За садашње и будуће пингвинисте: Војаџер 9, француски спин Дебијана (ВИДЕО)


Voyager

Војаџер (Voyager) је познатији као спин Убунтуа, али ево, сад се ради и на верзији новог Дебијана Стреч (Debian Stretch), чији се излазак очекује за два-три месеца.

Ово бета издање је намењено искусним линуксашима. Али за почетнике и оне који би да пређу на Линукс може да послужи као илустрација колико слободарски оперативни систем уме да буде леп. И прилагодљив, о чему видео такође говори.

Војаџер (Војажерррр?) је посебно  интересантан за вас који говорите француски. Ма колико нека дистрибуција Линукса била "лака" или "тешка", добро је на располагању имати предусретљиву заједницу и форум на језику којим владате.

Лично, једва чекам стабилну верзију Војаџера. Бунсен сам пребацио на testing, Антергос је практично Арч са инсталером, што значи да сваки час нешто може да кврцне (у начелу, али на форумима кажу да се - и њима - то крајње ретко дешава)...доста игре.

Ако вам је Линукс непознаница, искористите време док Францушче не сазри, читајте мало. Пођите од појмова: шта су униксолики оперативни системи; шта је кернел; шта је дистрибуција; шта су, које и какве су разлике између радних окружења; каква је хијерархија фајлова (потпуно другачија него код Оног другог оперативног система, што с почетка збуњује); шта су, каквих све има и како се ради са управљачима пакетима; шта су sudo и su...

Читање не боли. А и лепо је. И неопходно да бисте уживали у Војаџеру, дистрибуцији с називом најприкладнијим да ослика шта даје Линукс.




Извор: VOYAGER 9 Debian Stretch Development – Voyager


Александар Јовановић / Ћирилизовано, на MX Linux

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!