Пол Робинсон: Русија побеђује у информационом рату? Русија информациони рат губи!


Западни свет је, кажу нам, изложен непрестаној бујици "руске пропаганде". Можда то и јесте тачно, али је руска пропаганда само кап у мору укупног медијског садржаја, који је, огромном већином, жестоко антируски. Да видимо шта је штампа на енглеском језику штампала о Русији протекле недеље.

Магазин "Атлантик" је објавио чланак под насловом "Русија и претња либералној демократији", у коме аутор Лари Дајамонд објашњава како "Путинов режим већ неколико година води опортунистичку али софистификовану кампању саботирања демократије" и да је сада за "либералну демократију најопаснији тренутак од краја Другог светског рата".

"ЦИА је закључила да се Русија умешала да Трампу помогне да победи на изборима" - пише "Гардијан", цитирајући "Вашингтон пост" и "Њујорк тајмс". Наводно, "Тајна ЦИА-ина процена каже да је утврђено да су се руски оперативци потајно умешали у предизборну кампању у покушају да обезбеде победу републиканског кандидата" и да су "функционери обавештајне службе 'веома уверени' да је Русија била умешана у хаковање везано за изборе".

Градећи нову на претходној причи, "Гардијан" додаје да "упетљавање Русије у америчке изборе повећава бојазан у погледу европских избора". "Гардијановом" урадку је претходила, такође овонедељна, изјава Алекса Јангера, шефа британске Тајне обавештајне службе МИ6,  да "информатички напади, пропаганда и субверзија од стране непријатељских држава представљају фундаменталну претњу европским демократским државама, па и Уједињеном Краљевству".



Јангер није изричито навео Русију, али није ни оставио места сумњи да је управо Русија субјекат његових примедби. "Гардијан" даље поручује да "биће спекулација да Јангер своје тврдње делимично заснива на руском петљању у кампању за британски 'брегзит' референдум", и упозорава да ће "сваки доказ, било директан или индиректан, руског мешања у британски референдум бити политички експлозиван".

Извор за "Гетијеву" илустрацију: Russia launches plan to destroy Merkel in Germany election, claims US official | World | News | Daily Express

"Дејли експрес" је одабрао да се позабави наводном руском претњом европским изборима. "РУСИЈА ЋЕ УНИШТИТИ МЕРКЕЛОВУ" кричи великим словима данашњи наслов, с поднасловом: "Амерички званичник открива обавештајну делатност у комплоту за њено збацивање". Чланак нам даље приповеда да је "РУСИЈА покренула информациону кампању за збацивање Ангеле Меркел и промовисање ултрадесничарских група на предстојећим немачким изборима", и да "амерички званичник упознат са истрагом каже да ће Владимир Путин наставити да прави хаос".

Би-Би-Си, пак, преноси извештај Ричарда Мекларена урађен за Светску антидопинг агенцију, у којем каже: "Више од 1 000 Руса - укључујући носиоце олимпијских медаље - се између 2011. и 2015. године окористило програмом допинговања под покровитељством државе...То је била само маска да би се  од неконтролисаног хаоса еволуирало до институционализоване и дисциплиноване завере за освајање медаља."

Пошто су сиријске снаге, уз руску помоћ, повратиле највећи део Алепа, западни политичари и штампа су ове недеље, углас, Русију и Сирију почели да оптужују за свакакве страхоте. Сједињене Америчке Државе, Велика Британија, Немачка, Француска, Италија и Канада су заједничким саопштењем захтевале прекид ватре у Алепу: "Ми осуђујемо акције сиријског режима и његових страних помагача, а посебно Русије, за опструкцију хуманитарне помоћи... Изгледа да су посебно на удару болнице и школе, у покушају да се сломи народ". Такође се упорно понавља јадиковка председника Градског већа Алепа да је "данас 150 000 људи пред истребљењем", и цитира шеф МИ6 Алекс Јангер (који пак парафразира Тацита), да "Русија и сиријски режим покушавају да од Алепа направе пустињу и да то назову миром".

Имајте у виду да је ово тек избор овонедељних прича. Конзументи западних медија сличним производима бивају подвргнути из недеље у недељу. Тврдња "Русија побеђује у информационом рату" звучи прилично наивно. Русија информациони рат губи!


Претходно: Пол Робинсон: "Њујорк тајмс" и Путинова кривица по асоцијацији
Предлог преводиоца (као пример мајсторске, подмукло "објективне" западне антируске пропаганде): The Kremlin’s ‘New Generation Warfare’ Is Just Getting Started

Аутор: Пол Робинсон
Извор: Losing the propaganda war | IRRUSSIANALITY
Превео: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на

Antergos | Your Linux. Always Fresh. Never Frozen.

1 коментар:

  1. сваки пут ме запрепасте, ТИ СУ ЗАПАДЊАЦИ ТЕШКО, АЛИ ЗАИСТА ТЕШКО, НА ПРВОМ МЈЕСТУ ДУХОВНО БОЛЕСНИ. СВАКО САГЛАШАВАЊЕ СА ЊИМА И У НАЈМАЊЕМ НЕ ДОПРИНОСИ ОЗДРАВЉЕЊУ. ДА НЕ ГОВОРИМ О ХИСТЕРИЈИ СЛЕДОВАЊУ ЊИХОВИМ ИДЕЈАМА. ТО ЈЕ ТЕК ЛУДИЛО. Мирко (СВАКО ДОБРО, СРЕТАН РАД)

    ОдговориИзбриши

Пишите српски, ћирилицом!