет" - коментарише видео један од корисника.

"То је за инжењере који су развили "корнет ", да извините, радост" - пише други.

"'Абрамсу' се позадина усијала. Није издржао казну ракете "корнет" - шали се трећи.

Како је ПТРС "корнет" пао у руке терориста? Па, у принципу, на исти начин као амерички "тау" По подацима из проверених извора, произведено је више од 35 хиљада "корнета". Осим Русије, тај противтенковски ракетни систем се масовно користи у Сирији и Јордану, а у наоружању је и у Турској, Грчкој, Алжиру и Перуу. Уопште, на Блиском Истоку има много руског оружја и његових аналога, како остатака из совјетског доба, тако и званично и законито продатог од Русије. Дакле, ако су терористи Исламске државе имали на располагању "корнет", и са њим је погођен "абрамс", онда су га или заробили у борби, или купили новцем зарађеним од шверца нафте на огромном локалном црном тржишту оружја. Руско оружје је популарано у овом региону који је стално у рату, као веома поуздано, довољно једноставно за употребу и у односу на друге - јефтино.

Федеральное агентство новостей. Новости со всего мира

Аутор: Алексеј Громов
Извор: TOW или «Корнет»: из чего подбили американский Abrams в Ираке
Превод: Мирослав Младеновић / Ћирилизовано

Коментари

  1. ЧУДНО ИЗГЛЕДА, КАО УСИЈАНИ ИНСЕКТ...А ЧУДНО ЈЕ И ГЛЕДАТИ

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Гилад Ацмон: Вакси нација - изабрана нација

  Нетањаху: Моја основна мисија као премијера је да обезбедим 36 милиона вакцина против Короне у следећој години Пише: Гилад Ацмон Премијер Нетањаху је  изјавио  да је Израел спреман да обезбеди или произведе 36 милиона вакцина у следећој години. Ако се питате зашто нацији од девет милиона људи, која је половини свог становништва већ дала две дозе  Фајзерове вакцине  треба 36 милиона вакцина, одговор је поражавајући: масовна кампања вакцинације може помоћи Нетањахуу да обезбеди победу на предстојећим изборима, али је дугорочни утицај на здравље нације у најмању руку „непознат“. Да будемо мало реалнији, вероватно је катастрофалан. Током конференције за штампу Нетањаху је признао, „што се тиче вакцина које имамо, нико не зна колико трају ... Морамо се припремити за најгори сценарио. Најгори сценарио је да се морамо вакцинисати (два пута) сваких пола године “, што значи набавку чак 36 милиона вакцина, под претпоставком да се за свих 9 милиона Израелаца требују две дозе вакцина сваких шес

Стопа смртности експерименталним вакцинама за старије Израелце 40 пута је већа него од КОВИД-19

  Фотографија: Шатерсток Лајф сајт њуз је направио опсежну страницу о дешавањима у вези са вакцинама за КОВИД-19.  Погледајте овде   1. март 2021. ( Лајф сајт њуз ) -  Иако је група независних лекара у јануару закључила да експерименталне КОВИД-19 вакцине „нису сигурније“ од самог вируса, нова анализа стопе смртности због вакцина у Израелу показује да је заиста могуће да се случај подигне на драматичан ниво.  Поновна анализа података објављених од стране израелског Министарства здравља и др Хервеа Селигмана са Медицинског факултета за инфективне и тропске болести универзитета Екс-Марсеј и инжењера Хаима Јатива, укратко открива да је експериментална вакцина против мРНК из компаније Фајзер убила „око 40 пута више (старијих) људи него што би их сама болест убила“ током недавног петонедељног периода вакцинације.  Бројке истовремено показују да је стопа смртности код млађих људи 260 пута већа од оне коју би вирус КОВИД-19 изазвао у датом временском оквиру. Иако се пуна математичка анализа

Who is the Saker?

Almost a year ago to the day, I had the distinct displeasure of meeting the man who calls himself the Saker. Our professional relationship lasted less than a month, for reasons I will outline below. We parted on rancid terms and I swore to him that I would make his identity and ideological shortcomings public. I have waited until now due to milestone events in my own life and because, frankly, I was waiting to see what the loon would come up with next. As of the end of last year, I had been following the Saker blog for several years to get news of events in Donbass and when I learned he was looking for volunteers for a Serbian sister site, I applied for the job. My original idea was to contribute some translations on an ad hoc basis but Saker had just had a major falling out with the whole Serbian team and sacked the previous team leader, Aleksandar Jovanovic. He described Mr. Jovanovic as ,,a talented translator with paranoid psychotic tendencies". I didn't delve too de