Пређи на главни садржај

Велика Британија усвојила ''најекстремнији закон о масовном надзору у историји западне демократије''

Извор за карикатуру: Prism scandal: Obama’s dummy?

Велика Британија је прошле недеље усвојила закон за који критичари кажу да је "застрашујући", "опасан" и "најекстремнији закон о надзору који је усвојен у неком демократском друштву". Реч је о закону који омогућава британским властима масовни надзор грађана, чак и оних који никада нису прекршили закон нити су били предмет истрага.

Нови закон назван "Закон о овлашћењима истражитеља" заменио је стару "Уредбу о овлашћењима истражитеља". Први покушај изгласавања овог закона догодио се у мају 2012., када га је представила тадашња секретарка унутрашњих послова Тереза Меј, после чега су уследила још два пропала покушаја усвајања закона током трајања мандата претходне коалиционе владе.

Четири године касније, Тереза Меј је премијер а спорни закон је, упркос негодовању грађана, усвојен у оба дома британског парламента. Иронија је да је нови закон много гори од претходног који се нашао на удару критика пошто је Едвард Сноуден открио свету да су америчка Национална безбедносна агенција и њен британски партнер Комуникациони штаб британске владе (UK Government Communications Headquarters - GCHQ) масовно шпијунирале кориснике интернета.

Нови закон обавезује интернет провајдере да годину дана чувају историју прегледавања интернета сваког корисника која ће бити на располагању бројним владиним институцијама. Нови закон приморава компаније да на захтев власти дешифрују податке својих корисника, иако је нејасно како ће британске власти приморати стране технолошке компаније да ураде то.

Поред тога, нови закон обавештајним агенцијама даје дозволу да, у одређеним ситуацијама, хакују рачунаре и мобилне уређаје грађана, и то уз помоћ телекомуникацијских компанија и произвођача мобилних телефона које закон обавезује да омогуће властима backdoor -  да на мала врата доспеју до података корисника.

Едвард Сноуден је на Твитеру нови закон назвао "најекстремнијим законом о надзору у историји западне демократије". Закон је изазвао негодовање представника Уједињених нација, свих великих британских и многих водећих светских удружења која се залажу за права група, као и бројних америчких технолошких компанија, међу којима су и Фејсбук, Гугл, Мајкрософт и Јаху.

Informacija.rs

Александар Јовановић / Ћирилизовано:

Да, Цукерберг је толико потресен да...Fejsbuk otvara sedište u Londonu, 500 novih radnih mesta...шта више, обећава...Zakerberg: borićemo se sa lažnim vestima na Facebook-u.

У праву је аутор чланка Fake Company, Facebook, to Battle Fake News? што Фејсбук назива лажном приватном компанијом - јер је продукт Министарства одбране САД и под надзором Службе за напредне истраживачке пројекте (Defence Advanced Research Projects Agency - DARPA) - и кад каже да се читава замисао с "лажним вестима" и борбом против медија који их шире састоји у томе да се "креира лаж толико велика да ће народ поверовати, као што се дешавало у прошлости".


Извор: Velika Britanija usvojila ''najekstremniji zakon o masovnom nadzoru u istoriji zapadne demokratije''
Приредио: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на

Antergos | Your Linux. Always Fresh. Never Frozen.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Гилад Ацмон: Вакси нација - изабрана нација

  Нетањаху: Моја основна мисија као премијера је да обезбедим 36 милиона вакцина против Короне у следећој години Пише: Гилад Ацмон Премијер Нетањаху је  изјавио  да је Израел спреман да обезбеди или произведе 36 милиона вакцина у следећој години. Ако се питате зашто нацији од девет милиона људи, која је половини свог становништва већ дала две дозе  Фајзерове вакцине  треба 36 милиона вакцина, одговор је поражавајући: масовна кампања вакцинације може помоћи Нетањахуу да обезбеди победу на предстојећим изборима, али је дугорочни утицај на здравље нације у најмању руку „непознат“. Да будемо мало реалнији, вероватно је катастрофалан. Током конференције за штампу Нетањаху је признао, „што се тиче вакцина које имамо, нико не зна колико трају ... Морамо се припремити за најгори сценарио. Најгори сценарио је да се морамо вакцинисати (два пута) сваких пола године “, што значи набавку чак 36 милиона вакцина, под претпоставком да се за свих 9 милиона Израелаца требују две дозе вакцина сваких шес

Стопа смртности експерименталним вакцинама за старије Израелце 40 пута је већа него од КОВИД-19

  Фотографија: Шатерсток Лајф сајт њуз је направио опсежну страницу о дешавањима у вези са вакцинама за КОВИД-19.  Погледајте овде   1. март 2021. ( Лајф сајт њуз ) -  Иако је група независних лекара у јануару закључила да експерименталне КОВИД-19 вакцине „нису сигурније“ од самог вируса, нова анализа стопе смртности због вакцина у Израелу показује да је заиста могуће да се случај подигне на драматичан ниво.  Поновна анализа података објављених од стране израелског Министарства здравља и др Хервеа Селигмана са Медицинског факултета за инфективне и тропске болести универзитета Екс-Марсеј и инжењера Хаима Јатива, укратко открива да је експериментална вакцина против мРНК из компаније Фајзер убила „око 40 пута више (старијих) људи него што би их сама болест убила“ током недавног петонедељног периода вакцинације.  Бројке истовремено показују да је стопа смртности код млађих људи 260 пута већа од оне коју би вирус КОВИД-19 изазвао у датом временском оквиру. Иако се пуна математичка анализа

Who is the Saker?

Almost a year ago to the day, I had the distinct displeasure of meeting the man who calls himself the Saker. Our professional relationship lasted less than a month, for reasons I will outline below. We parted on rancid terms and I swore to him that I would make his identity and ideological shortcomings public. I have waited until now due to milestone events in my own life and because, frankly, I was waiting to see what the loon would come up with next. As of the end of last year, I had been following the Saker blog for several years to get news of events in Donbass and when I learned he was looking for volunteers for a Serbian sister site, I applied for the job. My original idea was to contribute some translations on an ad hoc basis but Saker had just had a major falling out with the whole Serbian team and sacked the previous team leader, Aleksandar Jovanovic. He described Mr. Jovanovic as ,,a talented translator with paranoid psychotic tendencies". I didn't delve too de