Пређи на главни садржај

Владан Ивковић: Сорош послије Сороша

Извор: novinar.de

Одзвонило је и Џорџу Сорошу, чини се. Заиграла мечка и пред вратима Отвореног друштва, све је извјесније. Универзална свијест о дјелатностима овог човјека и круга људи око њега достиже кулминацију у виду све већег отпора, израженог чак у формализовању покрета под именом Зауставимо Сороша, и то баш у Бившој Југословенској Републици Македонији, земљи чије постојање зависи искључиво од воље Империје коју Сорошево дејство шири.

Рутинско престројавање

Не дајмо се преварити. Прича пуна Сороша, а без помена Националне задужбине за демократију (НЗД-NED) или Америчке службе за међународни развој (АСМР-USAID), између осталих, не само да је шупља, него је и тенденциозна и иза ње се крије шира стратегија.

Сорошев новац и оператива јесу о јаду забавили многе народе означене као мете империјалне силе, то је несумњиво. Да је заслужио најцрње – јесте. Али алармира атмосфера у којој је за сва зла глобализма по Европи и Америци прст упрт само у њега. Све је јасније да се не ради ни о каквој пословичној ни праведничкој мечки пред Сорошевим вратима, него о скретању пажње са злонамјерне појаве на њеног најупечатљивијег носиоца илити заклањања шуме једним дрветом. И о рутинском престројавању, које није никаква новина.

извор: kurir.mk

Нека халабуке против Сороша, добро је то. Али бојим се да та халабука скреће пажњу са других, једнако важнијих, ако не и важнијих играча у глобалној шеми подривања држава, рушења режима и преврата помоћу људскоправаштва, тзв. грађанског сектора, невладиних организација, заклањања иза социјалне правде итд.

Дјелатности које симболизују Џорџ Сорош, рођен као Ђерђ Шварц у Будимпешти, и његова фондација, нити су почеле са њим, нити ће престати његовим потискивањем. Политичка субверзија противника или мета освајања је цивилизацијска тековина и елементарни стуб међународних односа, као што су то и начини прикривања те субверзије. Важан дио тог прикривања је и престројавање и отклон од одређених метода кад оне постану јавно познате и жигосане као негативне. Зумирање кадра на Сороша као врховног мозга политичке субверзије путем мреже тзв. невладиних група је школски примјер отклона и престројавања, али уз наглашену компоненту пуштања низ воду.

Заметање трага

Није први пут да се у империјалних центрима моћи прибјегава овом мађионичарском трику.

Већ је пословична изјава Алена Вајнстина, оснивача и првог директора НЗД-а (NED), коју је дао при оснивању организације, а у којој каже како је НЗД основан да јавно обавља послове које је Циа морала обављати тајно. НЗД се и оснива послије бројних афера које нарушавају капацитете Ције и крње оправданост њеног финансирања. Озлоглашену Цију осамдесетих надомјешћују НЗД и његови огранци, настављајући дјелатности субверзије и рушења страних влада по којима је Циа била позната.

Деведесетих се, рецимо, поново реформишу неки оперативни дијелови субверзивних служби али и нови механизми врше исту функцију службе атлантистичком империјализму. Напушта се постепено уплив у циљна друштва преко радничких синдиката, који је служио у хладноратовском раздобљу и кључно допринио и политици опкољавања СССР-а и његовом рушењу (пољски покрет Солидарност Леха Валенсе су од темеља изградиле Циа и Америчка федерација рада).

Прелази се, исто тако постепено, на приватне фондације – једна од којих је и она Сорошева – као главни инструмент финансирања субверзивних група по страним земљама. У првим деценијама овог вијека, технолошки бум и уздизање нове класе међународног тајкуна блиских америчким обавјештајним службама – Закерберга, Дорсија, Омидјара, Шмита – омогућава и нове изворе финансирања и нове оперативне методе.


Тако се тзв. Арапска прољећа организују на Твитеру, а украјински државни удар је великој мјери финансирао газда И-беја, Пјер Омидјар, рецимо. Није случајно то што је основни нацрт предсједничке кампање Хилари Клинтон израдио шеф Гугла Ерик Шмит. Успон многих гиганата Силиконске долине се доводи у везу са америчком војним и цивилним обавјештајним службама.

Елем, намјера остаје иста, мијењају се само средства и механизми. Кад се један истроши или компромитује толико да угрози сам стратешки образац, он се уклања и замјењује новим, прилагођеним новим приликама и противницима, и са капацитетом који је потребан да се циљеви остваре. Од циљева се не одустаје; пораза нема, само прегруписавање и исправке унутар стратешког обрасца. Најочитији показатељ пресвлачења је ротација особља и челника између државних служби (посебно безбједносних), невладиног сектора и спонзорских фондација. Посљедњи такав потез направио је Барак Обама постављајући Гејл Смит, бившу оперативку Ције у Источној Африци и високу званичницу моћног Савјета за националну безбједност, за директорку АСМР-а (USAID) 2015. године.

Послије Сороша

Сорош је постао неефикасан јер је проказан и јер се шири фронт против њега који је покренуо Владимир Путин. Уколико његова средства немају физичког приступа циљном политичком тржишту само зато што се вежу за име Сорош, његова појава постаје не само излишна, него и штетна за оне чије је циљеве заступао. Постао је бреме. Кап која је прелила чашу је неуспјех у довођењу Хилари Клинтон у Бијелу кућу. И сама огромност тог пораза је утицала на интензитет допуштене пропаганде против њега у империјалним медијима. А кад дође до тога да такво ултраглобалистичко гласило као што је Њујорк Тајмс објављује анти-сорошевска писанија читалаца, јасно је колико је сати.

