Пређи на главни садржај

Руска армија у Сирији испитује далекометне ракете

Систем "хермес" је способан да самостално пронађе и уништи непријатељске тенкове, утврђења и пешадију у домету до 30 км


Фото: РИА НОВОСТИ/Виталий Аньков

Јуришни хеликоптери Ка-52, на, палуби руске тешке крстарице носача авиона "Адмирал Кузњецов", који долази на обале Сирије користе најновије противтенковске вођене ракете великог домета (ПТВР) "хермес", производе који могу да униште циљеве на удаљености од 30 км, док код најефикаснијих противтенковских ракета на хеликоптерима - "напад" (атака), "вихор" (вихрь) и "хелфајер" - ова бројка не прелази 10 км. Према речима стручњака, употреба "хермеса" у Сирији неће само бити испитивање у борби јединственог ракетног система, већ и демонстрација новог производа потенцијалним купцима, посебно Египту.

Развој и тестирање модерне ПТВР Пројектни биро Тула инструменти је почео средином 1990-их. Упркос чињеници да се "хермес" званично назива противтенковском ракетом, то је свестран производ способан за уништење широког спектра циљева, међу њима постројења, пољских утврђења и живе силе противника.

”Сада је припремљена мала серија ракета која мора проћи испитивање на хеликоптерима КА-52“ - каже за "Известију" обавештени извор из руског војно-индустријског комплекса. Тестови у борби ће помоћи у фином подешавању ракетног система, који би требало да постане стандардно оружје руских борбених хеликоптера "алигатор". Раније је планирано тестирање "хермеса" на хеликоптерима Ка-52 који су већ на аеродрому Хмејмим. Али било је неких проблема са оперативним развојем ракете. Дакле, сада је одлучено да се "хермес" тестира у сложенијим условима бродског базирања.

Како је рекао "Известији" главни и одговорни уредник интернет пројекта MilitaryRussia.Ru Дмитриj Корњев, најновији пројектил "хермес" је опремљен комбинованим системом за навођење, који може да детектује непријатељске циљеве чак и у најтежим временским условима.

“На "хермесу" је комбинована глава са самонавођењем (ГСС) са инфрацрвеним давачем и ласерским каналом навођења“ - каже Корњев. - Циљ ракети могу "осветлити" и са земље. То јест, ваздухопловни официр за навођење, хеликоптер или авион ће обележити мету ласерским зраком, а ГСС "хермеса" "види" ласерски зрак и нанишанити циљ. Али, ако нема ласерског осветљење, у дејство ступају инфрацрвени сензори који детектују непријатељске циљеве по топлотном одразу. У будућности се могу појавити минијатурни радари на ракетама "хермес"који ће у комбинацији са инфрацрвеним навођењем омогућити јединствену прецизност најновијим верзијама.

По речима стручњака, брзина руске навођене ракете је веома близу хиперсоничној.

“Двостепена конструкција "хермеса" је у великој мери унифицирана са конструкцијом ракетног комплекса ПВО 'панцир-С'" - каже Корњев. "Стартни степен покреће ракету и доводи је у реон циља, а затим се одваја од ракете. Затим почиње да ради бојеви блок, који тражи циљ, а затим га уништава. Минус овакве конструкције је велика маса ракете. Према извештајима, ракета је тешка више од 90 кг, док је ПТВР "вихор" дупло лакша.

Тренутно, само један противтенковски ракетни систем - израелски "спајк-НЛОС (Spike-NLOS) је способан да уништава циљеве на удаљености од неколико десетина километара. Развијен касних 1980-их и раних 1990-их, "спајк" је дуго био тајно оружје у арсеналу Израелских одбрамбених снага. О степену тајности говори чињеница да су лансери за ракете дугог домета маскирани као тенкови "меркава", а да би личили на њих постављани су чак и лажни топови. Сада се израелске ПТВР постављају не само на земаљске лансере, већ и на хеликоптере, па чак и на чамце и мале бродове.

