Белорусија: Поводом хапшења проруских новинара због "изазивања етничке и социјалне мржње"

Георгиј Фјодоров
Хапшење проруских новинара у Белорусији личи на отворено непријатељски потез против Русије, рекао је 12. децембра у интервјуу за "ЕА Дејли" Георгиј Фјодоров, члан Друштвене коморе Руске Федерације. "Чинећи уступке национализму, Белорусија се може обрести у положају Украјине", истакао је Фролов.

"Хапшење проруских новинара није само чин непоштовања слободе говора, него и непријатељски потез против Русије. Нажалост, национализам је у Белорусији све популарнији, а тај национализам је антируски. У Белорусији је увек било антируских снага, али су последњих неколико година постале веома активне. Такви инциденти наносе штету руско-белоруским односима и ако Белорусија настави са уступцима национализму може утонути у идејне противречностима и грађански рат."

Фролов сматра да би Русија требало да се умеша: "Увек је било белоруске стратегије удовољавања обема странама, али ово је први пут да се повлачи овакав потез. Надам се да ће правда победити, али тешко да ће до тога доћи без дипломатске интервенције Русије." 

"ЕА Дејли" је већ објавио да су три проруска новинара, Јури Павловец, Сергеј Шиптенко и Дмитриј Алимкин прошле недеље ухапшена у Белорусији. Сва тројица су оптужена за изазивање етничке и социјалне мржње.
EADaily. All news

Напомена преводиоца: ""ЕА Дејли" је већ објавио" није дослован превод "According to EADaily" (Према "ЕА Дејлију"). Али иако (про)руска уређивачка мудрост и пристојност изгледа допуштају самоцитирање без хиперлинка на вест (постојећи води на насловну страницу), то ипак није у складу с правилима коректног информисања, па сам превео како сам превео, а затим на другом месту потражио вест о хапшењу "Регнумових" новинара.

Украјинци су били подробни (сеире, с разлогом), видећете ако прочитате цео чланак:

Министарство информисања Белорусије оптужује руске медије за вређање белоруског народа - UAWire - Belarusian Ministry of Information accuses Russian media of insulting the Belarusian people

"Министарство информисања Републике Белорусије је позвало руске власти да предузму одговарајуће мере против гласила која доводе у питање суверенитет Белорусије...."

Али и гласило белоруске прозападне опозиције Charter97.org не заостаје много: Лукашенко ће можда прогласити ванредно стање - Lukashenka May Impose the State of Emergency

"Протеклих дана смо сазнали да су у Белорусији  ухапшена три аутора руске пропагандистичке новинске агенције "Регнум" - Сергеј Шиптенко, Јуриј Павловец и Дмитриј Алимкин. Основ за хапшење су чланци којима су вређани Белоруси као народ и довођена у питање сувереност земље. Ухапшени су осумњичени за 'изазивање националне неслоге'..."

Итд, и томе слично. А биће још. Пратићу и превешћу колико и одакле могу, јер ме и лично интересује, а знам да у руским гласилима не енглеском оваквих вести нема нити ће бити све док не "искочи" белоруски Мајдан.

Наравно, остаје да је главни посао на сопственом информисању - и не само о "белоруским гибањима" - на вама самима. Од руских државних и српских преписивачко-патриотских медија се нећете много овајдити, потражите што више и што "алтернативнијих" извора на страном језику који знате или се њиме служите.


Извор: Making advances to nationalism, Belarus may find itself in Ukraine’s shoes — Politics, Russia — EADaily
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на
BunsenLabs Linux

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!