Опасна је чињеница да се удара на само Сорошево име, што говори да кад се оно порази и уклони, задовољиће се они сегменти критике који све зло вежу за то име, а не за појаву чији се облици непрестано и лако трансформишу у тренутно прихватљиве.

Извор: Land Destroyer

Кад падне Сорош као симбол једног програма, остаће стари механизми и инструменти и појавиће се нови. Зато трева наставити жигосати организације и појединце који се издржавају из прилога фондација као што су Рокфелерова и Фордова, затим горе наведени АСМР (USAID), НЕД, (NED), те Национални демократски институт за међународне односе (НДИ-NDI), Међународни републикански институт (МРИ-IRI), Амерички центар за међународну радничку солидарност (АЦМРС-ACILS), Међународни центар за приватно предузетништво (МЦПП-CIPE), Центар за међународну подршку медијима (ЦМПМ-CIMA) итд. Међу европским спонзорима политичке субверзије истичу се Вестминстерска фондација за демократију (ВФД-WFD), Њемачки Маршалов фонд (German Marshall Fund), Европски инструмент за демократију и људска права (ЕИД-EIDHR) и многи други.

Дакле, хајка на Сороша је дио пресвлачења озлоглашених империјалних операција у модерније и љепше рухо, по ко зна који пут, да се заметне траг. Све оно због чега је Сорош изашао за зао глас ће се наставити и послије њега. Чак и његова операција неће нестати, него ће се преобличити у нешто друго, умити, напудерисати и наставити да служи истој сврси, само можда под другим именом, пропагандном поруком или као пипак неке нове хоботнице.

Ако и толико.

СРБИСТ – Битно. Разумно. Српски.

Од истог аутора:

- Подухват Лектор: Расисти – СРБИСТ

- Срби у ери Трампа – СРБИСТ

- Неолиберализам цара кинескога – СРБИСТ


Аутор: Владан Ивковић
Извор: СРБИСТ

Коментари

Популарни постови са овог блога

Гилад Ацмон: Вакси нација - изабрана нација

  Нетањаху: Моја основна мисија као премијера је да обезбедим 36 милиона вакцина против Короне у следећој години Пише: Гилад Ацмон Премијер Нетањаху је  изјавио  да је Израел спреман да обезбеди или произведе 36 милиона вакцина у следећој години. Ако се питате зашто нацији од девет милиона људи, која је половини свог становништва већ дала две дозе  Фајзерове вакцине  треба 36 милиона вакцина, одговор је поражавајући: масовна кампања вакцинације може помоћи Нетањахуу да обезбеди победу на предстојећим изборима, али је дугорочни утицај на здравље нације у најмању руку „непознат“. Да будемо мало реалнији, вероватно је катастрофалан. Током конференције за штампу Нетањаху је признао, „што се тиче вакцина које имамо, нико не зна колико трају ... Морамо се припремити за најгори сценарио. Најгори сценарио је да се морамо вакцинисати (два пута) сваких пола године “, што значи набавку чак 36 милиона вакцина, под претпоставком да се за свих 9 милиона Израелаца требују две дозе вакцина сваких шес

Стопа смртности експерименталним вакцинама за старије Израелце 40 пута је већа него од КОВИД-19

  Фотографија: Шатерсток Лајф сајт њуз је направио опсежну страницу о дешавањима у вези са вакцинама за КОВИД-19.  Погледајте овде   1. март 2021. ( Лајф сајт њуз ) -  Иако је група независних лекара у јануару закључила да експерименталне КОВИД-19 вакцине „нису сигурније“ од самог вируса, нова анализа стопе смртности због вакцина у Израелу показује да је заиста могуће да се случај подигне на драматичан ниво.  Поновна анализа података објављених од стране израелског Министарства здравља и др Хервеа Селигмана са Медицинског факултета за инфективне и тропске болести универзитета Екс-Марсеј и инжењера Хаима Јатива, укратко открива да је експериментална вакцина против мРНК из компаније Фајзер убила „око 40 пута више (старијих) људи него што би их сама болест убила“ током недавног петонедељног периода вакцинације.  Бројке истовремено показују да је стопа смртности код млађих људи 260 пута већа од оне коју би вирус КОВИД-19 изазвао у датом временском оквиру. Иако се пуна математичка анализа

Who is the Saker?

Almost a year ago to the day, I had the distinct displeasure of meeting the man who calls himself the Saker. Our professional relationship lasted less than a month, for reasons I will outline below. We parted on rancid terms and I swore to him that I would make his identity and ideological shortcomings public. I have waited until now due to milestone events in my own life and because, frankly, I was waiting to see what the loon would come up with next. As of the end of last year, I had been following the Saker blog for several years to get news of events in Donbass and when I learned he was looking for volunteers for a Serbian sister site, I applied for the job. My original idea was to contribute some translations on an ad hoc basis but Saker had just had a major falling out with the whole Serbian team and sacked the previous team leader, Aleksandar Jovanovic. He described Mr. Jovanovic as ,,a talented translator with paranoid psychotic tendencies". I didn't delve too de