Пређи на главни садржај

Поводом вести "РТС и РТВ и следеће године на буџету"

Политика данас (20. децембра) пренесе вест волшебног Танјуга:"Два јавна медијска сервиса, Радио телевизија Србије и Радио телевизија Војводине, требало би и следеће године да се делимично финансирају из државног буџета, у којем је, за ту намену, резервисано четири милијарде динара.
Како се наводи у Предлогу закона о измени закона о јавним медијским сервисима, који је упућен у скупштинску процедуру, тај начин финансирања требало би да траје до 31. децембра 2017.

Такса је остала непромењена, па ће грађани Србије наставити да плаћају РТС и РТВ 150 динара месечно, наводи се у законским изменама које су објављене на сајту парламента.

Као разлог за продужење важећих одредаба које се односе на финансирање јавних медијских сервиса истакнут је њихов значај у очувању и напређењу демократских вредности друштва."

Плаћате ли претплату и да ли сматрате да је потребна? Ја сматрам да је и само питање блесаво, налик питању да ли грађани треба да плаћају за школство, војску, полицију, правосуђе, државну управу, цркву...Државна радио-телевизија није никакав јебени "јавни медијски сервис", него средство којим нација (дакле и народ и његова држава) користе моћне и свеприсутне медије за побољшање квалитета живота, сопствени развој, па и у одбрамбене потребе. Друга је ствар како. Намесничка власт рече да их (две куће, једну садашње, другу будуће државе) финансира имајући у виду  "њихов значај у очувању и унапређењу демократских вредности друштва", што је апсолутно тачно, јер су управо "демократске вредности" - како их дефинише окупатор - уз нешто силе и поткупљивања, а највише уз помоћ политичког образовања и свести пучине - ову садашњу олош, као и све (пост)петооктобарске и довеле на власт. А власт треба сачувати, у чему је телевизија још увек, уз војску и разне врсте полиција, незаменљива.

Научимо ли шта успут? Окупатору и намеснику то никако не треба, и не даје, али ипак научимо. Таква је природа свих медија: нема толико лоше књиге и огавног телевизијског програма да се из њих нешто не може сазнати. Сазнајете и кад приметите да неких ствари никако нема, нпр:
 

Да, није "згодно", превише је лепо и дирљиво а националистички (читај: родољубиво).

Али биће једном и мајсторски урађених емисија, које ће, свака својом честицом, јачати Српство.

До тада треба сачувати радијске и телевизијске државне куће, оно мало преосталих мајстора и стечено искуство и знање. И повећати сопствено. Читајте и навикните своју децу да читају о историји, природи, језику...свих медија, па и радијског и телевизијског.

Да нам се са новијим медијима не би десило што и са књигом: власт је Гутенбергову штампарску пресу с почетка доживљавала као смртног непријатеља али је научила да је користи у свом интересу, док маса и данас...А маса нам треба да се из ње породи оних стотинак срчаних родољуба вичних и информационом рату.

(У потпуној појмовној збрци у погледу медија, нарочито електронских, појам "информациони рат" користим као збирни појам који обухвата: информатички рат (компјутерашки, као када је у питању "хаковање", на пример, или ометање електронских веза, уграђивање backdoor-a у софтвер и хардвер...); информативни рат (медијима и медијским производима: "белом" и "црном" пропагандом, дезинформацијама...). Читаоцу бих препоручио, ако је уопште вољан да учи о медијима, да се најпре оборужа са два-три одговарајућа речника. Има и наших, али нећу предложити ниједан наслов јер бих морао да објашњавам чему и њих користити критички...)П. С.  Накнадно прочитах чланак (кажу руског) Спутњика:

"Наравно да српски јавни сервис не може да буде као енглески, који има традицију дугу неколико деценија, а ми тек покушавамо нешто да створимо." - Народ нам је паметнији од елите

Во, а добитник награде "Александар Тијанић", очигледно мисли да српска телевизија постоји откад он на њој ради. Јесте заслужио награду, а и таква награда таквог носиоца.


Извор: Танјуг, Политика

Приредио: Александар Јовановић, филмски и ТВ продуцент / Ћирилизовано, на
BunsenLabs Linux

Коментари

Популарни постови са овог блога

Гилад Ацмон: Вакси нација - изабрана нација

  Нетањаху: Моја основна мисија као премијера је да обезбедим 36 милиона вакцина против Короне у следећој години Пише: Гилад Ацмон Премијер Нетањаху је  изјавио  да је Израел спреман да обезбеди или произведе 36 милиона вакцина у следећој години. Ако се питате зашто нацији од девет милиона људи, која је половини свог становништва већ дала две дозе  Фајзерове вакцине  треба 36 милиона вакцина, одговор је поражавајући: масовна кампања вакцинације може помоћи Нетањахуу да обезбеди победу на предстојећим изборима, али је дугорочни утицај на здравље нације у најмању руку „непознат“. Да будемо мало реалнији, вероватно је катастрофалан. Током конференције за штампу Нетањаху је признао, „што се тиче вакцина које имамо, нико не зна колико трају ... Морамо се припремити за најгори сценарио. Најгори сценарио је да се морамо вакцинисати (два пута) сваких пола године “, што значи набавку чак 36 милиона вакцина, под претпоставком да се за свих 9 милиона Израелаца требују две дозе вакцина сваких шес

Стопа смртности експерименталним вакцинама за старије Израелце 40 пута је већа него од КОВИД-19

  Фотографија: Шатерсток Лајф сајт њуз је направио опсежну страницу о дешавањима у вези са вакцинама за КОВИД-19.  Погледајте овде   1. март 2021. ( Лајф сајт њуз ) -  Иако је група независних лекара у јануару закључила да експерименталне КОВИД-19 вакцине „нису сигурније“ од самог вируса, нова анализа стопе смртности због вакцина у Израелу показује да је заиста могуће да се случај подигне на драматичан ниво.  Поновна анализа података објављених од стране израелског Министарства здравља и др Хервеа Селигмана са Медицинског факултета за инфективне и тропске болести универзитета Екс-Марсеј и инжењера Хаима Јатива, укратко открива да је експериментална вакцина против мРНК из компаније Фајзер убила „око 40 пута више (старијих) људи него што би их сама болест убила“ током недавног петонедељног периода вакцинације.  Бројке истовремено показују да је стопа смртности код млађих људи 260 пута већа од оне коју би вирус КОВИД-19 изазвао у датом временском оквиру. Иако се пуна математичка анализа

Who is the Saker?

Almost a year ago to the day, I had the distinct displeasure of meeting the man who calls himself the Saker. Our professional relationship lasted less than a month, for reasons I will outline below. We parted on rancid terms and I swore to him that I would make his identity and ideological shortcomings public. I have waited until now due to milestone events in my own life and because, frankly, I was waiting to see what the loon would come up with next. As of the end of last year, I had been following the Saker blog for several years to get news of events in Donbass and when I learned he was looking for volunteers for a Serbian sister site, I applied for the job. My original idea was to contribute some translations on an ad hoc basis but Saker had just had a major falling out with the whole Serbian team and sacked the previous team leader, Aleksandar Jovanovic. He described Mr. Jovanovic as ,,a talented translator with paranoid psychotic tendencies". I didn't delve too de