Међуусташка сарадња: Хрватска предложила Украјини да направе заједничку групу за примену искустава на реинтеграцији окупираних територија

Хрватска је покренула иницијативу за стварање заједничке групе за проучавање и примену искустава на реинтеграцији окупираних територија, саопштила је Ирена Герашченко, први заменик председника Врховне раде Украјине и украјински представник у подгрупи за хуманитарна питања трилатералне Контакт-групе за Донбас.

"Украјински посланици из различитих странака су се састали са новим премијером Хрватске Андрејем Пленковићем. Хрватска страна је иницирала стварање билатералне групе за проучавање и имплементацију искуства за реинтеграцију окупираних територија и њиховог повратка мирнодопском животу. Хрватска је већ прошла тим страшним ратним стазама, јер је повратила и опоравила своје територије", написала је Герашченко у понедељак на својој Фејсбук страници.

Герашченко каже да хрватска страна схвата да сукоб у Донбасу има своје особености и да ће прва питања на дневном реду после повратка те територије под контролу Кијева бити демилитаризација, реинтеграција, деминирање, постизање споразума и инклузивни дијалог.

"Хрватске колеге су раде да са нама поделе искуства из свих области: у погледу правних и хуманитарних питања, разминирања, фискалне и монетарне политике. Договорено је да кренемо у заједнички, међувладин комисијски рад, у виду неформалне парламентарне платформе под називом 'Минска платформа'" - пише Герашченко.

Ирена Герашченко још преноси да су две стране током састанка разматрале и питања ослобађања талаца и погоршавања ситуације на Криму - што су питања која захтевају појачан притисак из целог света.

"У наставку разговора су разматрана и питања билатералне сарадње у погледу европских интеграција. Хрватска подржава давање безвизног режима Украјини, као и пуну ратификацију Споразума о придруживању", пише први заменик председника Врховне раде.

Interfax-Ukraine

Предлог: OŠTRA REAKCIJA KREMLJA Rusi odbrusili Plenkoviću: Hrvatska je problem sa teritorijom rešila PROGONOM 250.000 SRBA

Извор: Croatia offers to create bilateral group on implementation experience for occupied territories reintegration – Gerashchenko
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на
BunsenLabs Linux

5 коментара:

  1. Прави наслов: Међуусташка сарадња! Свака част на наслову.
    Жалосно је то што Руске власти мирно гледају како им убијају народ.
    Чак је и мала и слаба Србија, покушала да нешто учини деведесетих (на страну издаја режима), за свој србски народ у Крајини. Русе бар нико не може да бомбардује због тога што штите свој народ.
    Гледам и све ми се чини како мали Путин, са великом државом и камарила, једва чекају неки залогај(скидање санкиција, неко првенство или олимпијаду) са запада па да их слатко продају.

    Поздрав
    Драган Вукојевић

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Још једном да Вам се захвалим на лепим речима :)

      И да кажем да ми је драго да видим да има неког ко уме да о Путину мисли критички. Али не мислим да ће он издати донбаске Русе. Јесте због Олимпијаде у Сочију направио страховиту грешку, али ми се чини да од Украјине хоће - све, бар све што је руско, без западних, углавном католичких и однарођених, делова Украјине.

      Има о томе доста на "Ћирилизовано", потражите старије чланке под ознаком "The Saker Српски". Мада ми се чини да ћете радије читати Сучана.Има и њега овде, али сам престао да га преводим када је дигао руке од доказивања својих тврдњи/оптужби: http://vladimirsuchan.blogspot.rs/

      Избриши
    2. Накнадно видех, а препоручујем и Вама да погледате:

      OŠTRA REAKCIJA KREMLJA Rusi odbrusili Plenkoviću: Hrvatska je problem sa teritorijom rešila PROGONOM 250.000 SRBA - http://www.blic.rs/vesti/svet/ostra-reakcija-kremlja-rusi-odbrusili-plenkovicu-hrvatska-je-problem-sa-teritorijom/c5jk84l

      Избриши
  2. Коментар са данашњих дискусија:
    - Хрватска извози свој најпознатији бренд: ГЕНОЦИД!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Где је тај текст, на ком веб-сајту, и на који/чији коментар мислите?

      Избриши

Пишите српски, ћирилицом!