Гугл у походу против "лажних вести"

Извор за илустрацију: Lincoln Group Bombards Iraq with Fake News | PR Watch

Gaaark пише:

"Гугл је почетком недеље најавио да ће његови алати за оглашавање ускоро бити недоступни за веб-сајтове који објављују и поспешују ширење лажних вести - што је политика којом се медијима који на платформама као што је Фејсбук потурају обмане могу пресећи извори прихода."

А The Verge, у Google will soon ban fake news sites from using its ad network - The Verge:

"Одлука Гугла стиже у тешком тренутку за ИТ индустрију, јер су се њени кључни играчи нашли на удару критика због непредузимања корака у спречавању  пролиферације лажних вести током америчких председничких избора 2016. С обзиром на виралну природу лажних вести, сматра се да су друштвене мреже и претраживаче злоупотребили партијаши, с циљем да утичу на исход трке."

Добро, али:

- која су обележја "лажних вести"?;

- ко одлучује шта је "лажно"?;

- ко су ти "партијаши"?

Јел ово значи да ће Гугл бановати и Си-Ен-Ен због ширења обмањивачких/лажних вести?


Извор: Google to Ban Fake News - SoylentNews


Александар Јовановић / Ћирилизовано:

Ради се о увођењу цензуре, наравно. И то, с обзиром на глобални карактер Гугла, Фејсбука и Твитера, цензуре на глобалном плану, на читавој мрежи. Али ово је само громки наставак давно започетог процеса (видети, на пример: Biggest Social Media Sites Censor Alternative News | Global Research - Centre for Research on Globalization), јер је Трампова победа прелила чашу трпељивости планера и господара Новог феудалног поретка.

Алтернативни медији са Запада, они који су се већ нашли на "црној листи", већ данима брује о стварном карактеру прогона "fake news" медија. На пример:

 - Obama’s Complaint: Fake News Threatens Democracy - ANOTHER DAY IN THE EMPIRE

 - Google, Corporate Press Launch Attack On Alternative Media

 - What to Do About ‘Fake News’ – Consortiumnews

Ништа од тога нисам превео нити ћу превести - загледаности америчких и европских алтернативних медија у сопствени западњачки пупак ми је ионако превише - али ако искрсне нека анализа која читаоцу предочава и глобалну димензију увођења санкционисања "зломисли" у политику гиганата какав је Гугл, онда ће се, преведена, наћи пред вама.

До тада уживајте у муку на ову тему, тишини који влада на руским медијима на српском и енглеском језику и српским "патриотским сајтовима". Док Гугл не дође и по њих...

ПрепорукаFake News Watch


Преведено и приређено на

MX Linux | MX Community



Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!