Велика Британија усвојила ''најекстремнији закон о масовном надзору у историји западне демократије''

Извор за карикатуру: Prism scandal: Obama’s dummy?

Велика Британија је прошле недеље усвојила закон за који критичари кажу да је "застрашујући", "опасан" и "најекстремнији закон о надзору који је усвојен у неком демократском друштву". Реч је о закону који омогућава британским властима масовни надзор грађана, чак и оних који никада нису прекршили закон нити су били предмет истрага.

Нови закон назван "Закон о овлашћењима истражитеља" заменио је стару "Уредбу о овлашћењима истражитеља". Први покушај изгласавања овог закона догодио се у мају 2012., када га је представила тадашња секретарка унутрашњих послова Тереза Меј, после чега су уследила још два пропала покушаја усвајања закона током трајања мандата претходне коалиционе владе.

Четири године касније, Тереза Меј је премијер а спорни закон је, упркос негодовању грађана, усвојен у оба дома британског парламента. Иронија је да је нови закон много гори од претходног који се нашао на удару критика пошто је Едвард Сноуден открио свету да су америчка Национална безбедносна агенција и њен британски партнер Комуникациони штаб британске владе (UK Government Communications Headquarters - GCHQ) масовно шпијунирале кориснике интернета.

Нови закон обавезује интернет провајдере да годину дана чувају историју прегледавања интернета сваког корисника која ће бити на располагању бројним владиним институцијама. Нови закон приморава компаније да на захтев власти дешифрују податке својих корисника, иако је нејасно како ће британске власти приморати стране технолошке компаније да ураде то.

Поред тога, нови закон обавештајним агенцијама даје дозволу да, у одређеним ситуацијама, хакују рачунаре и мобилне уређаје грађана, и то уз помоћ телекомуникацијских компанија и произвођача мобилних телефона које закон обавезује да омогуће властима backdoor -  да на мала врата доспеју до података корисника.

Едвард Сноуден је на Твитеру нови закон назвао "најекстремнијим законом о надзору у историји западне демократије". Закон је изазвао негодовање представника Уједињених нација, свих великих британских и многих водећих светских удружења која се залажу за права група, као и бројних америчких технолошких компанија, међу којима су и Фејсбук, Гугл, Мајкрософт и Јаху.

Informacija.rs

Александар Јовановић / Ћирилизовано:

Да, Цукерберг је толико потресен да...Fejsbuk otvara sedište u Londonu, 500 novih radnih mesta...шта више, обећава...Zakerberg: borićemo se sa lažnim vestima na Facebook-u.

У праву је аутор чланка Fake Company, Facebook, to Battle Fake News? што Фејсбук назива лажном приватном компанијом - јер је продукт Министарства одбране САД и под надзором Службе за напредне истраживачке пројекте (Defence Advanced Research Projects Agency - DARPA) - и кад каже да се читава замисао с "лажним вестима" и борбом против медија који их шире састоји у томе да се "креира лаж толико велика да ће народ поверовати, као што се дешавало у прошлости".


Извор: Velika Britanija usvojila ''najekstremniji zakon o masovnom nadzoru u istoriji zapadne demokratije''
Приредио: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на

Antergos | Your Linux. Always Fresh. Never Frozen.

Коментари