Пређи на главни садржај

"Шпигл" у служби Исламске државе: како лаже Европљане о ситуацији у Алепу и Мосулу (фото, видео)

Западни медији настављају да користе технике отворене пропаганде и износе очигледно фалсификоване "доказе" о "руским злочинима у Алепу", с једне стране, и "успесима западне коалиције у Ираку" са друге стране.

Да подсетимо, "Рускаја вјесна" (Русская Весна) је у више наврата извештавала о таквим прозирним преварама, али европски новинари и њихове прекоокеанске колеге, по свему судећи, немају намеру да мењају свој стил "извештавања".

На пример, утицајни немачки лист "Шпигл" у материјалу који се појавио на мрежи 26. октобра се није стидео да употреби снимке из промотивног филма Исламске државе, да би својим гледаоцима приказао умирујуће слике из Мосула и убедио их да хуманитарна ситуација у ирачком граду није критична.

Аутор прегледа - уредник политичке рубрике онлајн издања "Шпигла" Кристоф Сидов - прича о ситуацији у сиријском Алепу и ирачком Мосулу тако да читаоца наводи на утисак да између њих постоји "огромна разлика":У суштини, Сидов тврди, категорички тврди да сиријске власти "гушећи побуну" у Алепу "намерно" уништавају цивилне објекте. А у Мосулу, западна коалиција на челу са САД наводно "врши прецизне ударе" на позиције терориста ИД и "избегава цивилне жртве".

Закључке о Алепу немачки стручњак прати депресивним сликама уништених објеката, а причу о Мосулу - видео снимцима практично нормалног живота ирачке "престонице Исламске државе": људи слободно ходају улицама, седе у кафићима, по улицама аутомобили.Не би то било ништа - само да те умирујуће слике становника из Мосула нису узете из пропагандног видеа терориста.

Важно је напоменути да су на овај чудни "аналитички материјал" веома критично одреаговали у самој Немачкој: на редакцију и уредника Кристофа Сидова обрушиле су се салве критика како од обичних корисника друштвених мрежа, тако и од тима независне организације BILDblog.

Ова организација окупља веома утицајне новинаре, а од 2004. критикује пристрасне материјале у немачкој штампи, упозорава на лажне тврдње и разобличава фалсификате.

"БИЛДблог" је о скандалозном прегледу "Шпигла" о Мосулу спровео читаво истраживање у којем је на убедљив начин показано да је водећи аналитичар немачког листа своје закључке извео из пропагандног видеа терориста.

"Ако "Шпигл онлајн" промотивне материјале терориста потура као своје, са чим може да се супротстави критичарима који га оптужују за 'шпиглоидну пропаганду'?'' - недвосмислено, иако веома дипломатски закључују колумнисти "БИЛДблога".

Али нешто је ипак постигнуто - редакција "Шпигла" је морала да призна да су идеја о коришћењу материјала ИД и прећуткивање да је тако нешто учињено проблематичан приступ.

"Ненавођење извора материјала је био превид. То је исправљено" - каже се у саопштењу објављеном на страници "Шпигла" на Твитеру.

У исто време, представници листа су покушали да оправдају превару - неубедљиво:

"Ми се нисмо ослонили само на видео Исламске државе него и на информације добијене од мештана. Али они не могу да снимају видеа а да не угрозе сопствени живот."

Испаде да фото и видео снимке "злочина руског ваздухопловства у источном Алепу" локално становништво може да снима и доставља страној штампи без проблема, али да је у ирачком Мосулу то апсолутно немогуће.

Међутим, мора се признати да инцидент са прећуткивањем употребе пропагандног видеа терориста и потом јадан изговор "Шпигла" нису ништа у односу на "познавање географије" експерата сталног представништва Француске при Уједињеним нацијама.

На Твитер страници француског сталног представништва је објављњно да су "две болнице уништене у ваздушним нападима у Алепу" (наравно, за бомбардовање су оптужене сиријска и руска авијација), а то су илустровали фотографијом из палестинског Појаса Газе (!) од пре две године.

Али о бисер-фалсификату у следећем чланку.

