Белорусија се не окреће Западу? Да видимо

Извор: US Department of State Invites Belarus’ Economy Officials To Washington – BelarusFeed

Амерички Стејт департмент ће са 520 000 долара подржати независне белоруске медије.

Биро за демократију, људска права и рад (ДРЛ) је објавио конкурс за организације које су заинтересоване за подношење пријава за пројекте који јачају локалне независне медије у Белорусији: "Циљ ДРЛ-а је да подржи белоруске локалне независне новинаре и медије, да би производили садржај заснован на чињеницама и објективне информације. Програм би требало да повећа приступ грађана објективним информацијама о домаћим и глобалним питањима од јавног значаја, кроз јачање способности локалних независних медија да привуку више читалаца штампаних и онлајн издања."

Слични програми су покренути и у Украјини - непосредно пре пуча. Али грантови нису једино средство којим Американци утичу на ситуацију у Белорусији. Белоруска делегација на високом нивоу је од 6. до 10 децембра била гост Вашингтона.

Делегацију је предводио заменик шефа председничке администрације Николај Снопков и председников секретар Всеволод Јанчевски. Чланови делегације су имали састанке са представницима Стејт департмента, Министарства трговине, Трговинског представништва, Федералне комисије за комуникације, Министарства пољопривреде и УСАИД-а. Разговарало се о економским и трговинским односима, а постигнути су споразуми о финансијама, инвестицијама, високим технологијама, пољопривреди и електроенергетици. Белоруска делегација се састала и са Мицухиром Фурусавом, замеником генералног директора Међународног монетарног фонда, са којим је разговарала о програму ММФ-а за Белорусију.

Министарство спољних послова Републике Белорусије је саопштило да су састанци показали решеност обеју страна да "унапреде своје економске односе и реализују споразуме".

Министарство одбране Републике Белорусије и Министарство одбране Сједињених Америчких Држава су још 20. октобра потисали план војне сарадње за 2017. годину. После те церемоније, у посету Белорусији је дошао Мајкл Ван де Велде, пуковник умешан у амерички програм подршке украјинској војсци и казненим батаљонима.

Нешто касније, белоруски министар информисања Лилија Ананич је, коментаришући репресију против проруских новинара, оптужила Јурија Павловеца, Сергеја Шиптенка и Дмитрија Алимкина да су "ширили гласине да се Белорусија окреће Западу". У том светлу, биће интересантно видети како ће белоруске власти реаговати на америчко спонзорисање "независних" белоруских масовних медија. Вероватно их неће ни пипнути, и поред страха да се и у Белорусији не деси каква "обојена револуција" или "Мајдан".

EADaily. All news

Претходно:

- Едуард Попов: Да ли Лукашенко то хоће "Мајдан" у Минску?

- Белорусија: Поводом хапшења проруских новинара због "изазивања етничке и социјалне мржње"

- Лукашенкова арапска турнеја - траћење времена и државних пара

- Да ли ће Минск продати Кијеву системе навођења за ракете?

- Лукашенко се преиграо: Интерконтиненталне ракете "јарс" и "рубеж" прелазе на руску "платформу"


Извор: “Belarus not drifting to the West” — Politics, Belarus — EADaily
Превео и приредио: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на

MX Linux | MX Community

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!