Руска армија у Сирији испитује далекометне ракете

Систем "хермес" је способан да самостално пронађе и уништи непријатељске тенкове, утврђења и пешадију у домету до 30 км


Фото: РИА НОВОСТИ/Виталий Аньков

Јуришни хеликоптери Ка-52, на, палуби руске тешке крстарице носача авиона "Адмирал Кузњецов", који долази на обале Сирије користе најновије противтенковске вођене ракете великог домета (ПТВР) "хермес", производе који могу да униште циљеве на удаљености од 30 км, док код најефикаснијих противтенковских ракета на хеликоптерима - "напад" (атака), "вихор" (вихрь) и "хелфајер" - ова бројка не прелази 10 км. Према речима стручњака, употреба "хермеса" у Сирији неће само бити испитивање у борби јединственог ракетног система, већ и демонстрација новог производа потенцијалним купцима, посебно Египту.

Развој и тестирање модерне ПТВР Пројектни биро Тула инструменти је почео средином 1990-их. Упркос чињеници да се "хермес" званично назива противтенковском ракетом, то је свестран производ способан за уништење широког спектра циљева, међу њима постројења, пољских утврђења и живе силе противника.

”Сада је припремљена мала серија ракета која мора проћи испитивање на хеликоптерима КА-52“ - каже за "Известију" обавештени извор из руског војно-индустријског комплекса. Тестови у борби ће помоћи у фином подешавању ракетног система, који би требало да постане стандардно оружје руских борбених хеликоптера "алигатор". Раније је планирано тестирање "хермеса" на хеликоптерима Ка-52 који су већ на аеродрому Хмејмим. Али било је неких проблема са оперативним развојем ракете. Дакле, сада је одлучено да се "хермес" тестира у сложенијим условима бродског базирања.

Како је рекао "Известији" главни и одговорни уредник интернет пројекта MilitaryRussia.Ru Дмитриj Корњев, најновији пројектил "хермес" је опремљен комбинованим системом за навођење, који може да детектује непријатељске циљеве чак и у најтежим временским условима.

“На "хермесу" је комбинована глава са самонавођењем (ГСС) са инфрацрвеним давачем и ласерским каналом навођења“ - каже Корњев. - Циљ ракети могу "осветлити" и са земље. То јест, ваздухопловни официр за навођење, хеликоптер или авион ће обележити мету ласерским зраком, а ГСС "хермеса" "види" ласерски зрак и нанишанити циљ. Али, ако нема ласерског осветљење, у дејство ступају инфрацрвени сензори који детектују непријатељске циљеве по топлотном одразу. У будућности се могу појавити минијатурни радари на ракетама "хермес"који ће у комбинацији са инфрацрвеним навођењем омогућити јединствену прецизност најновијим верзијама.

По речима стручњака, брзина руске навођене ракете је веома близу хиперсоничној.

“Двостепена конструкција "хермеса" је у великој мери унифицирана са конструкцијом ракетног комплекса ПВО 'панцир-С'" - каже Корњев. "Стартни степен покреће ракету и доводи је у реон циља, а затим се одваја од ракете. Затим почиње да ради бојеви блок, који тражи циљ, а затим га уништава. Минус овакве конструкције је велика маса ракете. Према извештајима, ракета је тешка више од 90 кг, док је ПТВР "вихор" дупло лакша.

Тренутно, само један противтенковски ракетни систем - израелски "спајк-НЛОС (Spike-NLOS) је способан да уништава циљеве на удаљености од неколико десетина километара. Развијен касних 1980-их и раних 1990-их, "спајк" је дуго био тајно оружје у арсеналу Израелских одбрамбених снага. О степену тајности говори чињеница да су лансери за ракете дугог домета маскирани као тенкови "меркава", а да би личили на њих постављани су чак и лажни топови. Сада се израелске ПТВР постављају не само на земаљске лансере, већ и на хеликоптере, па чак и на чамце и мале бродове.

"'Спајк-НЛОС" је створен 1980их за супротстављање масовним тенковским нападима египатске војске” - каже за "Новости" главни и одговорни уредник часописа "Арсенал отаџбине" Виктор Мураховски. "Хермес" и "спајк" су пројектовани за решавање сличних тактичких проблема. Са одлуком Египта да купи морнаричке Ка-52К, сасвим је очигледна и жеља Каира да добије пристојан аналог израелском противтенковском ракетном систему дугог домета. Због тога, предстојећа борбена употреба "хермеса" не само да ће бити тест за руске ракете, већ и демонстрација способности потенцијалним купцима.

Известия

Можда ће вас занимати:"DESTRUCTION OF US ABRAMS TANK: MOSUL OFFENSIVE GOOD FOR GENERAL DYNAMICS”

Аутор: Алексеј Рам
Извор: Российская армия испытает в Сирии сверхдальнобойные ракеты - Известия
Превод: Мирослав Младеновић / Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!