Русская весна | Только проверенная информация

Извор: Spiegel на службе у ИГИЛ: как европейцам врут о ситуации в Алеппо и Мосуле (ФОТО, ВИДЕО) | Русская весна
Превод: Мирослав Младеновић / Ћирилизовано
Приређено на 
MX Linux | MX Community
 

Коментари

 1. На моју велику жалост ми Срби никако да прогледамо својим очима и видимо оно што је очигледно. Западњачка гласила, то су само лажи, лажи, лажи и понекад, јако ретко, пропаганда. И то тако траје годинама по нашој српској и туђима кожама, и у безброј примера, а ми никако да то схватимо него сваки пут се чудимо и тражимо доказе да је то тако. Разумни људи би после првог, можда другог примера хватања у лажи заувек одбацили таква гласила и изворе као лажне и тачка. При томе не мислм на аутора лично него на све Србе који понешто читају и гледају. нажалост 99 посто схвата да лажу и гледа и чита и даље. Погледајте како Енглези лепо дисквалификују тако нешто: у сваком следећем ћланку обавезно напомену, "да то је тај новинар који је тада слагао то и то..." и то је крај.
  Иначе тај измишљени свет лажи постоји већ хиљаду година. Римска је "црква" (Ватикан), измислила и слагала све: историју, народе, догађаје, кривотворила Библију. Па логично је да им новинари лажу бар на ситно.
  Понекад читам шпигл и фокус, али сам с годинама постао превише осетљив на лажи и пропаганду па не могу дуго и детаљно.
  Поздрав аутору и хвала на добром примеру лажи.
  Ех кад би се то могло некад видети на РТС...
  Драган Вукојевић

  ОдговориИзбриши
 2. АЛИ ИМА ТУ И СУЈЕТЕ. РЕЦИМО ЗАМЈЕРИМ ЧОВЈЕКУ ШТО ЧИТА НОВИНЕ КОЈЕ ДОКАЗАНО ЛАЖУ, А ОН МИ КАЖЕ:"ЗНАМ, АЛИ ТО ШТО ЈЕ У ЊИМА ЛАЖНО, ТО НЕ ЧИТАМ." ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА

  ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Гилад Ацмон: Вакси нација - изабрана нација

  Нетањаху: Моја основна мисија као премијера је да обезбедим 36 милиона вакцина против Короне у следећој години Пише: Гилад Ацмон Премијер Нетањаху је  изјавио  да је Израел спреман да обезбеди или произведе 36 милиона вакцина у следећој години. Ако се питате зашто нацији од девет милиона људи, која је половини свог становништва већ дала две дозе  Фајзерове вакцине  треба 36 милиона вакцина, одговор је поражавајући: масовна кампања вакцинације може помоћи Нетањахуу да обезбеди победу на предстојећим изборима, али је дугорочни утицај на здравље нације у најмању руку „непознат“. Да будемо мало реалнији, вероватно је катастрофалан. Током конференције за штампу Нетањаху је признао, „што се тиче вакцина које имамо, нико не зна колико трају ... Морамо се припремити за најгори сценарио. Најгори сценарио је да се морамо вакцинисати (два пута) сваких пола године “, што значи набавку чак 36 милиона вакцина, под претпоставком да се за свих 9 милиона Израелаца требују две дозе вакцина сваких шес

Стопа смртности експерименталним вакцинама за старије Израелце 40 пута је већа него од КОВИД-19

  Фотографија: Шатерсток Лајф сајт њуз је направио опсежну страницу о дешавањима у вези са вакцинама за КОВИД-19.  Погледајте овде   1. март 2021. ( Лајф сајт њуз ) -  Иако је група независних лекара у јануару закључила да експерименталне КОВИД-19 вакцине „нису сигурније“ од самог вируса, нова анализа стопе смртности због вакцина у Израелу показује да је заиста могуће да се случај подигне на драматичан ниво.  Поновна анализа података објављених од стране израелског Министарства здравља и др Хервеа Селигмана са Медицинског факултета за инфективне и тропске болести универзитета Екс-Марсеј и инжењера Хаима Јатива, укратко открива да је експериментална вакцина против мРНК из компаније Фајзер убила „око 40 пута више (старијих) људи него што би их сама болест убила“ током недавног петонедељног периода вакцинације.  Бројке истовремено показују да је стопа смртности код млађих људи 260 пута већа од оне коју би вирус КОВИД-19 изазвао у датом временском оквиру. Иако се пуна математичка анализа

Who is the Saker?

Almost a year ago to the day, I had the distinct displeasure of meeting the man who calls himself the Saker. Our professional relationship lasted less than a month, for reasons I will outline below. We parted on rancid terms and I swore to him that I would make his identity and ideological shortcomings public. I have waited until now due to milestone events in my own life and because, frankly, I was waiting to see what the loon would come up with next. As of the end of last year, I had been following the Saker blog for several years to get news of events in Donbass and when I learned he was looking for volunteers for a Serbian sister site, I applied for the job. My original idea was to contribute some translations on an ad hoc basis but Saker had just had a major falling out with the whole Serbian team and sacked the previous team leader, Aleksandar Jovanovic. He described Mr. Jovanovic as ,,a talented translator with paranoid psychotic tendencies". I didn't delve too de