У Русији се појавио војни интернет

Напомена преводиоца, Мирослава Младеновића: Ова вест је на руском интернету објављена још јуче, али сам сачекао да видим какве коментаре ће изазвати на светској мрежи. Вест су пренеле неке агенције - скоро без коментара. Ипак треба узети у обзир да нико није рекао да је систем „уведен“ у употребу, већ да се „појавио“. Колико јединица може да га користи нико не саопштава, а наравно да неће ни рећи, бар не ускоро. Руска армија и државно руководство користе Линукс и једну верзију сопственог оперативног система. Такође се форсира избацивање Мајкрософтовог шпијунчета Виндоуса из употребе. Судећи по разним фотографијама и снимцима са интернета, резултати су половични. Још се често види лого Мајкрософта на многим рачунарима у установама које раде за армију или државу - тамо где се не би смео видети. Ако је ова информација тачна - одлично, а ако је дезинформација, сјајна је. С обзиром да су армијске и државне мреже САД показале да су као швајцарски сир, свака држава која жели статус „озбиљне државе“ мора избацити Мајкрософт и инсталирати отпорнији систем и сопствену мрежу да би спречила одлив података.

Фото: ТАСС/ Валерий Матыцин

Затворени сегмент преноса података омогућава одељењима Министарства одбране да безбедно размењују осетљиве информације


Руске оружане снаге су завршиле развој војног интернет - комуникационог система под званичним називом "Затворени сегмент преноса података" - ЗСПП («Закрытый сегмент передачи данных» ЗСПД). Војна мрежа није повезана са глобалним Интернетом, а сви рачунари повезани на њу су заштићени од прикључења несертификоване флеш меморије и екстерних хард дискова. У оквиру мреже, армија је развила сопствени сервис е-поште, који омогућава пренос поверљивих информација, па и докумената са ознаком "посебне важности".
Како је за "Известију" изјавио представник руског Министарства одбране, који је упознат са ситуацијом, војни део Интернет инфраструктуре распоређен је на изнајмљеној инфраструктури "Ростелекома" и, на неким местима, унутар инфраструктуре Министарства одбране која није повезан са Интернетом. У свакој војној јединици постоје сервери који шифрују информације, деле их у неколико пакета и шаљу даље. Приступ просторијама са серверима је строго ограничен.

„У овом тренутку, формирање мреже ЗСПП је завршено. Последњи радови су завршени крајем лета ове године, након чега је мрежа у потпуности оперативна. Сада планирамо да је проширимо инсталирањем додатних терминала у војним јединицама и установама" - рекао је извор "Известије".

Као и у глобалној мрежи, интернет у војсци има своје сајтове. Основни ресурс мреже је доступан на mil.zs. На њему је створено много домена трећег нивоа, као што је domain.mil.zs. Приступ овим сајтовима је могућ преко рачунара (раде на оперативном систему МСОС - Мобилни систем Оружаних снага), који су сертификовани од Службе заштите државне тајне, познате и као Осма управа ​​Генералштаба. Повезивање несертификованих независних уређаја (флеш меморија, штампача, скенера и слично) са овим рачунарима је немогуће - сваки случај покушаја да повежете УСБ флеш купљен у продавници се контролише и блокира посебним програмом.

Министарство одбране је велика и географски јако разуђена структура, тако да нема свуда сопствене преносне канале за све потребе, и самим тим, војска ће узимати у закуп капацитете - каже оснивач мреже за „интернет ствари“ Starnet alliance, Анатолиј Сморгонски. "Мислим да се канали изнајмљују и у циљу резервисања канала за повећање поузданости. Креирање наменске војне мреже је исправан и логичан корак. Чак и велики оператери своје технолошке мреже одвајају од јавног интернета, да елиминишу опасност од неовлашћеног приступа инфраструктурној опреми.

На војном интернету је створен сервис електронске поште који омогућава размену писама само за кориснике мреже и у њеном оквиру. Сав проток документа војних службеника (извештаји, захтеви, пријаве, извештаји о активностима са фотографијама, итд) се остварује управо путем овог сервиса.

Председник председништва Фонда за помоћ развоју технологије и инфраструктуре Интернета Дмитриј Бурков рекао је да су јавне информације о томе како је организована мрежа у армијама различитих земаља,  релативно малобројне, али се из отворених извора ипак да сазнати велики број чињеница о америчкој војној информационој мрежи.

Американци су имали много рупа. Историјски гледано, они су прелазили са једног протокола на други. Поред тога, било је неколико различитих мрежа под разним контролама: авијација има своју, морнарица своју, итд Проблеми у њиховим мрежама настају због чињенице да имају превише веза са Интернетом - сматра Бурков. "И овде настаје главна опасност - неовлашћени приступ. Притом прикључење на те мреже имају чак и различити корисници. Колико сам ја схватио, Едвард Сноуден је радио у једној од подизвођачких компанија НСА, која има приступ овој мрежи, па је могао да преузме податке, које је касније објавио. Надам се да ћемо избећи овакве грешке у планирању мреже и увести додатне мере предострожности за заштиту и енкрипцију података.

Према мишљењу саветника председника Хермана Клименка, армија је урадила праву ствар, када је направила мрежу без приступа интернету.

Све што је повезано са Интернетом може бити "отворено" и самим тим је небезбедно - закључак је Клименка.

У "Ростелекому" су се уздржали од коментарисања.

Известия

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!