"'Спајк-НЛОС" је створен 1980их за супротстављање масовним тенковским нападима египатске војске” - каже за "Новости" главни и одговорни уредник часописа "Арсенал отаџбине" Виктор Мураховски. "Хермес" и "спајк" су пројектовани за решавање сличних тактичких проблема. Са одлуком Египта да купи морнаричке Ка-52К, сасвим је очигледна и жеља Каира да добије пристојан аналог израелском противтенковском ракетном систему дугог домета. Због тога, предстојећа борбена употреба "хермеса" не само да ће бити тест за руске ракете, већ и демонстрација способности потенцијалним купцима.

Известия

Можда ће вас занимати:"DESTRUCTION OF US ABRAMS TANK: MOSUL OFFENSIVE GOOD FOR GENERAL DYNAMICS”

Аутор: Алексеј Рам
Извор: Российская армия испытает в Сирии сверхдальнобойные ракеты - Известия
Превод: Мирослав Младеновић / Ћирилизовано

Коментари

Популарни постови са овог блога

Гилад Ацмон: Вакси нација - изабрана нација

  Нетањаху: Моја основна мисија као премијера је да обезбедим 36 милиона вакцина против Короне у следећој години Пише: Гилад Ацмон Премијер Нетањаху је  изјавио  да је Израел спреман да обезбеди или произведе 36 милиона вакцина у следећој години. Ако се питате зашто нацији од девет милиона људи, која је половини свог становништва већ дала две дозе  Фајзерове вакцине  треба 36 милиона вакцина, одговор је поражавајући: масовна кампања вакцинације може помоћи Нетањахуу да обезбеди победу на предстојећим изборима, али је дугорочни утицај на здравље нације у најмању руку „непознат“. Да будемо мало реалнији, вероватно је катастрофалан. Током конференције за штампу Нетањаху је признао, „што се тиче вакцина које имамо, нико не зна колико трају ... Морамо се припремити за најгори сценарио. Најгори сценарио је да се морамо вакцинисати (два пута) сваких пола године “, што значи набавку чак 36 милиона вакцина, под претпоставком да се за свих 9 милиона Израелаца требују две дозе вакцина сваких шес

Стопа смртности експерименталним вакцинама за старије Израелце 40 пута је већа него од КОВИД-19

  Фотографија: Шатерсток Лајф сајт њуз је направио опсежну страницу о дешавањима у вези са вакцинама за КОВИД-19.  Погледајте овде   1. март 2021. ( Лајф сајт њуз ) -  Иако је група независних лекара у јануару закључила да експерименталне КОВИД-19 вакцине „нису сигурније“ од самог вируса, нова анализа стопе смртности због вакцина у Израелу показује да је заиста могуће да се случај подигне на драматичан ниво.  Поновна анализа података објављених од стране израелског Министарства здравља и др Хервеа Селигмана са Медицинског факултета за инфективне и тропске болести универзитета Екс-Марсеј и инжењера Хаима Јатива, укратко открива да је експериментална вакцина против мРНК из компаније Фајзер убила „око 40 пута више (старијих) људи него што би их сама болест убила“ током недавног петонедељног периода вакцинације.  Бројке истовремено показују да је стопа смртности код млађих људи 260 пута већа од оне коју би вирус КОВИД-19 изазвао у датом временском оквиру. Иако се пуна математичка анализа

Who is the Saker?

Almost a year ago to the day, I had the distinct displeasure of meeting the man who calls himself the Saker. Our professional relationship lasted less than a month, for reasons I will outline below. We parted on rancid terms and I swore to him that I would make his identity and ideological shortcomings public. I have waited until now due to milestone events in my own life and because, frankly, I was waiting to see what the loon would come up with next. As of the end of last year, I had been following the Saker blog for several years to get news of events in Donbass and when I learned he was looking for volunteers for a Serbian sister site, I applied for the job. My original idea was to contribute some translations on an ad hoc basis but Saker had just had a major falling out with the whole Serbian team and sacked the previous team leader, Aleksandar Jovanovic. He described Mr. Jovanovic as ,,a talented translator with paranoid psychotic tendencies". I didn't delve too de