Дебкафајл: САД и Русија ће заједно ослободити Палмиру када Трамп и званично постане председник


Нешто од недоумица и тајанствености што окружују природу односа новоизабраног америчког председника Доналда Трампа и руског председника Владимира Путина можда се и распрши кадa Трамп преузме дужност у четвртак, 20. јануара, јер се већ спрема њихова прва заједничка акција.

Војни и обавештајни извори "Дебкафајла" су нам открили да комбиноване америчке, руске, сиријске и јорданске снаге припремају велику операцију за ослобађање Палмире, града који је сиријско и светско културно наслеђе, из руку Исламске државе.

Заузимање Палмире заједничким снагама имаће значајне последице: тако би снаге Исламске државе укопане у северној и централној Сирији биле одсечене од џихадиста који су окупирали велике области на истоку и југу, укључујући и долину Еуфрата између Сирије и Ирака.

Са ослобађањем Палмире, корак ближе је и кључна офанзива, ослобађање Раке, сиријске "престонице" Исламске државе, а смањила би се и опасност да Исламска држава директно угрози границе Јордана са Сиријом и Ираком.

Таква опасност је запретила прошле недеље када су команданти Исламске државе хтели да уграбе источносиријски град Деир ез-Зор, када су видели да снаге сиријске владе одлазе из својих база у граду и иду на север, ка Палмири. До тада, Исламска држава је у својим рукама држала делове тог стратешки важног града, а велику сиријску ваздухопловну базу под опсадом последње две године.

Савезничка акција ослобађања Палмире ће бити први заједнички америчко-руски војни подухват што ће га покренути Трампова администрација, а уједно и лакмус-проба способности новог америчког и руског предсника да раде заједно.

На шта је новоизабрани председник и мислио када је прошле среде, 11. јануара, рекао: "Русија нам може помоћи у борби против Исламске државе. Ако се Путину допада Доналд Трамп, знате шта, народе, то се зове предност, а не обавеза."

Следећег дана, он је јавно противречио свом кандидату за шефа Пентагона, генералу Џејмсу Матису, за кога се не може рећи да је Путинов обожавалац. Али генерал је пожурио да дода: "Ја сам свим срцем за заједничка дејства, али морамо уважавати стварност и имати у виду шта је Русија наумила."

Наши извори наводе да су америчка и руска војска већ у процесу проналажења заједничке основе за "ангажовање" из својих штабова крај Амана: америчка Централна команда "Напред" и руско-јордански командни центар и иначе нису на превеликој међусобној удаљености.

Официри војске сиријске владе су стигли у Јордан, први пут од избијања грађанског рата 2011. године, а смештени су у руском штабу. Операција поновног ослобађања Палмире је сада у поодмаклој фази координације.



Извор: US & Russia to free Palmyra after Trump sworn in


Александар јовановић / Ћирилизовано: Трампов саветник за Блиски исток, који ће учествовати и у преговорима у Астани је Председников зет. Дакле, ултрациониста мора да зна шта му је таст наумио, а ако он зна, онда знају и Израелци, па и "Дебкафајл". У сваком случају, вашој пажњи препоручујем изузетан чланак Александра Меркуриса...

Америчке обавештајне службе упозориле САД и Велику Британију да буду опрезне са Трампом / US intelligence warns Israel and Britain about Trump:

"Степен параноје код неких делова америчке "обавештајне заједнице" када је у питању Доналд Трамп најбоље илуструју извештаји неких прилично поузданих медијских извора, да су амерички шпијуни упозорили своје израелске колеге да не деле израелске тајне са Трамповом администрацијом, да не би "процуреле" Русима.

Ово јасно показује да неки делови америчке обавештајне заједнице истински верују да је Трамп на неки начин под контролом Кремља, да Кремљ има моћ над њим..."

Приређено на:

MX Linux | MX Community

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!