Александар Меркурис: Бесна, руска војска за пад Палмире окривљује САД и "хуманитарну паузу"


Руска војска за пад Палмире окривљује САД јер не нападају Раку, "престоницу" Исламске државе, али и имплицитно критикује "хуманитарну паузу" руске владе у Алепу, која је довела до продужавања опсаде и спречила да сиријски војници буду послати да бране град

Пад Палмире изазива љутита оптуживања у Русији.

Званично, руска војска за пораз криви САД.

Главни портпарол руске војске генерал Игор Конашенков је данас за пад Палмире окривио САД јер не притискају Исламску државу у Раки, што је овој омогућило да своје борце пошаље у напад на Палмиру:

"Током протекла два дана милитанти терористичке организације Исламска држава (забрањене у Русији) су извели неколико напада на положаје сиријске војске у подручју Палмире. Терористи су напали са севера, истока и југа. Било их је више од 5 000. Очигледно је да су милитанти око Палмире били сасвим сигурни да борбена дејстава у Раки неће бити настављена." - TASS: Military & Defense - Russian Defense Ministry: Attack on Palmyra shows terrorists should not be given break

Јуче сам рекао потпуно исту ствар:

"У ствари, нема знакова никакве озбиљне америчке офанзиве на Раку, а офанзива на Мосул је у застоју. Исто сам рекао и 19. новембра, што су недавни извештаји западних медија и потврдили.

Јасно је, да је Исламска држава заиста озбиљно притиснута у Раки, онда не би могла да одатле пошаље борце у напад на Палмиру. Стога је нова офанзива ИД на Палмиру доказ да је америчка офанзива на Раку фикција, а чињеница да је Исламска држава своје борце на Палмиру послала из Ирака показује да још увек представља значајну силу и у Ираку." - Bitter battles rage around Palmyra as ISIS goes back on the attack

Иако су то непобитне чињенице, како је и да ли је уопште могуће да руска и сиријска војска и пре офанзиве ИД на Палмиру нису биле свесне да је америчка офанзива на Раку привид? Тешко. Према томе, рећи да је америчка офанзива на Раку привид не објашњава зашто Руси и Сиријци нису предузели одговарајуће мере како би се осигурала успешна одбрана Палмире.

У ствари, руска војска је јасно рекла да је за пад Палмире криво нешто друго: продужавање опсаде Алепа, као резултат "хуманитарне паузе", која је сиријску воску која брани Палмиру, ионако слабијег квалитета, довела до мањка људства.

Пошто је "хуманитарна пауза" у Алепу сиријској и руској војсци наметнута као резултат руске дипломатске стратегије, руска војска, наводећи "хуманитарну паузу" као узрок пада Палмире, инплицитно критикује политичку стратегију руског политичког вођства.

Генерал Корошенко јесте то учинио, али будући да је официр, брижно бираним речима:

"Овај напад је још једном показао да терористима не би требало допустити ма и најмањи предах, јер га увек искористе за прегруписавање и да онда крену у изненадни напад." (Подвлачења ауторова) - TASS: Military & Defense - Russian Defense Ministry: Attack on Palmyra shows terrorists should not be given break

Наравно, Корошенков зна да Руси и Сиријци, па и САД,  никада  Исламској држави нису дали да "предахне". Стога је његово "терористима не би требало допустити ма и најмањи предах" - иако се наоко односи на америчко ненападање Раке  - усмерено на понављање "хуманитарних пауза" у  борбама за Алеп.

Али ако је Конашенков као активни војник морао да се послужи дипломатским речником, генерал Јуриј Балујевски, бивши начелник руског генералштаба а сада у пензији, и који је по много чему "војничина", много је директнији:

"Разумем да је неопходно осигурати да становништво буде безбедно ... Али када пауза траје три недеље, и овим се милитантима - руку крвавих до лаката - допушта да се опораве и задрже своје лично наоружање - то не разумем. " (Подвлачења ауторова) - Russian General Blames Humanitarian Ceasefire for Loss of Palmyra

Генерал Балујевски очигледно мисли на више "хуманитарних пауза" у Алепу, посебно на оне, веома продужене, у октобру и новембру.

Ово није први пут да руска воска ставља до знања да се не слаже са политичком и дипломатском стратегијом председника Путина и министра спољних послова Лаврова у погледу Алепа. Крајем октобра је дошло до чудне међусобице између руске војске и Путиновог портпарола Дмитрија Пескова, када се испоставило да је председник Путин одбио јавно упућен захтев руске војске да настави с бомбардовањем у Алепу, захтев који је био стављен на чекање како како би се омогућила "хуманитарна пауза".

