Нема више ракета за британску Краљевску ратну морнарицу - остају јој само топови

Бејаше... "Ајрон дјук" испаљује противбродску ракету "харпун" (Фотографија: Краљевска ратна морнарица)

Бродови Краљевске ратне морнарице ће због смањења трошкова остати без противбродских ракета и бити приморани да се ослањају само на морнаричке топове - признаје Министарство одбране.

Морнаричке ракете "харпун" (Harpoon) ће до 2018. године бити повучене са фрегата и разарача и неће добити замену, иако ће тиме настати двогодишњи јаз, док се у наоружање не уведу антибродске ракете које ће се лансирати са хеликоптера.

Наш извор из Краљевске ратне морнарице (у даљем тексту КРМ - прим. прев.) каже да је то исто као кад би "Нелсон одлучио да се ратосиља својих топова и врати на мускете", а један бивши високи официр сматра да наши ратни бродови "више неће бити у стању да парирају кинеским или руским".

"Монтоз" испробава "харпун" чији је домет 80 миља (Фотографија: Crown Copyrigh)

Мало је вероватно да ће ракете "харпун" добити замену у наредних десет година, што ће ратне бродове оставити једино са 4,5-инчним противбродским топовима Мк-8. Хеликоптерске ракете "си сква" (Sea Skua - поморник) ће идуће године такође бити повучене из службе, иако неће добити замену - "си веном" (Sea Venom - морски отров), ракете које ће се лансирати с хеликоптера - све до краја 2020.године.

Други извор из КРМ каже: "Током две године уопште нећемо моћи да дејствујемо ракетама. Да, топове ћемо имати, али њихов домет је 17, а "харпуна" око 80 миља."




Наш саговорник напомиње да ће хеликоптерске "си веном" ракете имати краћи домет него "харпун", а и да су хеликоптери осетљиви на лоше временске услове и да их је лако оборити: "Оног часа кад га усмерите на фрегату или разарач, већ је у домету њиховог оружја."

Због свега тога, контра-адмирал Крис Пери каже: "То је велики јаз између могућности, влада је неодговорна. Овим се показује да наши ратни бродови служе за парадирање, а не за борбу."

А лорд Вест од Спитхеда, бивши први лорд морнарице: "Ово је само још један пример да недостатак новца притиска нашу државу и чини је мање безбедном...Овај јаз с имањем-неимањем ракета потрајаће неколико година. Па, то је у реду ако за то време немате против кога да се борите."

Можда је зато Краљевско ратно ваздухопловство одавно одбацило своје противбродске ракете.

Али морнарички стручњак из Међународног института за стратешка истраживања Ник Чајлдс напомиње да Велика Британија укида своје противбродско ракетно наоружање управо у време када су САД пресудиле да је оно од критичне важности у поморском рату:

"Велику забринутост изазива одлука да се ови капацитети укину а да одмах и директно не буду замењени другима. Јер чека нас доба све већег супарништва на морском пространству."

Међутим, портпарол КРМ каже: "Сви бродови Краљевске ратне морнарице имају читав спектар система нападачког и одбрамбеног наоружања. Уз подршку све већег буџета за одбрану и 178 милијарди фунти тешког план за опремање, опције за надоградњу свог нашег наоружања непрекидно се преиспитују."

The Telegraph - Telegraph Online, Daily Telegraph, Sunday Telegraph


Напомена преводиоца: Да ли је ово још једно камчење пара или наставак тренда деградације КРМ и саме Велике Британије? Вероватно и једно и друго. Али најважније је питање ко стоји иза срозавања негдашње суперсиле, ругања на Владај Британијо морима“. По времену објављивања:

- War News Updates: Британска нуклеарна подморница озбиљно оштећена док је пратила руска пловила

- Регрути британске Краљевске ратне морнарице "више нису вољни да гину за Ујка Сама" (видео и један сјајан коментар)

- Панамски документи: Преокрет у хибридном рату. Највећа жртва је...(а није Русија)

- Новим британским разарачима смета топла вода (ВИДЕО)

- Још једна "саобраћајка" нуклеарних подморница британске Краљевске ратне морнарице

- Др Родни Шекспир: Политику британске владе контролишу ционисти

- Гилад Ацмон: Поводом "Британска влада загубила документа о својој умешаности у развој нуклеарног наоружања Израела"

- Гилад Ацмон: Гој има да слуша


Како год, Едуард Лимонов: Нека, Борисе Џонсоне, пропашћете ви и без нас

Јер, "Нема сумње, Израел може да буде поморска суперсила" / No doubting: Israel can become a maritime superpower – Media Net


Аутор: Бен Фармер, војни коментатор
Извор: Royal Navy to lose missiles and be left only with guns
Превео и приредио: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на
BunsenLabs Linux

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!