Да ли су ово последњи дани постојећег светског поретка?

Последњи дани Помпеје, Карл Брјулов
"Тренутно, појмови као "национални интерес САД" и "америчка спољна политика" јесу бесмислице, јер уистину постоје само интереси и политика међународне олигархије, која мишиће САД користи за остваривање својих уских корпоративистичких циљева."

"Сликовито говорећи, данашње САД су као ледоломац без кочница који у пуној брзини јури да разбије постојећи светски поредак, иако ће при томе и сам потонути. Али то је једини начин да се САД зауставе. А главни терет рата против незападног света почива на Сједињеним Америчким Државама."
Ово горе сам написао давних 90-тих. Гледајући шта се данас дешава са САД, рекао бих да су већ почеле да тону. Америчка привреда и финансије су у катастрофалном стању. Производња стварних добара је измештена у друге земље, а финансијски систем им је огроман мехур (кредита, хартија од вредности и несигурних долара) што може да пукне сваког трена. Материјални и социјални статус већине америчких грађана погоршава се са сваким новим председником. Власт се претворила у корумпирани монолит - темељац доминације међународне олигархије. Инфраструктура Сједињених Америчких Држава пропада. Оружане снаге назадују. Криминал више не познаје граница. И што је најважније, последњих десет година расте подељеност унутар америчке владајуће елите.

У данашњим Сједињеним Америчким Државама неколико моћних олигархијских кланова води жестоку међусобну борбу за контролу над Вашингтоном и ко ће одређивати будућност САД и света. Доналд Трамп и  Хилари Клинтон су само видљиви врхови сударених "ледених брегова". Њих двоје су јавна персонификација супротстављених снага скривених у сенци, иза медијских приказа, саопштења за јавност и политичке борбе.

У ствари, Трамп у овом тренутку покушава да контролу над САД преотме од међународних олигархијских кланова, чије интересе заступа Клинтон. Трамп је тенк што пробија густе редове америчке владајуће елите, без обзира на страначку припадност. Зато је Трамп прво пробио одбрану републиканаца и постао председнички кандидат Републиканске странке, а потом на изборима надвладао одбрану демократа и постао председник. Његов циљ је да спасе САД, које се шире зарад интереса међународне олигархије. Трамп жели да спречи потонуће своје земље.

У чему није усамљен. Око себе има људе веома утицајне и у Америци и у свету. Осим тога, Трамп ужива потпуну подршку родољубивог дела америчког естаблишмента - код бројних државних службеника и функционера, припадника војске и безбедносних служби, који желе да спасу Америку од власти међународне олигархије.

Према томе, оно што се данас дешава у Америци је - револуција. И та револуција није само америчка, него светска. Ако Трамп успе да јој преотме контролу над САД, међународна олигархија ће изгубити најважније оруђе моћи и утицаја у свету. Ако се тако догоди, садашњи светски поредак ће пропасти.
Этот мир должен стать иным!
Fort Russ

Аутор: Андреј Ваџра
Изворни текст на руском: Последние дни западного мироустройства
Превела на енглески: Кристина Карлова
Извор: Fort Russ
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на

MX Linux | MX Community

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!