Амерички председнички избори 2020. године: Зукерберг против Трампа

Напомена преводиоца: Не, није у питању поновно обрађивање исте теме, већ реченог у Не било вам тешко...упознајте будућег америчког императора. Овде аутор има личних разлога за ставове и залагања које износи сасвим отворено, али "Тајмс оф Израел"... израелски лист као да сеири над ционистичким win-win 2020. године (уосталом, Захарова: Трамп победу дугује Јеврејима (ВИДЕО), плус што користи прилику да још једном демонстрира оправданост потеза налик...Израел и Фејсбук крећу у заједничку борбу против "говора мржње и садржаја који подстичу тероризам". После читања чланка чији је превод доле, Упознајте Јевреје из Трампове администрације / Meet the Jews in the Trump administration | The Times of Israel, а можете бацити поглед и на Facebook CEO, Mark Zuckerberg, takes on Donald Trump on immigration and "the wall".

Марк Цуцкерберг, председник и извршни директор Фацебоока, током говора на самиту извршних директора током годишњег Форума о азијско-пацифичкој економској сарадњи у Лими, у Перуу, 19. новембар 2016. (Фотографија: Естебан Феликс / АП Фото)

Иако милијардер, оснивач и извршни директор Фејсбука покушава да спречи колање гласина да намерава да буде противкандидат председнику Трампу на изборима 2020. године, његове намере постају све очигледније. Ево неколико назнака:

- Цукерберг је априла месеца у изјави за америчку Комисију за хартије од вредности разјаснио да се његово одсуство због државне службе не може сматрати "добровољном оставком" на положај у Фејсбуку.

- Млади отац се одрекао царствујушчег у Силиконској долини атеизма, сад говори да је религија "важна".

- Заштитни му знак, сиву мајцу и фармерке,  у "фото-операцијама" заменише одело и кравата.

Али најречитији је Цукербергов самонаметнути лични изазов за 2017. годину. Јавно се зарекао да ће ове године обићи свих педесет америчких држава, јер хоће да "изађе и разговара са више људи о томе како живе и раде, како гледају на будућност".

"Улазећи у овај изазов, рекао бих да смо на историјској прекретници", написао је у једном посту на Фејсбуку. "Технологија и глобализација нас већ деценијама чине продуктивнијим и повезанијим. Ово је створило пуно бенефита, али и живот многих људи направило изазовнијим, а и допринело осећају подељености највећем што га осетих у свом животу. Морамо изнаћи начина да игру променимо тако да одговара свакоме."

Врло, врло председнички.

Марк Цукерберг има већу контролу над друштвеним мрежама него ико на кугли земаљској. Фејсбук се стара о профилима преко 150 милиона америчких грађана. Фејсбук зна све о нашем личном животу, познати су му наши најинтимнији разговори. Цукербергова друштвена брежа контролише вести - и лажне, и истините. Фејсбук корисницима намеће вести и везе на основу њихових исказаних афинитета, и убацује их у повратну спрегу која утиче на формирање и интензивирање ставова.

Недавни избори су показали да постоје стварни разлози за забринутост у  вези појава као што су лажне вести и профилисање. По многима, председник Трамп је остварио успех захваљујући мудром и ефикасном коришћењу друштвених мрежа. Али Доналд Трамп нема контролу над њима. Друштвене мреже држе Фајсбук, Гугл и Твитер.

Замислимо на час да је Марк Цукерберг већ одлучио да се кандидује 2020. Због чега не би користио Фејсбук, моћан алат који је сам створио, да утиче на поимање стварности Американаца, а тиме и на позитиван исход свог наума?

Друштвене мреже имају штетан утицај на свет у коме живимо. Деца пате због малтретирања, осрамоћености и усамљености, депресивна су. Подстицање преко друштвених мрежа ствара културу мржње и насиља. Џихадистички терор се шири попут шумског пожара. Повратне спреге изазивају подељеност. Лажне вести прикривају истину.

Модерне земље годишње троше милијарде долара на саморегулацију, надзор са могућношћу интервенције и заштиту својих суграђана. Регулисане су готово све главне области нашег јавног живота: финансије, саобраћај, комуникације, емитовање, здравство, исхрана. Али интернет и друштвене мреже остадоше без надзора власти.

Прошле године је убијен мој отац Ричард Лакин. Убили су га џихадистички терористи радикализовани преко друштвених мрежа. Убрзо после напада у коме је мој отац убијен, написао сам писмо Марку Цукербергу и позвао га да преузме одговорност и крене у савладавање опасног феномена светских размера - радикализовања преко друштвених мрежа. Моје писмо је игнорисано, као и многа друга.

Фејсбук и остали из Силиконске долине стално и изнова доказују да више маре за крајњи резултат него за више добро. Вазда причају о савршеном и здравом свету, а затварају очи пред ширењем зла, пред генерисањем милијарди долара профита из саобраћаја генерисаног малтретирањем, лажним вестима, говором мржње и тероризмом.  Време је да се интервенише.

Руди Ђулијани је недавно именован на место саветника председника Трампа за информатичку безбедност, можда најважнији положај у новој администрацији. Ђулијани ће, више но ико други, утицати на то како ће свет изгледати 2020. године и ко ће бити изабран за америчког председника.

The Times of Israel | News from Israel, the Middle East and the Jewish World

Аутор: Мика Лакин Авни (Micah Lakin Avni)
Извор: Zuckerberg vs. Trump in 2020: Who controls cyberspace? | Micah Lakin Avni | The Blogs | The Times of Israel
Превео и приредио: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на
BunsenLabs Linux

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!