Пређи на главни садржај

Михаил Хазин о светском поретку и Трамповим "пријатељима" из РусијеДоналд Трамп је летос у Детроиту, наступајући као председнички кандидат републиканске странке, изнео свој економски програм са оштрим кресањем пореза и значајним повећањем улагања у војску и инфраструктуру. По Трампу, САД морају да се држе сопствених енергената и радне снаге, иако сада енергенте увозе а многе америчке компаније се и оснивају и своју производну делатност обављају у иностранству. Републикански председнички кандидат је обећао да ће бранити интересе металурга и радника у аутомобилској индустрији, и драстично побољшати инфраструктуру, али није образложио како ће остварити тај програм ако му се Конгрес буде супротставио.

Руски економиста, статистичар, писац и политички аналитичар Михаил Хазин је јуче на састанку Клуба "Зиновјев" изнео своје виђење америчких економских изгледа:

"Када би Клинтонова била председник, дошло би до попуштања монетарне политике и наставило би се са емитовањем новца. По Трампу, америчка економија се мора побољшати, али како побољшати економију уз толике дугове? Пре кризе, финансијски сектор је чинио 70% америчке економије, сада само 35%. У сваком случају, нема репродукције капитала при нултој каматној стопи. Зато се каматна стопа мора повећати. Али они не могу да повећају каматне стопе код толиких дугова. Према томе, неопходно је да се прогласи банкрот корпорација и домаћинстава и отпишу дугови."

По Хазину, читав проблем глобалне кризе је проблем потражње:

"Потражња је подржавана новцем из емисије. Али рат може смањити потражњу, тј. погоршати кризу. Финансијерима је рат потребан само из једног разлога - да се, правдајући се вишом силом, ратосиљају сопствене одговорности. Због тога им је Блиски исток толико драг. По Трампу, економска логика је једноставна: подићи каматне стопе, јер када се повећавају каматне стопе мултинационалне финансијске институције се распадају и нестају. Али, ако се подигну каматне стопе, неће долар бити инвестициони инструмент - једина опција за плаћање у свим земљама света је стварање регионалних инвестиционих валута. Наравно, кроз емисију, јер монетаризација свих регионалних валута је веома ниска, њихово место је заузео долар. И онда, свет се аутоматски урушава у области валутне размене."

Хазин је убеђен да Трамп у оваквој ситуацији не исказује никакве личне симпатије према Путину и Сију, већ да су му њих двојица партнери у успостављању реда:

"На отварању Генералне скупштине Уједињених нација 2013. године Обама је рекао: "Ми (САД) немамо више ресурса за унилатерално одржавање светског поретка. Или ћемо добити подршку, или ће светски поредак бити промењен." Обама то рече јасно и гласно, али га нико не чу. Сада би требало, време је. Јер ако прихватимо ту логику, сложићемо се и са Трампом. Али, ако је не прихватамо, нећемо се ни слагати, без обзира на личне симпатије."

У међувремену, а по Хазину: "Сви руководећи људи у руској влади, централној банци и у свим стручним институцијама су из истог табора, сви подржавају Хилари Клинтон. Трампу је то познато па неће разговарати ни са Јулијом Набиулином, ни са Кудрином, нити са Шуваловом и Дворковичем. Они су представници његових непријатеља."

Vestnik Kavkaza - information and analysis agency

 Извор: US no longer has resources to individually maintain world order | Vestnik Kavkaza
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на

Antergos | Your Linux. Always Fresh. Never Frozen.

Коментари

  1. Другим речима Хазин је рекао ко ће бити врло скоро смењен.
    Савршен тајминг.

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Who is the Saker?

Almost a year ago to the day, I had the distinct displeasure of meeting the man who calls himself the Saker. Our professional relationship lasted less than a month, for reasons I will outline below. We parted on rancid terms and I swore to him that I would make his identity and ideological shortcomings public. I have waited until now due to milestone events in my own life and because, frankly, I was waiting to see what the loon would come up with next. As of the end of last year, I had been following the Saker blog for several years to get news of events in Donbass and when I learned he was looking for volunteers for a Serbian sister site, I applied for the job. My original idea was to contribute some translations on an ad hoc basis but Saker had just had a major falling out with the whole Serbian team and sacked the previous team leader, Aleksandar Jovanovic. He described Mr. Jovanovic as ,,a talented translator with paranoid psychotic tendencies". I didn't delve too de

Данијела Ружичић: Јеврејска окупација Србије ће постати све окрутнија и агресивнија (1)

Идеја о измештању становништва и институција у случају слома јеврејске државе датира још од првог арапско-израелског рата. У време хладног рата Израел је био свестан да је његов опстанак везан за судбину Америке и Британије. Без америчке подршке, Израел би нестао и поред великих губитака уједињене арапске војске. Израелско руководство је било у дилеми на који начин да одбрани после толико година поново успостављену државу.

Пентагон и вакцина за промену људског понашања. И наравно Бил Гејтс (видео)

Видео испод је наводно снимљен током презентације у Пентагону 2005 г. Кружи интернетом бар од 2013. године. Сада га "шерују" као Бил Гејтсову презентацију у Пентагону. Тешко је потврдити да ли је то заиста Гејтсова работа. Ипак, чињеница да се истраживање и развој раде под покровитељством Министарства одбране САД-а говори довољно. Штавише, истраживања и развој вакцине, који су довели до неких резултата у 2005. години, откривају наопаку психологију дела америчке елите. Чак и сада, 2020. године, научни свет је неподељеног мишљења да упркос мапирању генома човека, још увек веома мало знамо о механизмима како различити распореди хромозома утичу на човека. Човечанство још увек не уме да се бори против генетских болести. Застрашујућа је и сама помисао да војска пружа покриће за експерименте и истраживања у области употребе вакцина за модификацију људског понашања и других сличних пројеката. Мало је вероватно да је тренутна пандемија КОВИД-19 резултат ових истраживања. Без обзи