Хакери вас могу прислушкивати помоћу слушалица, чак и ако немате микрофон (па ти сад причај да није било геноцида у Сребреници)

Да ли сте икада помислили да би неко могао да вас посматра преко ваше веб камере? Или да слуша све ваше разговоре преко микрофона лаптопа?



Чак и ако верујете да је мала вероватноћа да ће се то вама догодити, признајте да вам се таква могућност чини језивом. Aли све и да мислите да није искључено да вам се тако нешто догоди, знате решење - увек можете преко веб камере и микрофона залепити траку, као што то раде директор Фејсбука Марк Цукерберг или директор Еф-Би-Аја Џејмс Коми.

Aли ово је 2016., и парче лепљиве траке неће вам помоћи, тврде истраживачи који су извели експеримент који показује како хакери лако могу претворити ваше слушалице у микрофон и тако шпијунирати све ваше разговоре који се одвијају у близини, а да ви о томе не знате ништа.

Група израелских истраживача са Универзитета Бен Гурион развила је proof-of-concept малвер (пдф) који претвара обичне слушалице у микрофон и затим их користи за снимање свих разговора у просторији баш како то раде прави уређаји за шпијунажу.

Коришћење слушалица као микрофона не само да није научна фантастика већ је техника стара деценију. На Јутјубу има много видеа који показују како слушалице, када затреба, могу да функционишу као микрофон.

Aли оно што су истраживачи успели да ураде је да искористе излазни канал звучне картице на лаптопу, било са Виндоусом или Мек ОС-ом, за улазни сигнал и да снимају звук без микрофона са даљине од 6 метара.

Малвер назван Speak(a)r помогао је истраживачима да искористе слушалице као микрофон претварањем вибрација у ваздуху које настају на пример када говорите, у електромагнетске сигнале. На тај начин могуће је користити слушалице као микрофон помоћу кога је могуће детектовати све звуке који долазе из просторије.

Следеће што су научници урадили јесте да преваре излазни канал аудио чипа да ради као улазни канал, што им је омогућило да снимају звук. То је могуће захваљујући функцији коју има Риалтеков аудио чип, која је омогућила малверу да снима звук.

Риалтекови чипови се користе на већини Виндоус и Мек рачунара, а научници кажу да их они чине подложним таквим нападима.

Speak(a)r је, дакле, малициозни код који може да натера рачунар да снима звук чак и ако је микрофон искључен.

"То је права рањивост", кажу израелски научници. "То чини скоро сваки рачунар рањивим на ову врсту напада."

Шта могу корисници да ураде да би се заштитили? Не много, кажу израелски истраживачи. С обзиром да је рањивост у Риалтековом чипу, нема закрпе за софтвер која би то поправила. Једини начин да се овај проблем реши је надоградња хардвера.

Дакле, немате другог избора ако желите да се заштитите до да сваки пут када вам више нису потребне у потпуности искључите слушалице.


Извор: Hakeri vaš mogu prisluškivati pomoću slušalica, čak i ako nemate mikrofon
Приредио: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на

Antergos | Your Linux. Always Fresh. Never Frozen.

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!