Ево шта сам тада написао:

"Ова епизода јасно доказује једну ствар, да су вечите оптужбе Запада да је Путин аутократа и диктатор и да је заступник руске "чврсторукашке" линије - измишљотина.

Напротив, јасно је да је Путин сада под интензивним притиском руске војске да прекине застој бомбардовања у Алепу, а да се војска осећа довољно јаком да о овоме говори јавно, чак и да од Путина јавно захтева да јој се дозволи да настави с бомбардовањем.

Чињеница да се Путин одупро јавном захтеву војске је јасан знак да га није он подстакао, да захтев није био добродошао, и да то што га је упутила војска сматра видом притиска.

Наравно, захтев показује да војска постаје све нестрпљивија због Путинове стратегије у погледу Алепа, да је очигледно да је тумачи као одуговлачење, и да се више неће трудити да сакрива ту чињеницу." (Ауторова одвлачења накнадно додата) - CONFIRMED: Vladimir Putin denies Russian military's request to bomb Aleppo

"Али када пауза траје три недеље" генерала Балујевског очигледно се односи на ту епизоду и показује колико је војска била љута због паузирања.

Колико знам, "Дуран" је био једини њус-сајт који је - исправно - о овој епизоди писао као о "бесној расправи", у којој је војска, њеним изношењем у јавност, хтела да изврши притисак на Путина да овај оконча "хуманитарну паузу" и допусти наставак бомбардовања.

Сви други медији и веб-сајтови за које знам су тврдили да је све то представа за јавност којој је сврха да Путин изгледа разумно и умерено.

Чињеница је да ниједна влада, па ни руска, не труби о својим несугласицама у те сврхе.

То што су западни медији погрешно извештавали о овом инциденту је још један доказ њиховог слабог разумевања Русије, заснованог на потпуној заблуди да је председник Путин апсолутни владар и да све што се дешава у Русији потиче од њега.

Стварност је потпуно другачија. Стварност је да је руска влада углавном веома дисциплинована влада, али и да у њој има несугласица, па и бесних, када се једној страни "прелије чаша" а бес излије у јавност.

Но, оставимо то страни. Да ли је заиста тачно да је продужетак опсаде Алепа узрок пада Палмире?

Нема сумње да би сиријска војска, да је Алеп заузет раније, имала више и бољих војника за одбрану Палмире. Али није извесно да би их тамо и послала.

Приоритет сиријске војске није да се сачува Палмира. Приритет сиријске војске је да добије рат. Рат се неће добити у Палмири, која је далеко од кључних области у западној Сирији, где живи већина сиријског становништва.

Имајући ту чињеницу у виду, вероватније је да би сиријска војска, уместо да брже оконча опсаду Палмире, своје јединице послала да поврате Идлиб или евентуално Ал Баб у северозападној Сирији, или их задржала код Дамаска да консолидује тамошње недавно ослобођене територије. Много мање је вероватно да би своје најбоље војнике послала гарнизону у Палмири, где би били "у очекивању" и без много корисног посла да обаве.

У ствари, ова епизода истиче колико Руси и Сиријци имају различит приступ рату.

За Русе, освојити Палмиру, културни споменик непроцењиве вредности и важности, јесте основни циљ, па је њен губитак, и то од Исламске државе - ударац њиховом "престижу", како рече генерал Балујевски.

За Сиријце, којима је опстанак саме државе у питању, Палмира је споредна ствар, одвраћање од правог рата у којем се за голи живот и државу бори у западној Сирији.

То је разлог зашто су Сиријци оставили само 1000 другопозиваца да бране Палмиру. Они су се брзо и неорганизовано повукли из града, на шта указује бројна скупа опрема, одбачена када су их напале бројније, у размери пет прем један, снаге Исламске државе.

Упркос овим разликама, не треба сумњати да ће превагнути руски став у погледу Палмире. Иако последње вести потврђују да Исламска држава и даље заузима подручје Палмире, и поред тога што су појачања која је послала сиријска војска свом гарнизону у Палмири мала и малобројна, апсолутно је извесно да ће у неколико наредних недеља уследити велика контраофанзива.

Иако Руси и даље поричу да ће послати копнену војску у Сирију, ставили су до знања да своје специјалце (Спецназ) не сматрају копненом, (ово)земаљском војском. Неке јединице Спецназа сигурно и увом тренутку...грабе ка Палмири.


 The Duran

Претходно: Ћирилизовано: Руска државна телевизија први пут емитовала прилог о дејствима руских специјалаца у Сирији (ВИДЕО на руском са енглеским титловима)

Аутор: Александар Меркурис
Извор:Furious Russian military blame US, 'humanitarian pauses', for fall of Palmyra
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на

Antergos | Your Linux. Always Fresh. Never Frozen.

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!