Пређи на главни садржај

Белорусија се не окреће Западу? Да видимо

Извор: US Department of State Invites Belarus’ Economy Officials To Washington – BelarusFeed

Амерички Стејт департмент ће са 520 000 долара подржати независне белоруске медије.

Биро за демократију, људска права и рад (ДРЛ) је објавио конкурс за организације које су заинтересоване за подношење пријава за пројекте који јачају локалне независне медије у Белорусији: "Циљ ДРЛ-а је да подржи белоруске локалне независне новинаре и медије, да би производили садржај заснован на чињеницама и објективне информације. Програм би требало да повећа приступ грађана објективним информацијама о домаћим и глобалним питањима од јавног значаја, кроз јачање способности локалних независних медија да привуку више читалаца штампаних и онлајн издања."

Слични програми су покренути и у Украјини - непосредно пре пуча. Али грантови нису једино средство којим Американци утичу на ситуацију у Белорусији. Белоруска делегација на високом нивоу је од 6. до 10 децембра била гост Вашингтона.

Делегацију је предводио заменик шефа председничке администрације Николај Снопков и председников секретар Всеволод Јанчевски. Чланови делегације су имали састанке са представницима Стејт департмента, Министарства трговине, Трговинског представништва, Федералне комисије за комуникације, Министарства пољопривреде и УСАИД-а. Разговарало се о економским и трговинским односима, а постигнути су споразуми о финансијама, инвестицијама, високим технологијама, пољопривреди и електроенергетици. Белоруска делегација се састала и са Мицухиром Фурусавом, замеником генералног директора Међународног монетарног фонда, са којим је разговарала о програму ММФ-а за Белорусију.

Министарство спољних послова Републике Белорусије је саопштило да су састанци показали решеност обеју страна да "унапреде своје економске односе и реализују споразуме".

Министарство одбране Републике Белорусије и Министарство одбране Сједињених Америчких Држава су још 20. октобра потисали план војне сарадње за 2017. годину. После те церемоније, у посету Белорусији је дошао Мајкл Ван де Велде, пуковник умешан у амерички програм подршке украјинској војсци и казненим батаљонима.

Нешто касније, белоруски министар информисања Лилија Ананич је, коментаришући репресију против проруских новинара, оптужила Јурија Павловеца, Сергеја Шиптенка и Дмитрија Алимкина да су "ширили гласине да се Белорусија окреће Западу". У том светлу, биће интересантно видети како ће белоруске власти реаговати на америчко спонзорисање "независних" белоруских масовних медија. Вероватно их неће ни пипнути, и поред страха да се и у Белорусији не деси каква "обојена револуција" или "Мајдан".

EADaily. All news

Претходно:

- Едуард Попов: Да ли Лукашенко то хоће "Мајдан" у Минску?

- Белорусија: Поводом хапшења проруских новинара због "изазивања етничке и социјалне мржње"

- Лукашенкова арапска турнеја - траћење времена и државних пара

- Да ли ће Минск продати Кијеву системе навођења за ракете?

- Лукашенко се преиграо: Интерконтиненталне ракете "јарс" и "рубеж" прелазе на руску "платформу"


Извор: “Belarus not drifting to the West” — Politics, Belarus — EADaily
Превео и приредио: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на

MX Linux | MX Community

Коментари

Популарни постови са овог блога

Гилад Ацмон: Вакси нација - изабрана нација

  Нетањаху: Моја основна мисија као премијера је да обезбедим 36 милиона вакцина против Короне у следећој години Пише: Гилад Ацмон Премијер Нетањаху је  изјавио  да је Израел спреман да обезбеди или произведе 36 милиона вакцина у следећој години. Ако се питате зашто нацији од девет милиона људи, која је половини свог становништва већ дала две дозе  Фајзерове вакцине  треба 36 милиона вакцина, одговор је поражавајући: масовна кампања вакцинације може помоћи Нетањахуу да обезбеди победу на предстојећим изборима, али је дугорочни утицај на здравље нације у најмању руку „непознат“. Да будемо мало реалнији, вероватно је катастрофалан. Током конференције за штампу Нетањаху је признао, „што се тиче вакцина које имамо, нико не зна колико трају ... Морамо се припремити за најгори сценарио. Најгори сценарио је да се морамо вакцинисати (два пута) сваких пола године “, што значи набавку чак 36 милиона вакцина, под претпоставком да се за свих 9 милиона Израелаца требују две дозе вакцина сваких шес

Стопа смртности експерименталним вакцинама за старије Израелце 40 пута је већа него од КОВИД-19

  Фотографија: Шатерсток Лајф сајт њуз је направио опсежну страницу о дешавањима у вези са вакцинама за КОВИД-19.  Погледајте овде   1. март 2021. ( Лајф сајт њуз ) -  Иако је група независних лекара у јануару закључила да експерименталне КОВИД-19 вакцине „нису сигурније“ од самог вируса, нова анализа стопе смртности због вакцина у Израелу показује да је заиста могуће да се случај подигне на драматичан ниво.  Поновна анализа података објављених од стране израелског Министарства здравља и др Хервеа Селигмана са Медицинског факултета за инфективне и тропске болести универзитета Екс-Марсеј и инжењера Хаима Јатива, укратко открива да је експериментална вакцина против мРНК из компаније Фајзер убила „око 40 пута више (старијих) људи него што би их сама болест убила“ током недавног петонедељног периода вакцинације.  Бројке истовремено показују да је стопа смртности код млађих људи 260 пута већа од оне коју би вирус КОВИД-19 изазвао у датом временском оквиру. Иако се пуна математичка анализа

Who is the Saker?

Almost a year ago to the day, I had the distinct displeasure of meeting the man who calls himself the Saker. Our professional relationship lasted less than a month, for reasons I will outline below. We parted on rancid terms and I swore to him that I would make his identity and ideological shortcomings public. I have waited until now due to milestone events in my own life and because, frankly, I was waiting to see what the loon would come up with next. As of the end of last year, I had been following the Saker blog for several years to get news of events in Donbass and when I learned he was looking for volunteers for a Serbian sister site, I applied for the job. My original idea was to contribute some translations on an ad hoc basis but Saker had just had a major falling out with the whole Serbian team and sacked the previous team leader, Aleksandar Jovanovic. He described Mr. Jovanovic as ,,a talented translator with paranoid psychotic tendencies". I didn't delve too de